Duben
ohodnotit

Smrt si říká Engelchen

Smrť sa volá Engelchen

Další název:
Smrt si říká Engelchen; Death Is Called Engelchen
Rok:
1963
Délka:
131 minut
Premiéra v ČR:
3.5.1963
„Nelítostný boj na život a na smrt v posledních dnech války.“

Obsah filmu Smrt si říká Engelchen




 
Adaptace Mňačkova románu vzbudila svého času pozornost výjimečností realistického zobrazení partyzánských bojů na sklonku války. Partyzán zraněný při osvobozovaní Zlína vzpomíná v nemocnici na válečné události a na svou lásku, tajemnou Martu, která partyzánům pomáhala. Po vyléčení chce najít esesáka Engelchena, velitele jagdkomanda, které vypálilo a vyvraždilo obec Paseky. V popředí stojí závažná úvaha o svědomí partyzánů, kteří, zachraňujíc si vlastní kůži, nechali napospas trestnému komandu SS obec na moravsko-slovenském pomezí. Film o pochybnostech a tragických pocitech vítězů byl jako „příkladně nebezpečný“ byl 20 let opatrován v...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Ján KadárJán Kadár  
Elmar KlosElmar Klos  
hraje:
Jan KačerJan Kačer.....Pavel [26]   
Eva PolákováEva Poláková.....Marta [27]   
Blažena HolišováBlažena Holišová.....Alžběta [32]   
Martin RůžekMartin Růžek.....doktor [44]   
Vlado MüllerVlado Müller.....Nikolaj [27]   
Otto LackovičOtto Lackovič.....Ondra [36]   
Antonín MolčíkAntonín Molčík.....partyzán Toník [23]   
Oľga AdamčíkováOľga Adamčíková.....Rožková [60]   
Wanda SpinkaWanda Spinka.....Jožina [26]   
Oto ŠevčíkOto Ševčík.....Willy [31]   
Ota SklenčkaOta Sklenčka.....četník Bárta [43]   
Walter TaubWalter Taub.....generál [55]   
Miroslav MacháčekMiroslav Macháček.....Macků [40]   
Čestmír ŘandaČestmír Řanda.....Kroupa [39]   
Emil RohanEmil Rohan.....předseda [55]   
Otto ŠimánekOtto Šimánek.....učitel [38]   
scénář:
Ján KadárJán Kadár  
Elmar KlosElmar Klos  
námět:
Ladislav MňačkoLadislav Mňačko.....román [44]   
hudba:
Zdeněk LiškaZdeněk Liška  
kamera:
Rudolf MiličRudolf Milič  
střih:
Jaromír JanáčekJaromír Janáček  
dvd obal  Nahrát trailer k filmu
Distributor v ČR:
Ústřední půjčovna filmů
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Distribuční verze:
česky
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Smrt si říká Engelchen >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

topipig
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.2.2023
Excelentní a drsné válečné drama! Partyzáni   jsou vykresleni trochu jinak, než podle   bolševické propagandy. Proto film musel být   odklizen do trezoru. Dvě dějové linie se   nenásilně prolínají a dávají vyniknout   skvělé psychologii námětu Ladislava Mňačka.   Jan Kačer jako postřelený Pavel, Martin Růžek   jako jeho ošetřující lékař, Blažena   Holišová v roli sestry Alžběty, Eva Poláková   (obrovská škoda, že zemřela tak brzy) v roli   partyzánům pomáhající Marty. Vlado Müller   velitel partyzánů Nikolaj, Otto Lackovič jeho   nástupce Ondra. Geniální obsazení, nemám   slov. A jako třešnička na filmovém pásu je   opět mimořádná hudba Zdeňka Lišky. Tento   film je pro mě těžká srdcovka.
jarda53
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.10.2019
Blíží se konec hrůzné války, ukrajinská   osvobozenecká armáda osvobozuje město Zlín, v   okolí operují partyzáni, sledujeme 2 muže,   kteří pátrají po muži, který pod jménem   Engelchen, přivedl množství neviných lidí na   šibenici. Pavel je střelen do zad a pomocí   koňského povozu je dopraven do nemocnice, kde   jde rovnou pod kudlu. Zde mezi bílými stěnami   vzpomíná na Martu, která spáchala sebevraždu,   a nebo vidí tu hrůzu, kdy při příchodu do   vesnice Lískovec vidí mnoho jejich obyvatel   oběšených. Vrací se mu střípky z posledních   dnů, kdy zatkli fašouna poručíka Kummera, pro   kterého nečeká nic jiného, než smrt. Pomůže   partyzánům obklíčit německou jednotku bez   jedinného výstřelu, pak je zastřelen. Kdo   zavinil popravy v Lískovci, kde zemřel i 14   letý chlapec, četník Bárta, nebo Cyril   Konečný, první setkání s nacistickým   velitelem Engelchenem, který vede akci proti   partyzánům, poprava generála a jeho štábu.   Potoky alkoholu, sebevražda Aljoši, práskač   Mach. Němci vypálili Paseky, na Hirošimu byla   svržena atomová bomba. Návrat do života Marty,   odchod z nemocnice...
Pitryx
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 24.6.2018
Jak hodnotit film, v němž hraje má rodina skoro   hlavní role, a ke kterému mám, nebo mám,   který je moje srdeční záležitost? Hloupá   otázka. Hodnotit musím objektivně. Takže   neobjektivně je to jasně za deset ze sta. No a   normálně, tedy neobjektivně? Nuže. Naštval   mne opět jako vždy způsob podání formou   rozbitého nádobí. Totiž dějových skoků,   retrospektiv. Jenže to mne irituje vždy, ale   bohužel za to musím dát filmu velké minus.   Dále jsem nepochopil, proč nenechali tvůrci   filmu místa děje z knižní předlohy. Co jim   vadilo? To, že někdo pozná Zlín, ačkoli se   mělo bojovat ve Vsetíně? Ale no tak, já   myslím, že ne. No, a i kdyby to někdo poznal,   Vinetou se také nenatáčel v USA, že jo. Vinou   hloupých prostřihů v ději jsem nepochopil,   proč Pavel malém přizabil Kroupu, přece neměl   žádný důkaz, že to byl zrádce. Ale třeba   jsem něco přehlídnul. No, nebudu se   rozepisovat, jinak se mi film líbil, nudil jsem   se jen chvilkami a málo. Domnívám se, že   šedesát ze sta je hodnocení naprosto přesné.
PORTER
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.2.2014
Myslel jsem že to bude starší Česká nuda,ale   překvapilo to výborná režie,výborné herecké   výkony a ani válečné scény nebyly   špatný.Chvílemi pěkné psycho drama z   nemocnice ale takových scén nebylo tolik,takže   docela dobrá válečně dramatická podívaná.
ponorka.bary
Hodnocení:
Přidáno: 26.2.2014
Děs a hrůza partyzánské války,rozervanost a   rozporuplnost válečné doby.Není pochyb,na   které straně je zlo,kde ale hledat hrdinu na   straně druhé?Jsou to partyzáni,kteří bojují   v horách,nasazují životy,ale v kritické   chvíli nechávají vesničany,kteří jim   pomáhali napospas svému osudu?Je to hlavní   postava Pavel,postřelený v boji,který ale bez   váhání zastřelí zajatého německého   poručíka?Je to Marta,celou válku v   utajení,předávající informace odboji,po   skončení války psychicky zlomena   nespravedlivým odsouzením   veřejnosti?...
Surrealisticky natočený film   zvýrazňuje až mrazivě psychedelická hudba Z.   Lišky.
Jetchelas
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 5.9.2012
Zfilmovat knižní dílo do filmové podoby je   velmi těžké. Občas i téměř nemožné, ale v   tomto případě se to podařilo. Poté co jsem   četl knihu jsem čekal filmovou   "slátaninu" ale byl jsem velmi   překvapen. Proto dávám 9 z 10 bodů.
FLA
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 21.11.2011
Dříve se mně líbil víc, ale teď trohcu   ubírám. Chvílemi moc dlouhé pasáže a momenty   nicméně kvalitně a realisticky natočené   válečné drama, které se soudruhům také asi   moc nehodilo do krámu.
Tnegad
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.2.2010
řekl bych
že je to asi nejlepší film dua   Kadár-Klos.Pochmurné černobílé scény z   válečného období partyzánského hnutí v   Beskydech,a jakoby v halucinacích vzpomínání   raněného partizána v nemocnici umocňuje   dokonalá až místy psychodelická hudba Zdeňka   Lišky.Opravdu dobrý film který sotva dnes   někdo natočí.
BinLADIN
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 8.10.2009
Dosti dobré Československé drama z odboje , je   to skvěle obsazeno a natočeno-Tento film je   skvělá vizitka že jsme
uměly točit slušné   filmy .
Akana
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 28.9.2009
Dost možná náš nejlepší válečný film.   Jako jeden z mála je po formální stránce na   čele dobového vývoje a mistrovská práce se   střihem a flashbacky uchvacuje dodnes. Další   předností je tehdy určitě hodně odvážná   relativizace "hrdinství" partyzánů a   nepřikrášlený obraz jejich života a bojů.   Jistě, postavy sovětských vojáků nemůžou   být jiné než kladné, na druhou stranu tu ale   nenajdeme nějakou jejich nevěrohodnou   glorifikaci. Mnoho působivých scén (namátkou   veselice končící explozí panzerfaustu),   přesvědčivý Jan Kačer a důkaz, že Oscar pro   Kadára s Klosem za Obchod na korze nebyl náhoda.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih6655minih6655Doktor na moři (1955) 
Doctor at Sea n
minih30389minih30389Křižovatka smrti 2 (2001) 
Rush Hour 2 n
minih48405minih48405Poste restante (2010) [TV seriál] 
Poste restante n
minih14429minih14429Noční motýl (1941) 
Noční motýl n
minih164358minih164358Ježek Sonic (2020) 
Sonic the Hedgehog n
minih93604minih93604Livide (2011) 
Livide n
minih158249minih158249Záhada Silver Lake (2018) 
Under the Silver Lake n
minih11073minih11073Labakan (1956) 
Labakan n
minih24374minih24374Žhavé výstřely (1991) 
Hot Shots! n
minih83098minih83098Svatá čtveřice (2012) [2k digital] 
Svatá čtveřice n


Hodnocení:n12345678910
Smrt si říká Engelchen (1963)Smrt si říká Engelchen (1963)Anna VolšičkováVlado Müller, Otto Lackovič
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190575
Osobností: 697870
Fotografií: 764026
Plakátů: 376658
Obsahů a biografií: 178302

Poslední komentáře

Vše, co jste kdy chtěli vědět o ...

Vše, co jste kdy chtěli vědět o vztazích, ale báli jste se (zeptat)
Red Forman prodává v   obchodě, ale ještě nic   neprodal, Kitty ho naučí jak   být milej k zákazníkům a   Eric má nového kamaráda, ze   kterého se vyklube gay,   docela dobrej díl, pár frků   výbornejch.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Chobotnice (1998)

Chobotnice
Tak nějak nevím... nechala   jsem se zlákat jmény, která   znám, ale vůbec mě to   nezaujalo. Příšery byly jak   z loutkového divadla,   více >

Autor: peginka | Hodnocení: 4 / 10

Střílejte na měsíc (1982)

Střílejte na měsíc
Jen zdánlivě úplně   banální rodinné drama o   jednom rozpadajícím se   manželství, protože   režisér Parker to dost   chytře natočil, použil více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Útěk do bezpečí (1955)

Útěk do bezpečí
Průměrná westernová   podívaná s né moc   výrazným hereckým   obsazením,na začátku   krátká přestřelka a potom   už nijak zvlášť záživná   podívaná.

Autor: PORTER | Hodnocení: 5 / 10

Konec rozkvětu (1972)

Konec rozkvětu
Povedená gangsterka v čele s   L.Marvinem .který má dostat   peníze s gangstera který   prodává jak drogy tak holky   a když odmítne L.Marvin si   to s ním vyřídí po svém.

Autor: PORTER | Hodnocení: 8 / 10