Duben
ohodnotit

Hořící keř [TV minisérie]

Další název:
Burning Bush
Rok:
2013
Délka:
80 minut, 80x 3 díly
Premiéra v ČR:
12.9.2013
„Neznámá tvář příběhu Jana Palacha. Filmová verze třídílného televizního dramatu podle skutečných událostí.“

Obsah filmu Hořící keř

 
Drama o alarmujícím činu Jana Palacha, který se upálil na protest proti okupaci Československa v roce 1969. Advokátka Dagmar Burešová se ujímá zastupování jeho rodiny v procesu proti komunistickému poslanci, který znevážil Janovu oběť.

HOŘÍCÍ KEŘ je třídílné drama, které pro HBO natočila renomovaná polská režisérka Agnieszka Holland. Toto drama vychází ze skutečných událostí a vystupují v něm reálné postavy. Zaměřuje se na alarmující čin studenta Jana Palacha, který se upálil na protest proti sovětské okupaci Československa v roce 1969. Advokátka Dagmar Burešová se později ujímá jeho odkazu a zastupuje rodinu Palachových...
 
Související odkazy
 
RECENZE: Hořící keř předvádí, jak točit vlastní dějiny bez plakátu

Když lidé dělají to, co umějí nejlíp, je to radost. Televize HBO má v žánru zvaném true story čili skutečný příběh silnou tradici; režisérka Agnieszka Hollandová spojuje zkušenost evropských totalit s přitažlivým vypravěčstvím po americku. číst dál

Hodnocení: 80 %

 
 
Hořící keř – Plameny zhasly, ale oheň doutná

Působivá minisérie Hořící keř líčí hrdinský boj rodiny Jana Palacha a advokátky Dagmar Burešové proti pošlapání jména člověka, který se dokázal vzepřít národní malověrnosti. číst dál

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
Falcon
 
 
Typ:
[TV minisérie]
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Formát:
širokoúhlý
 
 
Jazykové verze:
česká, slovenská, ruská
 
 
Distribuční verze:
česky
 
 
Zvuk:
5.1
 
 
Přístupno:
od 12 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Hořící keř >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

petrusmev
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 28.9.2020
Zatímco Sedláčkův film o Palachovi (2018)   mapuje události před Činem, zde je ukázána   doba po Činu, a to na konkrétním příběhu   advokátky Dagmar Burešové. Jinak je Hořící   keř obecně filmem především o odvaze, touze   po spravedlnosti a svobodě. A taky o té druhé   straně, o nečistých praktikách moci,   překrucování pravdy, zastrašování,   psychickém i fyzickém nátlaku.
Tatiana   Pauhofová je v hlavní roli úžasně elegantní   a dává své straně správný znak křehkosti a   zároveň neústupnosti. Celý film je hodně   poctivě udělaný - sugestivní hudba, kamera,   herecké výkony, ... Výborný počin.
Ostrovan
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 15.10.2015
Snímek, který si u nás získal renomé a   zároveň snímek, který se veze na vlně   obrození filmového žánru u našich   severo-východních sousedů. Místy velmi   intenzivní, místy osobní, herecky i   režisérsky velmi dobře zvládnuté výkony...   Zkrátka a dobře, 8/10.
cerfik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 3.7.2015
Ta délka 3-dílného eposu mi vůbec nevadila a   je to mistrně napsaným scénářem, který se na   události kouká z pohledu více postav, a režie   Agnieszky Holland mě uchvátila a podívám se s   radostí na její další filmy. Výběr českých   herců je zde skvostný a na něco podobné   kvality ve zdejší provinienci jen tak   nenarazíte. Ještě jednou klobouk dolů, tohle   téma si filmové zpracování zasloužilo a   dostalo jej na té nejlepší úrovni.
kremak
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 30.8.2014
neuvěřitelně špatný film
Po shlédnutí prvního dílu jsem se musel hodně   dlouho přemlouvat, dokoukat se na zbytek této   ságy. Co se týče děje, připadá mi to dost   neobjektivní dokonce i nepravdivé. Je tam plno   nepřesností a nesmyslů, z Palacha se dělá   bojovník proti komunismu, což není vůbec   pravda, ale nechme děj dějem. Spíše co je pro   mne odstrašující je kvalita tohoto   "veledíla". Dialogy jak v telenovele,   nudný děj, příšerné herecké výkony. Jak   tento film může mít 85% absolutně nechápu.   Někteří tu si asi pletou soucit s objektivitou,   někteří bohužel mají vymyté mozky díky   fanatickým učitelům komunistobijcům, a   někteří nejspíše dostali za komentář   zaplaceno, protože takto špatný film nemůže   mít takový dobrý výsledek. Z mého okolí   neznám člověka, kterému by se tento špatně   udělaný film líbil, a to upozorňuji pro ty, co   mne budou házet hned mezi komouše, že jsem   ročník 1971, a v listopadu 89 mi bylo 18,   poslouchal jsem Heavy Metal, byl jsem díky   šarvátce s policajtem(zmlátili mne na   koncertě) v podmínce a měl vlasy až po pr-del!   Mí známí, kteří měli podobný názor na   tento brak jsou z různých profesí a dokonce i   různě politicky smýšlející!! Tudíž   nadšené plky uvědomělých studentů na tento   film mě spíše připomínají pionýrské   agitátory z roku 1980, chválící nějaký   ruský brak.
Stan.K.
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 1.3.2014
Očekávání
z mimořádného dokumentu doby se   nenaplnilo.Sáhodlouze to vysvětlil jarda   53,nechci jeho názory dublovat.Ti kdo dobu   zažili vědí,že vyprávění polopravd je   krátkozraké.Hned po shlédnutí jsem   film"vymazal" a zachoval si v paměti   skutečnou dobu,lidi i příběh tak jak se stal.
jarda53
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 27.2.2014
Když jsem si přečetl hodnocení filmu o   Příběhu opravdového člověka, žasnu, jak jej   někteří fanoušci filmu hodnotí, a to i   přesto, že film byl natočen tři roky po   válce, válka přinesla milióny obětí a   některým lidem schází, že je to jen   nemocniční tlachání, bez akčních scén. Ale   na rozdíl od filmů, kde se hovoří o tom, že   je to natočeno tak jak to opravdu bylo. Pokud si   vzpomínám, zrovna na takový film nás do kina   nenaháněli povinně. Tvrdit, že Monroe zemřela   předávkováním léků, že Oswald zabil   amerického prezidenta je pošetilé aby výsledky   pátrání po vrahovi, bylo dalších 50 let   utajeno. Na posledním udělování Cen Českých   lvů, byl vyhodnocen akademiky bezkonkurenčním   filmem Hořící keř, u kterého si myslím, že   se na něj nepohrnou davy do kina, aby po jedné   akční scéně, seděli hodiny v kině, mám   pocit, že mladí lidé právě půjdou do kina,   místo vyučování ve škole. Myslel jsem si, že   mám blbé názory, ale přečetl jsem si, co   prohlásil nám velice známý hudebník a   politik, „ viděl jsem všechny filmy, vyrobeny   v roce 2013, a najdou se mezi nimi filmy, které   jsou daleko lepší“. V operním svatostánku,   se sedící velice viditelně nudili, Markovi   Ebenovi se pořad vymknul a byl trapný. Kdyby se   na začátku pořadu řeklo, v které kategorii   film nedostalo cenu, pořad by byl akční a   stručný, nemuselo se to natáhnout na dvě   hodiny. Tvrdit o polské režisérce, že patří   k největším žijícím osobnostem. No to tedy   nevím, v Polsku možná, ale u nás se její   filmy v kinech nezabydlely a spíše se točily do   šuplíku. Viděl jsem absolutně nudný,   nepovedený film Jánošík, který točila snad   osm let. Hořící keř je natočen o studentovi,   který se nemohl dívat na to, co se zde dělo a   proto chtěl poučit 14 miliónů ovcí, že má   pravdu on. Já jsem četl i jiné články a to   bezprostředně po zoufalém činu. Zde tahal za   nitky někdo v pozadí, kdy bylo využito vypjaté   atmosféry a mladí studenti zemřeli zbytečné,   čekali jsme dalších dvacet let. Tenkrát   prezident Svoboda a oblíbený Dubček žádali   studenty, možná i prosili, aby to nedělali,   byli připraveni další adepti na hořící keř.   Dnes mladí lidé, když se jich zeptáte, kdo byl   Palach, nebo Zajíc, neví, nebo odpoví, že to   byl hudebník nebo sportovec, herec. Jasně, byl   jsem o tři roky mladší a nikdy by mě takové   rozhodnutí, k hrozné smrti, nenapadlo. Protože   jsem zbabělec? Asi jsem měl rád rodiče, a   tohle bych jim udělat nemohl. Je jasné, že to   byli hrdinové, ale já být na jejich místě,   bych o takovou publicitu nestál, vždyť sami   každý ví, kam jsme se dopracovali. Přeji paní   Hollandové, aby se film líbil a přišli   milióny diváků do kina, aby film nedopadl jako   Mrazík, který by se každý rok promítal v   televizi, ve smutném termínu. Jak říkám,   další souhlasné hlasy jsem slyšel na rádiu   City, kde si s Ebena ale i s filmu dělali legraci   moderátoři, proč?
martin.stusak.9
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 25.1.2014
Můj názor na vzpomínkové dílo o Janu   Palachovi je o třídílném seriálu. Každý   díl má téměř celovečerní stopáž, a tak   jsem si myslel, že bude příběh obsáhlý, a   že se dozvíme i něco navíc. A to byla chyba.   První díl na nic nečeká a hned nám předhodí   onen šokující čin. Nutno ocenit vizuální   efekty a to především dobového vyobrazení   horní části Václavského náměstí. Jan   Palach se zapálil, chvíli ještě žil, až na   konci dílu zemřel. Toď vše. Poněkud málo na   takovou osobnost. To tvůrci neměli nějaké   materiály o jeho životě? Chybí svědectví, co   vlastně dělal před tímto činem? Druhý díl   začíná upálením Jana Zajíce a o něm se   nedozvíme už vůbec nic. Pak se příběh až do   konce třetího dílu zajímá už jen o soudní   proces s poslancem Vilémem Novým, za urážlivé   vyjádření o Janu Palachovi. A zdá se mi, že   je tomu celkově věnováno daleko více prostoru.   Pochopitelně nechybí ani poctivá práce STB, s   touhou utajit co se dá. Nápad zfilmovat tuto   českou historickou událost jsem ocenil. Dokonce   jsem si řekl: "No, konečně!" Ale   spokojen s výsledkem rozhodně nejsem. Na city se   tu hraje značně, ale po dramatické stránce je   to bída z nouzí. Děj je viditelně natahovaný,   a tak ztrácí půdu pod nohama. Zkrátka je   hodně znát televíznost projektu. Vznikl však   sestřih pro celovečerní film do kin, tak snad   bude vyznění o něco lepší. Každopádně   doufám, že se bude tento počin hodně často   vysílat, už kvůli nové generaci, kteří ani   neví, že nějaký Palach vůbec existoval. A   hlavně pro připomenutí oné temné doby. I dnes   jsou lidé, kteří Palachův čin odsuzují   nechápajíc jeho vlastenectví.
thejduk
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.10.2013
V lednu 1969 se na Václavském náměstí upálil   student Jan Palach. Jeho matka chce žalovat   komunistického poslance Nového, že Palacha   označil jako agenta Západu. Není jednoduché   nalézt takového advokáta, který se případu   ujme. Přiznám se, že o Burešové jsem tuto   informaci nevěděl, je třeba si jí o to více   vážit, že se případu ujala. Po případu   druhého upáleného se Burešová odhodlá podat   žalobu a stupňuje se nátlak na Palachovy.   Zároveň se celá akce politizuje Myslím si, že   film je sice natočen velmi dobře, ale byl   příliš přeceněn - že by byl na Oscara?
lucymat
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 4.7.2013
Hořící keř by mohl být dobrý i jako doplněk   pro dějepis, jelikož dějiny našeho státu 2.   pol. 20. stol. se na školách někdy dosti   šulí. Minimálně pro tu atmosféru strachu,   demagogie a zmařené ideály i životy... i   autentické záběry bez komentáře mrazí.
Za   sebe hodnotím HK kladně, v titulcích autoři   jasně píší, že některé postavy byly   dodány, aby s nimi seriál nabyl na   dramatičnosti... Výborná hudba i šťastná   ruka při výběru herců. Holland si může   připsat další zářez na pažbě.
jmenuji.se.libor
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 5.3.2013
"Hořící keře" roku 1969 a 2003
Nejen hořící keř roku 1969, ale i roku 2003.   Když řekne někdo A měl by říct i B, proč se   nenatočí film i o jiných obětech - nejen   Palach a Zajíc v r. 1969, ale v roce 2003 i 19   letý Zdeňek Adamec z Humpolce + 6.3.2003 a 21   letý student Romana Mášla z Prachatic +   1.4.2003 se obětovali pro svůj politický názor   a pro vzburcování veřejnosti proti stavu   společnosti.

K režisérce -
nevím proč,   ale její filmová tvorba se zabývá historií   sousedních států - např natočila o   slovenské historii "pravdivý příběh o   Jánošíkovi" nakolik byl pravdivý??? Nyní   se tedy pustila do československé historie -   objasňuje nám, jak to bylo se smrtí Palacha.   Skutečně tomu tak bylo, jak ukazuje ve svém   seriálu??? Na pomoc ji přišli historikové z   ústavu, který si u nás založila jedna strana.   Tolik úvodem.

K zadavatelům -
Příde mi   podivné, že film natočili Češi pod pláštěm   Američanů americké telvizní stanice HBO(   jejich pobočky v ČR ) - je to podobné, jako   bysme v Česku (dříve se tuná říkávalo v   Čechách) natočili film o Martinu Lutheru   Kingovi. Možná Amričani natočí v budoucnu   film o Janu Husovi, nějaký americký spektákl,   ve kterém nám opět objasní naší   historii.

Viděl jsem dosud jen úvodní díl,   ve které Palach spáchal sebevraždu a nebudu tu   depresi a handrkování o slovíčka sledovat   dál. Film ani téma v něm, mne nijak nezaujaly.   Je moc spektakulárně - dějově rozšafně   natočený - střih kamer, nastiňující   dramatičnost, akčnost. Nechápu taky proč byl   natočený seriál a ne jeden film. Kdo má dnes   čas sledovat 3 díly nezáživného   pojednávání a politikaření???

Nechci   nijak zpochybňovat Palachovu oběť, to ani   náhodou. Rozhodl se, učinil tak. Nikdo ho k tomu   nenutil. Mohl žít, každý život je dar​.   Mohl žít, jako tu v Československu obyčejně   žilo 15 000 000 lidí - měli děti, jezdili na   dovolené, byla práce. Špatně se tu lidem   nežilo. Já v té době prožil krásné   dětství a mládí, nikdo z rodiny nebyl v KSČ,   mamka pracovala v kině, žádná funkcionářka   či něco tím směrem. Ano žili jsme si   skromně, ale dobře. Měl bych se snad za to   stydět a někomu se omlouvat? Ne, to ne. Díky za   to, že jsem prožil v té době dětství a   útlé mládí. A měl jsem je moc krásné.   :-)

"Vsaďte se", že tenhle   seriálek bude ČT vysílat těsně před volbama   do poslanecké sněmovny v r. 2014. Ona totiž   vždy před volbama vytáhne podobná dílka, aby   lidem správně ideově objasnila jak špatně se   nám tu tehdy žilo, zatímco nyní se nám žije   báječně. Ale ne tak docela, se lidem báječně   žije a lidi to pociťují navzdory spoučasné   propagandě. Vzpomeňme smutné výročí - v roce   2003 se 19 letý Zdeňek Adamec z Humpolce +   6.3.2003 a 21 letý student Romana Mášla z   Prachatic + 1.4.2003 se obětovali pro svůj   politický názor a pro vzburcování veřejnosti   prosti stavu společnosti. Mlčí o nich média,   musí se vymazat z paměti národa, zatímco   Palach je hrdina, o nich se mlčí, nebo jsou z   nich děláni blázni. Proč dvojí metr? -   Palach, Zajíc byli hrdinové zatímco Adamec a   Mášla byli jen blázni. Zoufalí byly všichni   stejně, všichni měli životy před sebou a   obětovali se, aby na něco poukázali. Čest   jejich památkám - ať už Palacha, Zajíce,   Adamce, či Mášla.

Ještě ke komentáři   čuřila - zdravotnictví pro vyvolené tu přeci   nyní "není", je tu jen nadstardant. A   na oběd a sváču chodí nezaměstnaní, těch je   nyní 800 000 a bezdomovci, kterých je nyní 40   000 do "kantýny" poslanecké sněmovny   - mají tam polévku za 12 korun - no nekup   to.

Je lepší socialismus, ve kterém se   upálili Palach a Zajíc, nebo kapitalismus, ve   kterém se upálili Adamec a Mášla ? Toť   otázka na kterou ať si odpoví každý sám.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih24493minih24493Ztracená stopa (1955) 
Ztracená stopa n
minih28927minih28927Příšerná chvíle (1927) 
The Cat and the Canary n
minih97031minih97031Arrow (2012) [TV seriál] 
Arrow n
minih65270minih65270Náklaďáky (1997) [TV film] 
Trucks n
minih50947minih50947Nedodržený slib (2008) 
Nedodržaný sľub n
minih138421minih138421Hon na žraloka (2015) 
Shark Killer n
minih69105minih69105Ďábel ví hodně (1983) [TV inscenace] 
Ďábel ví hodně n
minih159290minih159290Temné síly (2018) 
The Darkest Minds n
minih26937minih26937Na druhom brehu sloboda (1984) 
Na druhom brehu sloboda n
minih19997minih19997Svědomí (1948) 
Svědomí n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Jan Palach (2018)

 Jan Palach (2018)
Jan Palach n
 
Žánr: životopisný / dokument - hraný / drama / historický / příběh / tragédie
Země: Česká republika / Slovenská republika
Režie: Robert Sedláček

(pokračování)

Jan (1991) [TV film]

 Jan (1991) [TV film]
Jan n
 
Žánr: drama
Země: Československo
Režie: Ivo Trajkov

(neoficiální pokračování)

Hořící keř (2013) [TV minisérie]Hořící keř (2013) [TV minisérie]Hořící keř (2013) [TV minisérie]Hořící keř (2013) [TV minisérie]
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190621
Osobností: 698003
Fotografií: 764514
Plakátů: 376929
Obsahů a biografií: 178389

Poslední komentáře

Lakomá Barka (1986)

Lakomá Barka
Knihu pohádek Fimfárum jsem   dostal na Vánoce jako malý   kluk (1960, nakladatelství   ČS, vázaný výtisk 8,50-,).   Zařadila se mezi mé   více >

Autor: curil | Hodnocení: 10 / 10

Mys hrůzy (1991)

Mys hrůzy
Točit remake je vždycky   riskantní a ošidný podnik,   obzvlášť když jde o remake   tak skvělého filmu a to i   pro tak dobrého režiséra,   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Pan profesor (1999) [TV epizoda]

Pan profesor
Lurie je stále potom co ji   vyhodili ze školy doma a   navštíví jí její profesor   se kterým má sex. Eric je   vidí líbat a chce to na ní   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

A Country Christmas (2013)

A Country Christmas
Nevím, ale tyhle americké   "santaclausovské" taškařice   (ať už filmové či   televizní) mi prostě nic   neříkají. Herecky to sice   ujde, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Neposkvrněná (2024)

Neposkvrněná
Opäť jeden náboženský   horor s tématikou počatia,   ktorý na to spočiatku ide   vcelku dobre, no konečným   vyznením rozdelí divácku   obec na více >

Autor: horribile_dictu | Hodnocení: 7 / 10