Duben
ohodnotit

Precious

Další název:
Precious: Based on the Novel Push by Sapphire
Žánr:
Rok:
2009
Délka:
110 minut
Premiéra v ČR:
27.5.2010
„Život je tvrdý. Život je krátký. Život je bolestivý. Život je bohatý. Život je .... drahý.“

Komentáře k filmu Precious

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 11
ihladik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.3.2010
Skvělý a zároveň strašný!
Tenhle film vás zaručeně   dostane! Všechny výkony   herců jsou naprosto   uvěřitelné a přenesou vás   do smutné reality   "černé" Ameriky.   Zpěvačka a herečka Monigue   si právem odnesla Oscara. Pro   někoho možná bude   pikantní, že v roli   ošetřovatele v nemocnici se   mihne Lenny Kravitz a   sociální pracovnici   vystřihla Mariah Carey,   která si u mě hodně   vylepšila kredit tím, že se   nebála ukázat bez   nalíčení a složitých   účesů, zkrátka in natura!
Plivník
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.4.2010
Úchvatné. Film, který je   ostrý jako břitva. Drsný,   vtipný. Jako život. A   přitom všem se lacině   nepodbízí – hlavní   hrdinka není osoba, která by   na první pohled vzbuzovala   sympatie, postavy nejsou   prvoplánově černobílé,   fakticky nezobrazuje žádné   explicitní „ukrutnosti“.   Snímek, který si na nic   nehraje, chce život ukázat   takový, jaký je. Na projekci   Febiofestu pár diváků v   průběhu promítání   odešlo, asi neměli na   realitu žaludek. Škoda, že   takových filmů není víc,   filmů, které ukazují svět   kolem nás a snaží se   „něco“ sdělit, aniž by   k tomu využívaly trapné   citové vydírání, salónní   sociální kritiku bez   jakékoli znalosti nebo si   hrály na umění. Scéna   společné schůzky Precious,   její matky a sociální   pracovnice je realita sama –   vím, o čem mluvím. Když   už máte pocit, že se bude   konat klasický hollywoodský   pozitivní konec v důsledku   amerického mýtu o schopnosti   usilovnou snahou dosáhnout   čehokoli, čeká vás pád   zpátky na zem. Jako   pořádná facka od mutr, kdy   druhou chytnete o zeď.   Napadá mě srovnání s Proti   zdi. O to víc vyvstává   ubohost současné české   kinotvorby s jejími   tristními pokusy typu Václav   nebo El paso.
Kulhy
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.5.2010
Precious
Precious není jenom   psychologicko-sociální   drama, které působí   dokumentárním dojmem ( díky   skvělé kameře), ale i   příběhem, který ve vás   zanechá nesmazatelnou   stopu...Ode mě jednoznačné   díky tvůrcům!!!
lucymat
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.10.2010
Ne každému se podaří   natočit film s tak   realistickými prvky, aby   důvěrně přesvědčil i   diváka. Precious se to však   daří výborně - prostředí   Harlemu, negramotnost, život   na podpoře... Každý máme o   životě v USA své   představy, ale myslím, že   takhle syrová ukázka života   určité sociální vrstvy   nám všechny mýty boří.   Příjemně překvapí i fakt,   že smetanu neslízly jen   slavné tváře, ale hereckou   šanci dostali i neznámí   lidé. Všichni se toho   zhostili skvěle.
legenda
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 4.9.2011
Filmy, ktoré ukazujú pravú   tvár života v USA (chudobu,   násilie v rodinách,   nedokonalý sociálny systém   a problémy v školách)   nezvyknú vyhrávať žiadne   ceny. Zvykne sa nad ich   kvalitou privrieť oči,   pretože poukazujú na   skutočný život   najchudobnejších v USA a   morálne poukazujú na   povinnosti a úlohy štátu   voči sociálnym prípadom.   Väčšinou sa však osudy   znásilnených a   ponižovaných žien nekončia   rozprávkovo dobre, ako v   tomto príbehu.
libpod
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 21.6.2010
nelituji času
Film mě velmi zaujal a   potvrdil mé tušení, co se   asi nezřídka odehrává v   nižších vrstvách   společnosti. Rozhodně je   dobré jej vidět, vykresluje   nejen velmi špatnou úroveň   amerického školství, což   by pro nás mělo být   výstrahou a nedělám si   iluze, že v některých   případech, spíše romských   dětí, nemůže být situace   i u nás dosti podobná, ale   také ukazuje, že primitivní   rodič se úspěšně snaží   vychovat primitivní potomky.   Tento snímek sice končí   svým zúůsobem hapyendem,   ale pochzbuji, že je tomu tak   často. Rozhodně doporučuji   vidět nejen těm, kteří   již mají vlastní potomky.   Domnívám se také. že tento   snímek jistě pochopí   každá generace zcela jinak.
petricka2
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 24.10.2010
...tak z tohoto filmu jsem   měla opravdu silně emoční   zážitek. Je až k   neuvěření jaká zvěrstva   se mohou v některých   rodinách dít. Skvělé   herecké výkony v čele s   Mo'Nique zaslouženě   oceněnou oscarem a taky   perfektní scénář. Kdo má   slabou náturu nedoporučuji:)
Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 31.7.2013
Díky tomu, že na začátku   filmu proběhla informace, že   se jedná o příběh z   Harlemu z roku 1987, byla jsem   ochotná příběhu více   věřit. Ne, že by se dnes   podobné věci neděly   (myslím ve spojitosti   rodinných vztahů/nevztahů),   ale myslím si, že dnes   existuje více možností jak   "utéct",   záchranných sítí a   ženské obecně jsou   sebevědomější, takže   dokážou říct ne, alespoň   směrem na západ. Anebo jsem   naiva a tak mi neberte tuto   iluzi.
Možná je to i   tím, že jsem měla neustále   pocit, že se také mě jako   diváka, někdo snaží   citově vydírat a já se   bránila zuby-nehty. Hlavní   hrdinka to nemá jednoduché a   když už se konečně hrabe   ze dna, přijde další rána.   Otázka, koho víc litovat,   jestli matku nebo dceru,   doufala jsem v babičku,   která práskne dveřmi a   zjedná pořádek, ale i tam   jsem se zklamala.
Každopádně díky za   české školství, tady umí   číst každý prvňák,   takže směle na vejšku   můžou všichni.
olgab
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 16.1.2011
Dát 6 nebo 7.Nakonec to   vyhrála 7 a to jen proto,že   na toto téma někdo film   natočil.Téma aktuální,to   je pravda,hodně dětí je   zneužíváno a nějakým   způsobem týráno a   ponižováno svými   rodiči,ale nevím   proč,očekávání bylo   větší.Nedokážu říct   jestli po režijní nebo   scénáristické stránce,   nebo po herecké stránce   Precious(bylo zbytečné   sázet na tlustou a   nevzhlednou dívku).A Oskar   pro Mo Nique-takový výkon by   "levou zadní"   zvládla spousta   hereček.Nezbývá dodat,že   podle mého názoru bylo   oceněno jen téma filmu.Co   mě ale mnohem víc   šokovalo,byl pohled na   vzdělání v Americe.Jestli   je to skutečně tak jak je ve   filmu uvedeno,že 16 ! letá   negramotná dívka jde do   speciální školy,aby se tam   naučila číst a psát, aby   mohla udělat maturitu a pak   jít na vysokou,to už se   nedivím,že má vysokou   školu každý druhý ne-li   více Američanů.V USA je   zřejmě vysoká škola jako u   nás učební obor.Jinak to   nechápu.
intoska
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 28.3.2011
5/10.Precious je sice krutý a   jistě ne zbytečný film,ale   až hodně   naaranžovaný,nepřirozený,?   ?íká si o Oscara až moc   hlasitě.Hlavní hrdinku musí   člověk litovat,její matku   nenávidět,jinou možnost   nemá,charaktery jsou   černobílé,nejlíp je to   vidět na kontrastu matky a   andělské učitelky.Nevím na   jaké úrovni má být   školství v USA(nebo je to   jen v tom filmu?),když   Precious prochází školou s   dobrýma známkama a nikdo si   nevšimne,že neumí   číst.Scény,kdy si Precious   představuje,že je slavná,do   toho zapadají.Docela mě   překvapilo,že obsadili   Lennyho Kravitze a Mariah   Carey do malých rolí a   nesnaží se z nich udělat   hlavní tahák filmu.Mariah   bych ani nepoznala,mimochodem   konečně vypadá přirozeně   a ne jak figurína. Vcelku je   ale film natočený   kýčovitě,nedokáže   "chytit za srdce" a   to právě položilo i dost   dobrý scénář.Takže   průměr.
mat.ilda
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 29.7.2013
Past na emoce s návnadou,   která láká, potíž je, že   jsem trošku rozmlsaná   vybranějšími laskominami,   takže tentokrát míjím   obloukem a odnáším si bez   jakékoliv újmy na citech   další kousek skládačky, co   nezapadá do amerického snu,   obohacená pouze šokující   novinkou ze vskutku   neomezených možností -   navzdory pravidelné školní   docházce existují v USA   inteligentní! studenti, co v   sedmnácti neumí číst! Ale!   Při troše štěstí na   správné lidi není důvod   držet se při zemi - zbývá   dokončit střední a pak na   vysokou, u přívažku čtyř   stovek liber živé váhy a   dvou dětí, při dočasném   pobytu v "domě na půl   cesty", se dá mluvit o   smělých, nikoli však   nemožných plánech, nu a já   se divím, že se ještě   divím... Zpětně si   uvědomuji, že nejvíc jsem   se zabavila přemýšlením,   jestli ta sociální   pracovnice je, kdo si myslím,   že je... a byla i s kolegou   Kravitzem fakt dobrá :-)

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih52762minih52762Sin Nombre (2008) 
Sin Nombre n
minih85625minih85625Plán útěku (2013) 
Escape Plan n
minih40150minih40150Noční hlídka (2004) 
Nočnoj Dozor n
minih43916minih43916Pán much (1990) 
Lord of the Flies n
minih41943minih41943Vzpoura (2005) 
The Rising: Ballad of Mangal Pandey n
minih40518minih40518Dobrou noc a hodně štěstí (2005) 
Good Night, and Good Luck n
minih40356minih403563-iron (2004) 
Bin-Jip n
minih71973minih71973Hobit: Šmakova dračí poušť (2013) 
The Hobbit: The Desolation of Smaug n
minih41215minih41215Parfém: Příběh vraha (2006) 
Das Parfum - Die Geschichte eines Mörders n
minih55244minih55244Krabat: Čarodějův učeň (2008) 
Krabat n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Studio 6 (1993) [TV pořad]

05:59 - 09:00

180 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

ČT2 - Divoká tvář Thajska

08:30 - 09:15

29 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:50 - 09:50

9 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:40 - 09:15

19 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190653
Osobností: 698110
Fotografií: 765024
Plakátů: 377242
Obsahů a biografií: 178463

Poslední komentáře

Harry Potter a Princ dvojí krve ...

Harry Potter a Princ dvojí krve
Ze všech dílů patří   někam do průměru. Ani   nejhorší, ale ani   nejlepší. Děj strhne,   vizuálně výborné, herecké   výkony dobré.

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Tankový prapor (1991)

Tankový prapor
Lehce přes průměr,   přílišné tlačení na   pilu, jak řvaním Skameneho   nebo Donutila, tak hloupými   vůlgarismy.

Autor: petrusmev | Hodnocení: 6 / 10

Chlípník (1995) [TV film]

Chlípník
Podle mého názoru se   Zdeňkovi Svěrákovi tahle   úprava Maupassantova méně   známého dílka opravdu   hodně povedla i s   převedením děje do více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Slzy slunce (2003)

Slzy slunce
Válečný akční snímek se   skutečně hvězdným   obsazením a navíc s   výrazným přesahem v ději,   který se dotýká tak   zásadních věcí jako je více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Kočičí rvačka (2000) [TV epizoda...

Kočičí rvačka
Díl se rozjíždí   normálně, ale docela to   nabere spád. Red nechce aby   Blbso chodil s Laurie, i Kitty   je proti, ale Kelso to   nevzdává. více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Ghost in the Shell

Ghost in the Shell
Ghost in the Shell

Hledá se Kelly (Finding Kelly)

Hledá se Kelly
Finding Kelly

Já, robot 2 (I, Robot 2)

Já, robot 2
I, Robot 2

John McCook

McCook John

Christian Krämer

Krämer Christian

Jack Brooks Monster Slayer

Jack Brooks Monster Slayer
Jack Brooks Monster Slayer

Ve službách legie (Savior)

Ve službách legie
Savior

Christopher McDonald

McDonald Christopher

Rob Morrow

Morrow Rob

Smyčka (El Incidente)

Smyčka
El Incidente

Naposled navštívené:
Ghost in the Shell

Ghost in the Shell
Ghost in the Shell

Hledá se Kelly (Finding Kelly)

Hledá se Kelly
Finding Kelly

Já, robot 2 (I, Robot 2)

Já, robot 2
I, Robot 2

John McCook

McCook John

Christian Krämer

Krämer Christian

Jack Brooks Monster Slayer

Jack Brooks Monster Slayer
Jack Brooks Monster Slayer

Ve službách legie (Savior)

Ve službách legie
Savior

Christopher McDonald

McDonald Christopher

Rob Morrow

Morrow Rob

Smyčka (El Incidente)

Smyčka
El Incidente