Duben
ohodnotit

Odcházení

Další název:
Leaving
Rok:
2011
Délka:
94 minut
Premiéra v ČR:
24.3.2011
„Film Václava Havla“

Komentáře k filmu Odcházení

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 20
cerfik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.3.2012
Nahlédněme absurditu nás samých a celé naší s.r.o.
Od Havlova režijního debutu   jsem po kritice, že to není   film, nic zázračného   nečekal a jakého se mi   dostalo překvapení. Něco   takového jsem ještě   neviděl a jen tak podobně   osobitý a originální   film/nefilm :-) neuvidím. Co   slovo to perla, skvělé   obsazení a mám pocit, že z   téhle studnice odhalující   nás samé budu ještě dlouho   čerpat a Odcházení nevidím   rozhodně naposledy -   geniální dílo. 100%
bretislav.stasa
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.12.2011
Láska a Pravda zvítězí nad   Lží a Nenávistí.
Tento film se zpravidla   nelíbí těm, kteří jej   nepochopili, či těm, kteří   jej pochopili a našli v něm   přílišnou kritiku sami   sebe.
Havle, díky!
martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.2.2015
Vizuálně a výtvarně   zajímavě ztvárněná   divadelní hra do filmové   podoby. Tady hraje roli nejen   daný text, ale i obraz.   Velký odkaz na TGM vsazený   do současného dění   doplněný zřejmými   zážitky a zkušenostmi   samotného autora. Jistá   poetika už jen zakončuje   dílo, které naprosto   vybočuje od veškeré české   filmové tvorby. Tohle tady   prostě ještě nebylo a už   ani nebude. Jistá satira,   kritika a omšelost doby z   díla sálá na všechny   strany a jasně dává všemu   až netušenou absurditu. Ne,   tohle se Václavu Havlovi   rozhodně povedlo a ona   ohromná kritika jenom kvůli   jeho osobnosti není na   místě. Výjimečnost vždy   bývá nepochopena, ale doba   ukáže.
Xpojntman
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.8.2015
Hodně genialní, jako hodně   genialní až pro někoho s   rudým mozkem nepochopitelný.   Škoda, že to nemělo   pokračovaní.
azenka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.1.2012
Absurdní drama na plátně.   Dobře šílené. Food for   thought. Přehlídka   excelentních herců.   Výborné repliky. Havel   forever! :-D
Ostrovan
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 20.10.2012
Absurdní (sebe)odhalení,   které asi neskousne každý.   Havel netoužil se zalíbit,   toužil si poprvé a zřejmě   tušil, že i naposledy,   stvárnít divadelní   myšlenky na plátno a v 80%   scén se mu to i povedl.   Herecké výkony neskutečné,   půvabná absurdita, jejímž   Mount. Everestem je zlatý   šutr, o nějž všichni   zakopávají. Co to asi má   symbolizovat? Nejčastější   má otázka při Odcházení.   Škoda že odešel...
petrusmev
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 15.12.2019
Teda to byla šaráda! Václav   Havel uměl vždy zachytit   absurditu situací a zde se   určitě nebrzdil a z   bohatého nasbíraného   materiálu svého   prezidentování poskládal   vcelku nepříjemnou grotesku.   (Režijně to není bůhvíco,   ale zachovává to ducha toho,   co mělo být řečeno. Takže   jo.)
řepešínský
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 15.1.2012
silné nadčasové téma,   výtečný text či hvězdné   obsazení, v němž všichni   moc dobře ví, co a jak mají   hrát, jsou největšími   devizami celovečerního   hraného filmového režijní   debutu v. havla odcházení.   zajímavý je i režijní   záměr točit film jako   kostýmně pestrou divadelní   inscenaci v plenéru, ale   minimum filmařských technik   a vymožeností na výsledném   celku filmu spíše ubraly,   než přidaly, takže mu   místy chybí patřičný   rytmus nebo i dynamika ve   výstavbě konkrétních   scén. odcházení naopak   nechybí ani tak důležitý   přesah a poselství dalším   generacím, což ve výsledku   filmu pomohlo dostat se k   lepšímu nadprůměru dějin   světové kinematografie.
Máša13
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 22.8.2012
Milé překvapení
Po "odborných" i   laických recenzí jsem čekal   jen to nejhorší a velmi   přemýšlel,zda si ten film   vůbec pustit.Nakonec jsem to   riskl a byl jsem příjemně   překvapen.Nejsem   odborník,abych tu fundovaně   popsal proč,ale ten film mě   prostě bavil.Neříkám,že   všechny scény,ale bylo to   zajímavě jiné.Nechci si tu   hrát na nějakého intoše a   V.H.jsem zrovna v oblibě   neměl,ale za mě opravdu   dobrý.
Hugin
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 2.1.2012
Po zkušenostech s Havlovými   předcházejícími   divadelními hrami, které mě   nikterak neoslovily, jsem   žádný zázrak nečekal.   Zřejmě zásadním prvkem   charakterizujícím tento   počin je zachování   divadelnosti, vše se   odehrává na jednom místě,   tak jako na jevišti.   Použitím filmového   snímání se však nejedná o   pouhý statický záznam   divadelní hry. Přes   veškeré poukazování na   současné, a zřejmě   věčné, nešvary   společnosti a ukázku, ne   příliš kladných, lidských   charakterů, jsem ocenil   především symboliku.   Studentka Bea přicházející   po vodě jako spasitel,   odcházení z „jeviště“   přes kaluž, kdy různě   zvolené způsoby   charakterizují povahu, či   momentální rozpoložení   postav a spousta dalších. K   symbolice, různým odkazům,   alegoriím a metaforám,   pomohly i kostýmy z různých   období koexistujících vedle   sebe. Částečné   autobiografické paralely, v   osobě bývalého kancléře,   a připodobnění některých   postav k postavám reálným,   jsou zcela zřejmé, i když,   dle mých informací, byl   koncept této hry sepsán již   v roce 1988. Sebe parodický   tón je patrný i v   nenápadných detailech.   Např. při odjezdu kočáru   je v záběru pomalovaná zeď   s nápisem: „Dosť bolo   Havla“. Pamětníci si   jistě vzpomenou, při jaké   příležitosti se toto heslo   skandovalo. Avšak, k mému   překvapení, nejlepší, na   celé této „estrádě“,   byla estetika a výtvarné   pojetí. Což dokáži ocenit.   Závěrečná scéna, kdy se   režisér vynoří z bazénu a   mele o mobilech, byla ovšem   už poněkud mimo. Taktéž   mně nějak unikl význam   úplně posledního záběru,   ve kterém se směje celý   ansábl zúčastněných   herců. Byla to náhražka za   děkovačku? Nebo se mám   zamyslet, komu že se to   vlastně smějí? Ač jsem u   Odcházení vyzdvihnul hlavně   klady, v rámci objektivity,   musím poznamenat, že k   příznivcům V. Havla jsem   nikdy nepatřil, ale dokáži   se oprostit se od toho,   hodnotit osobu režiséra v   politickém kontextu a zůstat   pouze u filmu.
mikee007
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 23.3.2018
Nemyslím si,
že bych tohle dílko   nepochopil. Nejspíš ano. Ale   nebavilo mě to. Václava   Havla si vážím. Ve snímku   Odcházení si zřejmě splnil   svůj životní sen, natočit   celovečerní film. Vzniklo   absurdní drama. takové, na   jaké jsme byli zvyklí z   Havlových divadelních   her.
Dál to pitvat   nebudu. Vizuální stránka v   pohodě, ale děj je pro   běžného diváka až   příliš   "intelektuálně   ulítlý". Zkrátka   nestravitelný.
topipig
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 7.10.2021
Ač mám Václava Havla a jeho   hry velice rád a vážím si   ho jako člověka a naši   obrovskou osobnost, s   lítostí musím konstatovat,   že se mu jeho jediný   filmařský počin moc   nepovedl. Scénář si napsal   podle své stejnojmenné   divadelní hry a režijně ho   převedl na filmové plátno.   Odcházení je zároveň i   jeho labutí písní, neboť   stejného roku odešel   navždy. Je to zároveň i   poslední filmová role Vlasty   Chramostové. Chápu, že děj   je prošpikován absurdními   situacemi a postavami, ale   nemůžu se zbavit dojmu, že   to celé působí jako   nechtěná parodie a   naumělkovaná fraška, které   chybí nadhled a humor, jenž   je tolik přítomný v   Havlových námětech a   knihách. Jedinou postavou,   kterou jsem byl okouzlen byla   smyslná, erotikou nabitá   Barbora Seidlová. Ostatní   osazenstvo jen přehrávalo a   vůbec mě nenadchlo.   Pitvořící se Oldřich   Kaiser v roli tajemníka nebo   Miroslav Macháček a   Stanislav Milota jako   novinář a fotograf časopisu   Fuj - to byly tak otřesné   postavy, kde humor byl   dokonale zabit. Anebo jsem to   možná celé špatně   pochopil. Faktem ale   zůstává, že Václav Havel   je pro mě legenda, symbol   svobody a nejlepší   československý prezident,   jakého naše země kdy měla.
olgab
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 21.3.2011
Přesně to,co bylo mým   očekáváním.Způsob   takového zfilmování   pochopili snad jenom žena   bývalého prezidenta   Dáša,Abrhám,Holubová,Chram   ostová(mimochodem   herci,kteří jinak patří k   mým oblíbeným) ostatní,co   v tom učinkovali(ze   zdvořilosti nebo pro peníze)   ,režisér Havel a pár   "těžkých"   intelektuálů.Proč jsme to   ale spolufinancovali díky   české televizi my   všichni?Nevím ,jestli to za   kritiku ze všech stran   Havlovi stojí.
prediger
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 31.3.2011
žádný zázrak to nebyl i   když určitý podtext jsem   našel. Jak odstranit   "úspěšného"   politika a parazitovat na jeho   úspěchu a přitom rozbít   vše co tu bylo vybudováno   přineslo vtipné chvilky v   podání J. Duška. Co mě   ovšem dostalo, šokovalo a   přivedlo na něco mezi   smíchem a pláčem nad   autorovým pokusem o humor   byla závěrečná scéna, kdy   V. Havel se vynořil na   hladinu vody a řekl něco o   mobilních telefonech a potom   se opět ponořil.
klasifikátor
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 26.7.2020
Když to řeknu hodně mírně   a kulantně tak litetární   dílo Václava Havla mě   vůbec neoslovilo a tento film   je totéž!! I přes účast   řady opravdu dobrých herců   je to jen bezkoncepční   slátanina a jako komedie je   to víc než slabé.   Podrobnější komentář si   radši nechám pro sebe.   Nemám rád silná slova a   jiná bych asi těžko hledal.
green-tea
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 15.1.2012
Absurdní drama??? No, podle   mého spíš absurdní   eintopf... Známí a dobří   herci, údajně prý přímo   geniální dramatik ( a   potažmo i rejža)...hmmm, asi   teda bude chyba ve mě. Ano,   přiznávám, že valné   většině Havlových děl   nerozumím a nelíbí se mi -   pravděpodobně na ně mám   příliš nízké IQ...anebo   prostě jiný vkus. Takže   uděluji dvě hvězdičky - a   to se opravdu snažím o   maximální vstřícnost!
Jarda.ftr
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 8.3.2019
Neskutečná slátanina   jejíž umělé vynášení do   nebes jen dokazuje tvrdý kult   osobnosti, který tu vládne.   Opět jen falešné a   manipulativní vnucování   toho co si máme myslet, a   žádná svoboda, ale to nic   nezmění na tom, že tohle   dílko je jen příšerným   paskvilem provinčního   lůzra, který nikdy nebyl   dramatikem a spisovatelem, ale   jen kavárenským žvanilem a   povalečem, a bylo natočeno   jen z výše uvedených   důvodů.
limjoe
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 6.2.2012
Film- nefilm
Jak mohl tento film nefilm   dostat 12 nominací lva, mě   vůbec v tuto dobu není   záhadou. Většina hercú a   tvůrcu jsou členy ČFTA. Pan   Havel si chtěl splnit sen a   natočit film s jeho   nejbližšími kamarády, ale   to se mu moc nepovedlo.   Vydržel jsem to sledovat až   do konce ze zvědavosti zda   druhá půlka filmu bude tak   slabá jako ta první a že se   dozvím, o co v tomto filmu   nefilmu jde, leč nedočkal   jsem se.
kremak
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 17.3.2012
naprostá slátanina
Jeden z nejhorších   filmů,který jsem kdy viděl,   tedy téměř viděl.Ani jsem   to nevydržel, dívat se na   takovou blbost do konce. S   absurdním humorem to nemá   nic společného, Monthy   Pythonskému Humoru to nesahá   ani po kotníky! Bohužel   takovýchto braků je víc a   víc. Za posledních 20 let,   se jich natočilo habaděj!   Česká kinematografie jde   totálně do hajzlu! Pan Havel   si splnil svůj sen, tak si   tento skvost měl promítat   doma svým přátelům z   charty a neobtěžovat s tím   normální lidi!
Ten   film je absurdní sám o   sobě. Režisér a   komunistobijec je oslavován   úplně stejně, jako kdyby   tento film natočil ve své   době Gottwald!
pivnidoga
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 16.5.2011
neskutecny brak hodny   samotneho rezisera.....,   spoustu dobrych filmu nase   kina a media prehlizeji,   proc....? a pak davaji zvratky   podobne tomuto, ktere   doprovazi velky medialni   poprask.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih32620minih32620Znamení (2002) 
Signs n
minih44408minih44408Halloweenská noc (2007) 
Trick ’r Treat n
minih11787minih11787Magická hlubina (1988) 
Le Grand bleu n
minih41456minih41456Dnes zemřeš! (2005) [Video] 
Today You Die n
minih44132minih44132Satan (2006) 
Le Sheitan n
minih102558minih102558Květy války (2011) 
War Flowers n
minih17545minih17545Ptačí klec (1996) 
The Birdcage n
minih158807minih158807Ofélie (2018) 
Ophelia n
minih17889minih17889Robocop (1987) 
RoboCop n
minih157042minih157042Lady Bloodfight (2016) 
Lady Bloodfight n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Láska je láska (2012)

20:10 - 21:55

9 minut již uběhlo
96 minut zbývá do konce

ČT2 - Skandální příběh rodiny Boleyn...

20:00 - 21:00

19 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

NOVA - Televizní noviny (1994) [TV po...

19:30 - 20:20

49 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

20:15 - 21:40

4 minut již uběhlo
81 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190690
Osobností: 698200
Fotografií: 765198
Plakátů: 377359
Obsahů a biografií: 178512

Poslední komentáře

Recept na rozloučenou (1989) [TV...

Recept na rozloučenou
Klasické staršie spracovanie   kriminálky. Scenár bol   trochu komplikovaný, avšak   film bol herecky kvalitne   obsadený. Záver filmu bol   neočakávaný.

Autor: Nasudr | Hodnocení: 7 / 10

Kam letíš, letadlo? (1989) [TV i...

Kam letíš, letadlo?
Ve své době jistě žhavě   současná a adresná věc,   jako většina všeho, co kdy   napsal Josef Klíma, ale dnes   už to obsahově hodně   vyvanulo více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Jackie balí Hyda (2000) [TV epiz...

Jackie balí Hyda
Velmi slušnej díl, Bob   Pinciotti dělá grilovačku,   ale na rozloučenou se svým   obchodem. Grilovačku dělá i   Red Forman a tak spolu   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

The Invisible Man Returns (1940)

The Invisible Man Returns
Místy zbytečně   komplikované, ale efekty jsou   zde na svůj rok výroby na   jedničku. Dějově to také   ujde, moc hluchoty tu není.   Většinu více >

Autor: Pitryx | Hodnocení: 4 / 10

Vedlejší produkt (2024) [TV mini...

Vedlejší produkt
Peter Bebjak pro TV umí, ale   filmy má slabší, kdoví   proč? Vedlejší Produkt je   solidní mini série, která   ukazuje práci kriminalistů   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10