Duben
ohodnotit

Třicet případů majora Zemana [TV seriál]

Další název:
30 případů majora Zemana; 30 prípadov majora Zemana (SK)
Rok:
1974
Délka:
90 minut, 30 dílů

Obsah filmu Třicet případů majora Zemana

 
Seriál třiceti samostatných případů (v mnoha případech podle skutečných událostí), který v letech 1974-79 natočil Jiří Sequens (1922-2008), režisér uznávaný i zatracovaný, mapuje životní i pracovní pouť Jana Zemana od doby raného mládí až po věk důchodový.

Celý cyklus začíná v r. 1945, kdy se měsíc po válce vracejí vlakem z koncentráku tři kamarádi - právník Kalina, doktor Veselý a mladík Zeman. Ani jeden z nich netuší, že se příštích několik desítek let bude jejich pracovní náplň denně prolínat a všichni se stanou nerozlučnými přáteli.

A přece, kdyby nebylo zákeřné vraždy Zemanova otce v den, kdy se jeho syn vrátil domů, nejspíš by...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Jiří SequensJiří Sequens (30 dílů) 
hraje:
Vladimír BrabecVladimír Brabec.....Jan Zeman   (30 dílů)  
Vladimír RážVladimír Ráž.....MUDr. Veselý   (16 dílů)  
Ladislav MrkvičkaLadislav Mrkvička.....strážmistr Mirek Stejskal   (16 dílů)  
Miloš WilligMiloš Willig.....Václav Kalina   (15 dílů)  
Josef VětrovecJosef Větrovec.....major Pavlásek   (14 dílů)  
František NěmecFrantišek Němec.....poručík Žitný   (13 dílů)  
Rudolf JelínekRudolf Jelínek.....saniťák Jiří Hradec   (12 dílů)  
Ivo NiederleIvo Niederle.....strážmistr Skládal   (10 dílů)  
Jaroslava ObermaierováJaroslava Obermaierová.....Blanka Svobodová   (9 dílů)  
Emil HorváthEmil Horváth.....podporučík Martin Gajdoš   (8 dílů)  
Ivana AndrlováIvana Andrlová.....Liduška Zemanová   (7 dílů)  
Pavla MaršálkováPavla Maršálková.....matka Zemana   (6 dílů)  
Radoslav BrzobohatýRadoslav Brzobohatý.....nadporučík Pavel Bláha   (5 dílů)  
František HanusFrantišek Hanus.....vrchní strážmistr Vydra   (4 díly)  
Jiří HolýJiří Holý.....štábní kapitán Kristek   (4 díly)  
Renáta DoleželováRenáta Doleželová.....učitelka Ludmila Brůhová   (4 díly)  
scénář:
Jiří SequensJiří Sequens (29 dílů) 
Jiří ProcházkaJiří Procházka (6 dílů) 
František DittrichFrantišek Dittrich (3 díly) 
Jiří FriedJiří Fried (2 díly) 
Jiří Svetozár KupkaJiří Svetozár Kupka (2 díly) 
Miloslav VydraMiloslav Vydra (1 díl) 
námět:
Jan KovářJan Kovář (23 dílů) 
Jiří ProcházkaJiří Procházka.....+ povídka   (7 dílů)  
Oldřich ŽeleznýOldřich Železný.....povídka   (5 dílů)  
Jaroslav ŠiklJaroslav Šikl.....povídka   (4 díly)  
Vlastislav KroupaVlastislav Kroupa (3 díly) 
Jiří SequensJiří Sequens.....povídka   (3 díly)  
hudba:
Zdeněk LiškaZdeněk Liška (30 dílů) 
kamera:
Václav HanušVáclav Hanuš (30 dílů) 
Josef HanušJosef Hanuš (5 dílů) 
střih:
Josef ValušiakJosef Valušiak (23 dílů) 
dvd obal trailer
Oficiální stránka:
www.filmoveplatno.cz/6...
 
 
Distributor v ČR:
TV Barrandov
 
 
Typ:
[TV seriál]
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Třicet případů majora Zemana >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Rastaman33
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 9.4.2020
Jako komedie na pobavení to jde. Jako vážně   míněné krimi povídky fakt hrůza. Herecké   výkony tragické, režie asi neexistuje a Zeman?   Vyšetří vůbec něco? Maximálně pokazí co   se dá. Za odměnu ho vždycky povýší a   pochválí. Inu není nad to, když jsou i   nadřízení hloupí.
paseka74
Hodnocení:
Přidáno: 11.4.2019
Málo herců?
Trochu mě vrtá hlavou že soudruzi neměli   dostatek herců. Projekt to byl rozhodně velký   ale i tak si myslím že obsazovat jednoho herce   do dvou, tří nebo dokonce čtyř různých rolí   v rámci jednoho seriálu je dost. A navíc nešlo   jen o malé roličky. Obsadit nějaké štěky   méně známými herci by asi nevadilo ale v   několika rolích se zde objevovali herci jako   Filipovský, Haničinec, Munzar, Fialová a mnoho   dalších, čili žádná béčka
Jarda.ftr
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.11.2018
Po stránce fimové rozhodně špičkový seriál   s perfektními výkony. Po stránce politické to   není nijak veliká agitka, respektive   minimální. Řada případů je dle skutečnosti   a i 68-69. rok je tu nastíněn poměrně mírně   bez větší politické angažovanosti, kterou   bych očekával. Seriál je výborná práce i   přes tehdejší soudružskou kontrolu a čekalo   se, že tam agitace bude narváno mnohem mnohem   více. Když začínal byli jsme zvědaví   nakolik to bude klasické soudruhování až nám   zčervená i černobílá televize, ale nestalo   se. Seriál je zaměřen více kriminálně a   politiky je tam na takový seriál málo. Není   nejmenší důvod ho jakkoli špinit obvzláště   v porovnání s dnešní fekálnědeviatní   kulturou a současnými diktátory a   manipulítory. Ale ona je to trapná móda řvát   se stádem že?
ras84
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 8.10.2017
30 případů majora Zemana
ťažko hodnotiť ako celok. v zásade platí, že   kriminálne prípady sú fajn, prípady so   štátobezpečnostnou zložkou výrazne slabšie a   tie politické diely... tak tie sú daňou doby.   vo všeobecnosti sú viac ako slabé (občas sa   mihne lepšia scéna, ale diel to nezachráni).  
1. séria 80%
2. séria 60%
3. séria -   najrozporuplnejšia 50%. v tejto sérii sa   prejavuje najviac ideologické pozadie, ale sú tu   aj výborné prípady ako pán zo salzburgu, či   tatranské pastorále.
radegaster
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 18.1.2017
Válka skončila , boj trvá
Seriál vznikal jako   "příspěvek"Čs.televize k 30.   výročí osvobození Československa Sovětskou   armádou. V úzké spolupráci s Tiskovým odborem   sekretariátu ministerstva vnitra, respektive s   IX. správou FMV (STB).Pod dramaturgickým   dohledem ing. Jiřího Procházky a majora Leoše   Jirsáka jej v letech 1974 až 1979 ve Filmovém   studiu Barrandov natočil režisér Jiří   Sequens.První díl šel do vysílání 11. ledna   1976.Tato práce nebyla samoúčelná . Sověti   měli svůj dobrodružně/válečný seriál s   dvojitým agentem Otto von Stierlitzem z roku 1973   Семнадцать мгновений   весны/Sedmnáct zastavení jara. Poláci zase   svého neohroženého Kapitána Klose v Stawka   wieksza niz zycie(1968) u nás vysíláneho pod   názvem S nasazením života.A tak i u nás nutně   muselo dojít k vytvoření eposu o hrdinném   příslušnikovi bezpečnostních   složek(SNB).Seriál je nutně poplatný své   době ale zároveň je velmi dobře řemeslně   zvládnutý a to včetně hereckého obsazení   jakož i podmanivou hudbou situovanou především   do velmi úderné znělky.Ze svého pohledu bych   jej rozdělil na na dvě základní roviny. 1.   čistě politická, překrucovací až brutálně   zromantizovaná verze tehdejších členů KSČ ,   kdy bohužel platilo já jsem Komunista a kdo je   víc. Tady se dají zařadit díly jako Vrah se   skrýva v poli/Klauni nebo Štvanice.2. díly s   kriminální rovinou kde patří určitě   Kvadratura ženy/Studna nebo Tatranské   pastorále.Každý příběh je vlastně jiný a v   podstatě situovaný do jiného roku , přesto   návaznost není jen přes hlavní postavu mjr.   Zemana , jinak skvělého Vladimíra   Brabce.Záměr provést diváka léty 1945-1980   nebyl jistě náhodný jakož i rovina více   osvětlit a přiblížit rodinu a postavy   hlavního hrdiny byl cílený psychologický   efekt.Čas pokročil a situace v naší zemi se v   mnohém změnila, seriál však zůstane jako   dobová připomínka jak to v Československu let   minulých bylo/nebylo.Tolik snad k seriálu jako   celku , podrobnější rozbor jednotlivých dílů   je prací zase na jindy. Howgh
kasol
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 19.11.2016
Proč se v současnosti neustále vysílá?
Ve své době tj. totalitní normalizaci to byl   dobře zpracovaný ideologický seriál. Dnes nám   již nemá co říci a neměl by být tak často   reprízován.
mikee007
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 16.9.2016
Jedno...
se komančům musí nechat. I při vší   zvrácenosti a přitroublosti velmi brzy   pochopili, že davy se dají sakra dobře ovládat   pomocí "světelkující bedny".
A tak   jste šli, vystáli frontu na banány. V masně   koupili maso (ne to které jste chtěli, to co   zrovna měli), v drogérii konečně sehnali   toaletní papír a pak přišli domů totálně   znavení a vystresovaní ze všech těch front. A   víte co ? Vám to nevadilo, protože večer šla   v telce Žena za pultem, která nejen že   pobavila, ale ještě vám vsugerovala, že krámy   jsou narvané k prasknutí.
Podobně je to s   majorem Zemanem. Sotva se pracující lid   vzpamatoval z toho, že tentokrát nás Rudá   armáda neosvobodila, alébrž klepla přes prsty.   Už tu byla hlavní redakce vysílání   Československé televize pod vedením ÚV KSČ,   která nechala natočit třicetidílný seriál   detektivních příběhů, ve kterých   dělníkům, rolníkům a pracující inteligenci   vysvětlila, jak to vlastně bylo.
A protože 30   případů majora Zemana je opravdu sakra dobře   natočený a napsaný seriál, padl na úrodnou   půdu. A přesto, že je dnes už všechno jinak,   něco líp, něco hůř, major Zeman zůstává   brilantně, třebaže lživě natočeným dílkem,   na které se i po letech dobře kouká.
rimmerova-motorka
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 15.9.2016
Kdysi, kdysi mi seriál přišel dobrý. Dnes, s   odstupem let a po mnoha reprízách...naprosto   tragické herecké výkony, hrozné   dialogy...občas některý díl je vyšší   úrovně. Občas. Humorné je, že Zeman vyřeší   máloco a stejně postupuje na služebním   žebříčku vzhůru.
Alix
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 18.7.2015
Nevím, jak hodnotit. Řemeslně perfektně   zvládnutá práce, naše tehdejší elita herců   a krásná, zajímavá hudba. Je pravda, že   spousta faktů je tam překroucených, ale mám   pocit, že dnes už to asi divák neřeší. A   mladší ročníky to berou jako humorný pohled   na nějaký starý seriál, aniž nějak pátrají   po tom, co a jak bylo. Nevím sice, jestli je to   správné, ale nic s tím nenadělám.
geojezek
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 25.6.2015
Brak
Serial je hrozny. Vykony hercu podprumerne,   dialogy trapne a Zeman v podstate umi hovno. Jen   diky kamosum vzdycky slizne smetanu. Tak nejak ze   zivota. Par dilu ma vyssi uroven, ale moc jich   neni. I na tehdejsi dobu podprumerne dilo.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih91070minih9107013. komnata (2006) [TV cyklus] 
13. komnata n
minih55760minih55760Dluhy Hany Zagorové (1981) [TV pořad] 
Dluhy Hany Zagorové n
minih7707minih7707Forrest Gump (1994) 
Forrest Gump n
minih27191minih27191Fakulta (1998) 
The Faculty n
minih6495minih6495Dneska přišel nový kluk (1981) 
n
minih10566minih10566Kopretiny pro zámeckou paní (1981) 
Kopretiny pro zámeckou paní n
minih66653minih66653Gulliverovy cesty (2010) 
Gulliver's Travels n
minih170105minih170105Per una bara piena di dollari (1971) 
Per una bara piena di dollari n
minih24795minih24795Velké přání (1981) 
Velké přání n
minih48678minih48678Avatar (2009) 
Avatar n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Pokračování příště (2003) [TV pořad]

 Pokračování příště (2003) [TV pořad]
Pokračování příště n
 
Žánr: dokument
Země: Česká republika
Režie: Tomáš Tintěra, Pavel Kačírek, Aleš Sobotka

(neoficiální pokračování)

Rukojmí v Bella Vista (1980)

 Rukojmí v Bella Vista (1980)
Rukojmí v Bella Vista n
 
Žánr: krimi
Země: Československo
Režie: Jiří Sequens

(neoficiální pokračování)

Vladimír Brabec Luděk MunzarStanislav Fišer Vladimír BrabecTřicet případů majora Zemana (1974) [TV seriál]Josef Langmiler Rudolf Jelínek
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190575
Osobností: 697870
Fotografií: 764026
Plakátů: 376658
Obsahů a biografií: 178302

Poslední komentáře

Vše, co jste kdy chtěli vědět o ...

Vše, co jste kdy chtěli vědět o vztazích, ale báli jste se (zeptat)
Red Forman prodává v   obchodě, ale ještě nic   neprodal, Kitty ho naučí jak   být milej k zákazníkům a   Eric má nového kamaráda, ze   kterého se vyklube gay,   docela dobrej díl, pár frků   výbornejch.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Chobotnice (1998)

Chobotnice
Tak nějak nevím... nechala   jsem se zlákat jmény, která   znám, ale vůbec mě to   nezaujalo. Příšery byly jak   z loutkového divadla,   více >

Autor: peginka | Hodnocení: 4 / 10

Střílejte na měsíc (1982)

Střílejte na měsíc
Jen zdánlivě úplně   banální rodinné drama o   jednom rozpadajícím se   manželství, protože   režisér Parker to dost   chytře natočil, použil více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Útěk do bezpečí (1955)

Útěk do bezpečí
Průměrná westernová   podívaná s né moc   výrazným hereckým   obsazením,na začátku   krátká přestřelka a potom   už nijak zvlášť záživná   podívaná.

Autor: PORTER | Hodnocení: 5 / 10

Konec rozkvětu (1972)

Konec rozkvětu
Povedená gangsterka v čele s   L.Marvinem .který má dostat   peníze s gangstera který   prodává jak drogy tak holky   a když odmítne L.Marvin si   to s ním vyřídí po svém.

Autor: PORTER | Hodnocení: 8 / 10