Duben

Recenze: Pokoj 1408

Vydáno dne 09.10.2007
Když jsem viděla tenhle film, mimochodem se mi vybavila věta z prvního Harryho Pottera. Ve chvíli, kdy Harry a spol. čeká trest v zakázaném lese, školník Filch jim popřeje úžasným hlasem Přeučila: „Dobrou noc.“ Tak přesně tahle věta (a nejlépe v té samé ironické intonaci) vystihuje adaptaci Kingovy povídky 1408. I když s pohádkou to nemá nic společného a kouzelníky tu opravdu nehledejte.

1408Mike Enslin (výborný John Cusack) se živí tím, že v brakových knihách vyvrací duchařské legendy a pomáhá tak na mizinu malým hotýlkům, které z nich žijí. Když mu jednoho dne přijde pohled z newyorského hotelu Dolphine a je na něm jen stručně napsáno „Nevstupujte do pokoje 1408!“, vidí příležitost jak stylově zakončit novou knihu. Co na tom, že v pokoji opravdu a reálně nejrůznějšími způsoby zemřelo 56 lidí – tím větší dobrodružství. Nestačí mu ani varování samotného manažera hotelu v podání Samuela L. Jacksona, že v pokoji nikdo nepřežil déle než hodinu. Ďábelský pokoj tak pisálka, který se snaží popřít jakýkoli posmrtný život, jednoduše pohltí a nepustí ven.

Většina děje se odehrává v hotelovém pokoji, takže celý film stojí a padá na hereckém výkonu Johna Cusacka. Ten si naštěstí s rolí poradil a i přesto, že snímek nabízí několik míst, kdy nedočkavě koukáte na hodinky, jeho pojetí vnitřního zápasu se zlem je opravdu věrohodné. Hlavní podstatou Pokoj 1408 je totiž to, že největší zlo a strach se skrývá v nás, v naší mysli. Jak to vyjádřil manažer hotelu, v pokoji nejsou žádní duchové ani přízraky, ale „it’s just only fucking evil room“.

14082První hodina snímku, ještě než pokoj začne naplno strašit, je daleko povedenější a dokonce i děsivější. Vidíte pouze náznaky a čekáte, kdy to konečně začne, kdy se rozpoutá to pravé peklo. Paradoxně, když se tak stane, Pokoj 1408 ztrácí na působivosti a mění se na něco, co tu již mnohokrát bylo a co nemůže tolik překvapit. Navíc ve chvíli, kdy se na plátně objeví hloupá pointa, máte chuť se zvednout a znechuceně z kina odejít.

Nic ale není tak, jak se na první pohled zdá, stejně jako pokoj, který vypadá mírumilovně, a tak vše zachrání závěr, který je opravdu působivý a citlivějším jedincům z něj dokonce může přeběhnout mráz po zádech. Přitom stačí jen jedna jediná otočka na poště či zapnutí diktafonu. A právě v tom je síla snímku – v tom, že děsí víc tím, co neukazuje. Když vidíte, jak hotelový pokoj mučí zimou, duchy a vidinami mrtvých lidí někoho, kdo po smrti dcery v posmrtný život nevěří, není to tak úplně ono. Ale zkuste si, co s vámi udělá, když se v tichu najednou samo od sebe zapne rádio…

14083Snímek Pokoj 1408 je vcelku dobře natočená one-man-show odehrávající se v jednom hotelovém pokoji a John Cusack se na roli cynického spisovatele typově velmi hodí. Problémem pro mě ale zůstává minulost jeho postavy. Nevím čím to je, že v poslední době se stále častěji ve filmech objevuje ztráta dítěte. Chápu, že kdyby Enslinovi nezemřela dcerka, film by ztratil mnoho působivých scén. Ale v kombinaci s následnou skepsí k posmrtnému životu a snahou vysvětlit vše vědecky se jeho postava mění v klišé tisíckrát viděné, což mě nutí ubrat jednu hvězdičku.

Sečteno a podtrženo – zfilmovat Kinga není rozhodně lehký úkol, ale přesto to není nemožné, což se již v mnohých snímcích prokázalo. Pokoj 1408 mohl dopadnout trošku lépe (mírným prokrácením), ale mohl také dopadnout mnohem hůř. Vychází z toho tedy jako nadprůměrný psychothriller, který můžete klidně s čistým svědomím vidět víc než jednou.

Hodnocení autora: 7/107/107/107/107/107/107/107/107/107/10
(Autor: Hana Rojková)
 

DVD

Recenze: Nový svět

Terrence Malick se ve své tvorbě vrátil i do vzdálenější minulosti, ovšem tahle výprava na začátek... celý článek
 
Přidat na Seznam.cz