Duben
ohodnotit

Sanitka [TV seriál]

Žánr:
Rok:
1984
Délka:
65 minut, 11 dílů x 65 minut
„O mužích a ženách v bílém, o lidech kolem záchranné služby.“

Komentáře k filmu Sanitka

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 25
SvoKar
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 21.1.2012
Ač sám zdravotník, pořady   z této oblasti nemusím. Ale   nemůžu upřít hercům   jejich výkony, a   přiznávám, že když   náhodou někdy něco   zahlédnu, je to   "působivé" - nejen   nejznámější díl o   letadle, ale třeba osud MUDr.   Skalky. Dnes by třeba   houkání na počest kamaráda   ani nepovolili, aby lidi   "zbytečně"   neplašili.
argenson
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 13.10.2007
Seriály ze zdravotnického   prostředí nám (tedy jim,   tvůrcům) šly dobře. Hezky   napsaný scénář Jiřího   Hubače a jedna z velkých   příležitostí pro Jaromíra   Hanzlíka, za kterou se   nemusí ani dnes stydět (což   se nedá říci o všech jeho   rolích). Velkolepě pojatá   mozaika ze života pražské   záchranné služby s   účastí řady výborných   herců. Celkem   jedenáctihodinový prostor   však trpí až příliš   častými a zbytečně   dlouhými záběry na   utrápenou tvář Jaromíra   Hanzlíka. Co mě vždy   rušilo, je prvoplánově   šablonovitá a   politováníhodná Eva   Hudečková. Naproti tomu   seriál přispěl k uvedení   Zlaty Adamovské do širšího   diváckého povědomí.   Půvabně je vykreslená   konfrontace městské a   venkovské reality (zemitý   Josef Karlík v roli   Hanzlíkova otce). Daní doby   vzniku je pochopitelně trochu   přítomná politika, ale   nijak zásadně. Překvapivě   otevřeně je zde řešeno   téma politicky motivované   emigrace a je až s podivem,   že emigrant (Petr Kostka)   nevychází ze scénáře jako   jednoznačný padouch. Seriál   disponuje dvěma silnými   momenty - tím prvním je   loučení s doktorem Skalkou   (Jiří Bartoška), druhým   pak realizačně náročná   záchrana cestujících ze   zříceného letadla, jíž je   věnován prakticky celý   poslední díl. A úvodní   píseň Můj čas (Zagorová,   Kotvald, Hložek) je hitem   dodnes.
jarda53
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.3.2010
sanitka ano-sanitka 2 ne!
Když se podívám na starou   Sanitku, vyvolá to vzpomínky   na herce, kteří již nejsou   mezi námi a nyní se píše o   tom, že by měla vzniknout   Sanitka 2. Ale pánové,   dopadne to jako z Nemocnicí a   bude to paskvil. Když už   chtějí něco natočit, ať   to nemá žádnou návaznost a   vymyslí úplně něco   novýho.
green-tea
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 18.10.2009
Zajímavý pohled na kus   historie českého   zdravotnictví, konkrétně   pražské záchranky. Solidní   výkony předních hereckých   es té doby, dobře postavené   příběhy jednotlivých   postav. V paměti diváků   určitě utkví emotivní   umírání charismatického   doktora Skalky a také   úvodní písnička -   "příteli   chvátej,SOS..."
hvezdyn
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.10.2007
Výpravný seriál o historii   české záchranářské   služby v období socialismu   považuji za velice zdařilý.   Osudy rodiny Janderů, jejich   nejbližších, Vojtěchových   kolegů a kolegyň a mnohých   dalších postav jsou   rozloženy do rozumných 11   dílů. Osobně pro mne   nejsilnější a   nejpůsobivěhší scénou je   loučení s doktorem Richardem   Skalkou. Nejzajímavější a   nejakčnější je jistě díl   jedenáctý, inspirovaný   skutečnými událostmi.   Vlastně skutečnými   událostmi inspirovaný je   celý seriál.
Opět v   porovnání se současnou   seriálovou tvorbou lze   hovořit o "nebi a   dudech". Dokonce snad se   uvažuje o pokračování.   Vždy se něčeho takového   obávám. Obdobně, jako u   seriálu Nemocnice na kraji   města to může skončit   akorát špatně až velice   špatně.
martin.stusak.9
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.12.2013
Tv seriál o vývoji pražské   záchranné služby a   životních osudech jejich   zaměstnanců. Hlavní postava   Dr. Jandera je tahoun celého   počinu. Příběh sleduje   veškeré trable celého   záchranného systému, i   soukromý život všech   postav. Jak se nechal   režisér Jiří Adamec   slyšet, původní plány   předznamenávali i velkolepé   záchranné akce, ale   tehdejší vedení to nakonec   zatrhlo. Škoda. Masivní akce   tak zůstala pouze na konci   seriálu po havárii   dopravního letadla, což bylo   i na základě skutečné   události. Scénárista Jiří   Hubač vyobrazil snad   veškeré tehdejší životní   osudy. Nevyhnul se ani tématu   emigrace. I přes svoje   komornější vyobrazení se   jedná o vcelku povedený   seriál, který si své místo   ve zlatém fondu televizní   seriálové tvorby jistojistě   zaslouží.
M.A.G.
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 24.8.2009
Pěkný seriál z dob   socialismu.
Pojednává   o posádkách sanitních vozů   a jejich osudech.
A   také o problémech celé   záchranné služby.
Seriál je skvěle herecky   obsazen.
Petra.Barbie
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 28.7.2008
Důležité aspekty již byly v komentářích řečeny...
...takže snad jen malé   shrnutí: Tento seriál z   lékařského prostředí   patří jistě ke kultovním   záležitostem naší   televizní tvorby minulého   režimu, ale - přiznivci   nechť prominou - nepovažuji   jej zdaleka za tak dobrý a   nesmrtelný jako Nemocnici na   kraji města. Sanitka je   celkově slušným průměrem,   resp. nadprůměrem, ale do   těch magických 10ti bodů   štrosmajerovských jí   ještě i dost schází. Jak   už uvedli kolegové - je zde   zmíněno odvážné téma   emigrace a vypjaté scény ze   života lékařské   záchranky. Ano, dramatické   momenty rozhodně nechybí, za   asi nejvíce emotivní   považuji příběh podle   skutečné události - pád   letadla u Suchdola. Ale jiné   díly jsou spíše fádní a   zdlouhavé, s minimem   zajímavého děje. Velmi mne   nebavily např. scény ze   soukromí hlavních aktérů,   paní Adamovská je výborná   herečka, ale její role mi   zde nijak nesedí, skoro mi   přijde až   zbytečná...taktéž role p.   Juřičky. Naopk vyzdvihuji   výkon p. Hanzlíka, p. Kostky   a p. Bartošky - skvělé. V   neposlední řadě je tu   pochopitelně krásná píseň   Můj čas, jež se stala   doslova legendou...
petrusmev
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 27.11.2020
Zvláštní seriál -   absolutně neklišovitý   (který seriál by si nechal   ujít svatbu hlavní   postavy?), se zvláštními   scénami (poslech malého   klavírního génia),   zvláštními postavami   (řidič, který neustále   počítá matematické   příklady pro svého syna),   zvláštními díly   (umírající poetizující   doktor Skalka), zvláštní   odvahou (emigrace, která   není jednoznačně   odsouzena), zvláštní   hlavní postavou (Jandera je   na jedné straně správný   klaďas, na druhé protivný   jak osina, když se montuje   každému do života, na   třetí chladný jako psí   čumák), zvláštní během   času (sanitky se vyvíjejí   po desetiletích, postavy   nestárnou vůbec),   zvláštní titulky   představující členy   filmového štábu... Těžko   říct, jestli veškerá ta   originalita je k dobrému,   místy nudí, ale často   příjemně osvěžuje.   Určitě však ukazuje   zajímavé prostředí i   zajímavé lidské charaktery   a vztahy.
Agostino
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 27.8.2009
Celkom zaujímavý seriál z   lekárskeho prostredia, v   ktorom hlavnom rolu stvárnil   Jaromír Hanzlík. Vo svojej   dobe keď bol práve   nakrútený žal ma   televíznych obrazovkách   veľké úspechy.
LenC2
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 27.8.2009
Ano je to klasika i po těch   spousta letech mě při   začáteční znělce mrazí   výborné herecké obsazení   zajímavé pohledy do   minulosti záchraného   systému a kdo si ještě   tento seriál nekoupil na DVD   bude mít teď další   možnost si jej koupit na   stánku .
BinLADIN
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 9.10.2009
Moc dobrý seriál z   prostředí záchranky   hlavního města Prahy
život jak osobní tak   profesní.Je to velmi dobře   natočeno a to i přes rok   vzniku.V tom to dnes již   slavném seriálu hrají   skvělí herci .
rankinfitch
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 27.12.2009
Nemocnice na kraji města   nasadila v seriálové oblasti   české tvorby laťku tak   vysoko, že jakémukoliv   podobnému seriálu se jí   podle mě překonat   nepodařilo a ani nepodaří.   Sanitka, byť je seriál velmi   kvalitní, s výbornými   hereckými výkony, bohužel   postrádá tu třešničku v   podobě humoru doktora   Štrosmajera. Každopádně   když si představím dnešní   slátaniny a pí***iny typu   Ordinace v Růžové zahradě,   je Sanitka seriál jako VÍNO.   :-)
payo1555
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 27.4.2012
Sanitka mě bavila, líbil se   mi příběh i to prostředí,   žilo to tam. Dokonce i   Vojtěch Jaromíra Hanzlíka   nepůsobil tak papírově   kladně. Pořád se do   něčeho pletl a vyvolával   potíže, které zvládal   řešit. Seriál se určitě   povedl a stojí za   podívání.
topipig
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.4.2023
Když mě bylo asi 5-6 let,   už tehdy jsem měl trojici   nejoblíbenějších   filmových počinů. První   byl Švejk, druhý Hostinec u   Kamenného stolu a třetí   Sanitka. Nejlepší na tom je,   že tahle trojka je stále   mezi mými topovými   klasikami. To znamená, že   Sanitka je kultovní dílo,   protkané uvěřitelnými a   lidskými příběhy z   mistrovského pera Jiřího   Hubače. S obludným   pokračováním druhé série   Filipa Renče nemá smysl se   nikterak srovnávat.
Rene1
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 28.2.2008
Půvabný televizní seriál z   doby, kdy jsme ještě   seriály dělat uměli.I po   letech ho lze vidět a dojme,   i když dnes je při   sledování Sanitky smutno   hlavně z toho, jaké sračky   se točí dneska.
Rocky4
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 3.3.2008
Jo tak Sanitka je klasika,   každý díl je něčím   jedinečnej, když umřel   Jiří Bartoška, brečel snad   každý. Velmi povedený je   poslední díl s názvem   Suchdol, když si to člověk   vezme že se to stalo, vidí   jak se ženou všechny ty   sanitky, potom tu spoušť,   tak z toho mrazí, nic než 10   nelze dát. A jako   třešnička na dortu,   titulní píseň, Můj čas,   která je hitem dodnes.
Papaja73
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.11.2008
Seriál z lékařského   prostředí,jenž byl ve své   době velice   populární.Znají ho nejen   pamětníci ale díky častým   televizním reprízám i   další generace   diváků.Atraktivita děje je   různorodá.Některé díly   jsou skvělé,další naopak   jako by ztrácely na   tempu.Přesto však,pokud by   měl člověk toto dílo   srovnávat s některými   dnešními seriálovými   slátaninami,vychází Sanitka   z tohoto porovnání,vždy   jako jasný vítěz.
hlavsa5
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 29.8.2011
Seriál o začátcích naší   záchrané zdravotnické   služby, je to dobrý.   Zvlášt mě zaujal díl o   leteckém neštěstí, kde   režisér postavil trosky   letadla skoro stejně, jako ve   skutečnosti. Cikánská   svatba je taky dobrý díl.
stvspm
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.3.2010
Dáám jasně 10
Po několika letech jsem se   zase na ní podíval. Nemohu   se ubránit fascinaci jak na   tu dobu dokázali věrohodně   stvárnit Nehodu u Suchdolu.   Ať už průjezd sanitek   místy , kterými já nyní   jezdím do školy, nebo   mamotná havárie. Na tu   dobu.. Nesmím zapomenout na   hvězdné obsazení dílů:)
Lucelka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.8.2010
Tak tento serial si mě   naprosto získal. Podle mě je   to jeden z nejlepších   českých serialů,který se i   po letech stále líbí a já   věřím že se ještě dlouho   líbit bude. Dramatické   zápletky zachranování   lidských životů skvělé   herecké výkony zejména   Jaromíra Hanzlíka a Jiřího   Bartošky.
Janinka73
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.5.2010
Jeden z nejlepsich serialu z   doby socialismu - i kdyz se na   nem doba vzniku nastesti   nepodepsala. Je tragicky,   napinavy, ale hlavne lidsky -   jako zivot sam.
Kecka1
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 5.2.2005
Zase jednou dobrej českej   seriál.
toaneta
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.7.2013
Sanitka byl ve své době   podle mě dost odvážný   seriál. Ukazuje nelehkou   situaci práce lékařů   záchranky. Teprve časem se   vylepšuje technické   vybavení a začíná stoupat   prestiž práce těch, kteří   zde pracují. Přitom právě   na nich, na rychlosti dojezdu   a možnostech poskytnutí   první pomoci závisí lidský   život. Také to, že jedním   z lékařů je bývalý   voják, který za války   bojoval v Anglii, bylo na tu   dobu neobvyklé a dost   odvážné. Herecké výkony   jsou velmi dobré, seriál má   tempo a spád, dokáže   diváka vtáhnou do děje.
jezurka42
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 8.10.2011
Velmi pěkný seriál.   Hanzlík a Adamovská se   svých rolích ujali velmi   dobře. Skvělý děj,   vynikající obsazení, dobrá   znělka... Jeden z   nejlepších seriálů v době   jejich vzniku. Tento seriál   bych doporučila opravdu   všem. Pokračování už se   natáčí, ale nemyslim si,   že je to nejlepší nápad.   První řada je jen jedna.   Může se však stát   cokoliv...

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih166213minih166213Princezna a půl království (2019) [TV film] 
Princezna a půl království n
minih102213minih102213Ledové království (2013) 
Frozen n
minih6823minih6823Dr. No (1962) 
Dr. No n
minih49739minih49739Přežít! (2005) [TV seriál] 
I Shouldn't Be Alive n
minih34742minih34742Král zabijáků (1998) 
Sat sau ji wong n
minih24496minih24496Zatoulané dělo (1958) 
Zatoulané dělo n
minih39634minih39634Doom (2005) 
Doom n
minih8539minih8539Horoucí srdce (1962) 
n
minih141185minih141185Václav Hybš 80 (2015) [TV pořad] 
n
minih41119minih41119Lolinka a knírač (1998) [TV inscenace] 
Lolinka a knírač n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Sanitka 2 (2013) [TV seriál]

 Sanitka 2 (2013) [TV seriál]
Sanitka 2 n
 
Žánr: drama
Země: Česká republika


(pokračování)

Pokračování příště (2003) [TV pořad]

 Pokračování příště (2003) [TV pořad]
Pokračování příště n
 
Žánr: dokument
Země: Česká republika
Režie: Tomáš Tintěra, Pavel Kačírek, Aleš Sobotka

(neoficiální pokračování)

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

19:00 - 19:52

33 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

ČT2 - Zajímavosti z regionů

19:20 - 19:50

13 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

NOVA - Televizní noviny (1994) [TV po...

19:30 - 20:20

3 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

Prima - Hlavní zprávy (2020) [TV pořad...

18:55 - 19:40

38 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190710
Osobností: 698241
Fotografií: 765264
Plakátů: 377386
Obsahů a biografií: 178534

Poslední komentáře

Fatal (2009)

Fatal
Průměrná francouzská   komedie, která mě opětovně   přesvědčila, že doby   šedesátých a sedmdesátých   let, kdy se natáčely   výborné komedie více >

Autor: curil | Hodnocení: 6 / 10

Donniny kalhotky (2001) [TV epiz...

Donniny kalhotky
Eric při basketu na dvorku s   kámošema stáhne Donně   kalhotky, ta se urazí, ale   dělá že né. Kelso jde za   Laurie, ale ta tam má jinýho   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Kdo to chce víc? (2001) [TV epiz...

Kdo to chce víc?
Donna má s Ericem hodně   sexu, ale pak se pohádají a   každý dělá uraženého,   kdo vydrží bez sexu déle?   Red si uvědomí, že je   protivný a více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Dnes o půl jedenácté (1949)

Dnes o půl jedenácté
Jsem si vědom, že v roce   1949 filmová detektivka asi   jinak natočit nešla, ale to   bohužel nic nemění na tom,   že je to jako film sotva   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Hlava rodiny 2 - Tatínek nebo dě...

Hlava rodiny 2 - Tatínek nebo dědeček?
O milimetr vtipnější než   jednička, ale jinak opět   film o ničem+naváděcí   vnitřní hlas, který mě   fakt vadil+rozmazlená dcera   (a více >

Autor: Máša13 | Hodnocení: 5 / 10