Duben
ohodnotit

Statečné srdce

Braveheart

Další název:
Statočné srdce (SK)
Rok:
1995
Délka:
177 minut
Premiéra v ČR:
31.8.1995

Komentáře k filmu Statečné srdce

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 58
efCZa
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.8.2008
Tak toto je velkofilm!   Úžasné herecké   výkony(skvěle vybraní   herci!), propracovaný děj,   výprava a emotivní hudba a   prostředí. Mel Gibson ve   své dvojroli hlavní   herec-režisér převedl svoji   vizi na filmové pátno tak,   jak se nám o tom do té doby   ani nesnilo: syrově, něžně   a hlavně poutavě....až tak,   že dlouhé stopáže jsem si   skoro ani nevšimla - dokonce   i Wallisovo řečnění, tedy   motivační řvaní na   spolubojovníky, je v   mezích.
Koukání na   tento film patří prostě k   zážitkům. A přestože,   nebo možná právě proto,   že su drsná holka, tak na   konci vždycky brečím.
FLA
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.10.2011
Můj nejoblíbenější   historicko - dobrodružný   film. Ačkoliv o hrdiném boji   Skotů proti Britům nevím   téměř nic a netuším jak   je to blízko realitě, tak   přesto jsem nic lepšího,   alespoň pro mě neviděl.   Dodnes nelituju, že jsem to   viděl na velkém plátně a   dodnes mě udivují bitevní   scény, vizuální   zpracování a konec u   kterého mám vždy vlhké   oči,,,,
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.11.2013
Nadmíru vynikající snímek   plný dobrodružství,   romantiky, lásky, citů i   zrady a nenávisti, a hlavně   ohromné touhy po svobodě.   Čert vem fakt, že ke   skutečným historickým   událostem to má zatraceně   daleko. Mel Gibson tu   prokázal ohromnou   režisérskou zručnost a   zvlášť, když se ještě k   tomu zhostil hlavní role. I   přes dlouhou stopáž, což   je u velkofilmů zcela   obvyklé, se rozehrává   nádherný příběh.   Atmosféra děje záleží   podle toho, co se zrovna   odehrává. Válečné scény   mají ohromnou dramatičnost,   romantické něhu, citové   nutí ukápnout slzu. Vše má   své místo a vše se   vzájemně doplňuje.   Výborná kamera dává obsahu   sílu a tak s hlavním hrdinou   po celou dobu soucítíme. Mel   Gibson se trefil do černého.   Oskar 1995 za nejlepší film   je stoprocentně zasloužený.
gabikazavacka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.5.2009
statočné srdce
Film ma veľmi dojal na prvý   krát i na druhý krát. je   veľmi hudba, herci,   všetko.
veľmi sa mi   tam páčila tá francúzska   herečka, ktorá hrala   kráľovnú Izabelu, len   neviem jej meno. Asi sofie   marciova?
Chcela by   som čosi dodať len po   historickej stránke.   Kráľovná Izabela, vtedy len   princezná Izabela takáto   dobrúčka v skutočnosti   nebola, bola to pekná   potvora.
Ked sa stala   anglickou kráľovnou, asi po   dvadsiatich rokoch manželstva   sa pomocou svojho milenca   Simona Mortimera zbavila   svojho manžela krutým   spôsobom. Nechala mu   nasýpať cez sadok roztavené   olovo, aby mu zničila   črevá. Tak nemohlo byť   podozrenie na nasilnú smrť.  
Po smrti tohto Eduarda   nastúpil jeho syn -   Eduard.
Takže tento   kráľovsky rod nevymrel, ako   sa to táto Izabela   vyhrážala na smrteľnej   posteli krutému kráľovi.
Justik66
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.11.2007
Sthující podiváná plná   násili, zvratů, ale třeba i   lásky. Tento tří hodinový   film musí každy vidět a   slabší naturý si rozhodně   pobrečí...
PROCESOR
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.3.2018
PROCESOR!
A kdo z nás mu nezávidí?   Umřít musíme všichni, ne   každý však skutečně   žije.
Jen jedna   fráze, vše ostatní by bylo   zbytečný-Srdci neporučíš-
M.A.G.
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.9.2009
Luxusne natoceny historicky   film z doby stare Anglie,kdy   se Skotsko chtelo stat   svobodnym a samostatnym   statem.
Vyborna rezie   Mela Gibsona a jejo role je   take skvele zahrana.
Ostatni herecke obsazeni   je take dost dobre.
Duri86
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.11.2011
Historicky velkofilm,kolik je   z toho pravda uz se   nedozvime,ale to u zadneho   hist. filmu. Velmi   pusobivy,ponury, pribeh ktery   vas vtahne a nepusti,urcite   doporucuji
enejčel
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.7.2013
Jeden z nejlepších amerických historických filmů!
el Gibson, jako režisér a   herec udělal pro tenhle film   to, co mu jde nejlíp, udělal   z něho absolutní špičku!   Příběh, zpracování, herci   vás připoutaj ke křeslu a   celých 177 minut budete na   film koukat s chutí. Pak   jenom si uvědomíte, jak   krutá je historie lidstva,   kdy i pro osamostatnění   jednoho státu se musí   prolít spoustu krve. Takový   už je člověk.

Film je špica a   navždycky zůstane jako jeden   z nejlepších v   kinematografii.
Karius
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.11.2011
Tak nějak přemýšlim co   tady psát,když už bylo snad   vše řečeno :)Mel Gibson   není herec ze kterýho bych   se posadil na zadek,ale podle   mého je tohle nejlepší   počin na kterém se   podílel...sice Gladiator nebo   Troja jsou mi bližší,ale   tohle je fakt veledílo :)   Super   hudba,scénář,atmosféra   plno zvratů,bitek,napětí a   dramatu...těžko tomu něco   vytknout no,takže musim dát   10z10 :)
Pecik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.7.2011
Po prvním shlédnutí jsem   hodnotil jako dobré a s   každým dalším se   hodnocení vyšplhalo na   vynikajcí! Perfektně   propracované, úžasné   záběry a neuvěřitelné   herecké výkony především   v podání Mela - kde jeho   emoce byli neuvěřitelně   živé a film by měl smysl i   beze slov. I přes délku   filmu nebyla chvíle nudy.   Mistrovské dílo!
T2
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.7.2018
║Rozpočet   $72miliónov║Tržby USA   $75,609,945║Tržby   Celosvetovo $210,409,945║   Niečo tak úžasné sa len   tak nevidí. Film ktorý je   pre mňa po všetkých   stránkach dokonalý. /100%/
goranchorvat
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.1.2008
Kolos
3 hodinový epos který   navždy změnil můj pohled na   historické filmy.Problém je   v tom že až na vzácné   vyjímky nelze se Statečným   srdcem nic   srovnávat.Famózní kamera.   hudba která se zarývá pod   kůži a vy chcete věřit že   ten fámozní film prostě   musí mít happy end, ale to   by nebyl tak famózní a   opravdový.Mel Gibson na   vrcholu režie a herectví na   samotném filmovém olympu.
karlosphonic
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 22.3.2009
Kvalitně drsný,kvalitně romantický
Takto si představuji   historický film.Vše   podstatné bylo napsáno v   jiných komentářích.Mně   osobně nejvíce zaujala   strategie války mezi Wallacem   a Eduardem I.Protože zde je   vidět,že anglický král má   plno bitev za sebou a pomocí   dokonalých momentů   překvapení rozehrává proti   Wallacovi ďábelskou   šachovou partii.Momenty   překvapení využívají oba   a to je na tom to   vynikající,že předem   nevíte,jak kdo koho   přelstí.Když to porovnám   např.s Germány z filmu Král   Artuš,kteří měli   inteligenci při boji na   úrovni žáků 1. třídy   (proto film působil tak   trapně),tak Gibsonovi   tleskám.Mel Gibson se   odprostil od zavedených   hollywoodských klišé a   namíchal nám životní   koktejl,jak by asi měl v té   době vypadat,jako je   např.:poprava a mučení na   konci filmu,zbytečně   nedarovat svobodu   protivníkům,skoro   autentická drsnost a   brutalita,uvěřitelné   vlastenectví bez   kýčovitého   intelektualismu.Zvedám palec   i postavě princezny   Isabele,protože jiný   hollywoodský autor by jí   vrazil do ruky meč a poslal   jí úspěšně válčit do   první linie za obrovského   nadšení bojujících Skotů   (viz.opět Král Artuš,nebo   Piráti z Karibiku).
Oskaři jsou naprosto   zasloužený.Statečnému   srdci není co   vytknout.Myslím,že každý   si po sledování odnese   alespoň část příjemného   zážitku.
mildaaxe
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 16.6.2010
Mám ve velký oblibě   takovýhle historický filmy,   i když se musim přiznat že   spoustu těch z úplný   špičky sem ještě neviděl   – tenhle k nim patřil a   rozhodně mě v ničem   nezklamal, naopak – Gibson,   přestože to byl jeho teprve   druhý režisérský počin si   vedl skutečně znamenitě a   to i před kamerou. Film je to   veskrze dost drsnej a na   nějaký ty useklý končetiny   a hektolitry krve teda taky   dojde, ovšem celej film   rozhodně nejni jenom jedna   velká bitva, teda je to   velká bitva za svobodu   Skotska, ale neválčí se tam   úplně pořád:-)Dostatečnej   prostor dostává i Williamovo   dětství nebo politický   intriky – a to jak v   Londýně tak v Edinburgu –   tam se vlastně setkáváme se   zajímavě to rozpolcenou   osobou, kterou je Robert   Bruce, budoucí skotský   král, než se jím ale stane   udělá pod vlivem svého   malomocného otce pár   pořádných kiksů. Musim   zmínit taky romantickou   linku, kde v druhý polovině   hraje důležitou roli   princezna Isabela, která je v   podání Sophie Marceau   skutečně úchvatná   ženská…Jinak anglická   královská rodina stojí za   prd (nemyslim hereckýma   výkonama, ale tim jak se   chovaji – král Eduard je   sadistickej pološílenej   stařík a jeho syn se zdá   být lehce přiteplenej).
Bitvy sou skutečně   povedený a hlavně působí   hodně reálně a to nemyslim   jenom jejich syrovostí ale i   skotskou taktikou – věřim   že s těma jejich strategiema   by to bylo možný   vyhrát:-)Navíc nejsou   rozhodně nesmrtelný a třeba   po bitvě, tušim u Stirlingu   jich zůstane skutečně jenom   hrstka…(ale u týhle bitvy   je stejnak nejlepší ten   začátek s holýma   zadkama:-)
Konec je   patřičně dojímavej a díky   mý neznalost pověstí o   Williamu Wallaceovi i   nečekanej.Obzvláště   zlobný Isabelin šepot do   ucha umírajícího krále je   náležitě vypečenej.
Jinak ke Gibsonovi –   nevim z čeho to pramení, ale   vždycky sem na něj měl   docela averzi a to přesto že   ve filmech jako Údolí   stínů, Odplata nebo Po čem   ženy touží sem k jeho   výkonu nemohl mít   námitky.Navíc ještě režie   povedenýho Umučení   Krista...To je ale odteď   minulost – tahle role můj   odpor dokonale pohřbila,   protože je tu opravdu   výbornej a dokonce mi začal   bejt i   sympatickej.Absolutorium si   zaslouží též úžasná   instrumentální hudba,   jejíž ústřední část sem   znal už roky předtim, než   se ke mně tenhle film   konečně dostal...
mikee007
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.4.2018
Věřte mi,
že připoutat mě nějakou   šavlovačkou na tři hodiny k   obrazovce je velký, velký   problém.
Mel Gibson se   svým Statečným srdcem to   dokázal. Jeho film je   naprosto dokonalý po všech   stránkách a s klidným   svědomím mu odpouštím i   pár historických   nepřesností.
Samozřejmě nemohu   opomenout ani mou oblíbenkyni   Sophie Marceau, která   způsobila, že film plný   drsných bitev, dostal ještě   nádhernou druhou rovinu,   plnou romantiky, něhy a   krásy.
Nás Čechy   může jen mrzet, že si Mel   pro svůj biják nepůjčil   třeba našeho Jana Žižku. A   zamilovat se mohl   třebááá... Třeba do   Perchty Rožmberské.
rimmerova-motorka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.5.2016
Skvělá hudba, nádherné   skotské exteriéry a   realistické bojové scény.   Jen Mel Gibson si mohl dát   víc do těla v posilovně. Na   skotského horala má trošku   povadlé tělo.
Vídžej
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.3.2004
Odvaha, láska, šílenství,   svoboda, touha, zapomnění a   spousta dalších   strhujících aspektů, které   ve filmu najdete. Tohle je   film, který si zamilujete,   pro jeho drsnost a hlavně pro   jeho realičnost. Typ filmu:   Jeden statečný hošík   vyhlásil válku Anglii a   porazil ji, ale to, co se ve   filmu děje a jak to dopadne   vás nenechá jen tak sedět.   Nemůže nechat. Po filmu pro   vás budou Angláni verbeš,   kterou je potřeba co   nejrychleji usměrnit a když   to nepůjde tak udělat   čistku. Ale nezapomeňte je   to jen film. Mstít se za   Walace nemusíte. Udělali to   již dávno jiní.
Llewelyn
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 3.7.2008
Jeden z nejlepších filmů,   na databázi v první stovce a   to v režii Mela Gibsona.   Výborné herecké výkony,   krásná hudba, kamera a   příroda - to vše svázáno   silným příběhem. Mel   Gibson, který ztvárnil   hlavní postavu, Williama   Wallace, se blýsknul   skvělým hereckým výkonem a   zároveň režisérskou   delikatesou. Jistě, nic není   podle skutečnosti, jako vztah   Wallace a anglické   královny,ale bitvy jsou   nejrealističtější co jsem   viděl. Někomu to však   vadí, krev, uťaté údy a   vyhřezlá střeva..to k tomu   patří stejně jako   závěrečná exekuce na   náměstí. I když jsem   chlap, je mi dvacet, stejně   vždy na konci brečím jako   želva...
Naki
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.1.2013
Historický film, který měl   opravdu všechno. Po debutu   "Muž bez tváře"   přišla další emocionální   záležitost, v které se   opět Mel Gibson vložil do   hlavní role a udělal dobře,   poněvadž tam zapadl jako   golfový míček do jamky. Po   popravdě Murron už nemá   William Wallace pro co žít,   jedině pro vytouženou   svobodu. Celé drama nás   doprovázela příjemná   hudba, neskutečné akční   kousky, plno bitev, hrdinské   činy, příjemné prostředí   a opět emoce, které jsme   vybrečeli. Nemůže být   člověka, který by u tohoto   filmu neuronil ani slzu. Pokud   bych měl film porovnat s   "Gladiátorem", tak   oba filmy mají mnohé   společného, přesto musím   říct, že nám film   "Statečné srdce"   ukázal daleko více akčních   scén než   "Gladiátor",ale   není se čemu divit ten   prostor tam jednoduše nebyl.   Beztak mne   "Gladiátor" daleko   více přirostl k srdci a tak   to i zůstane, ale   samozřejmě tento film je   taktéž pastvou pro oči.
Snape
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.5.2008
Od doby kde jsem film videl   poprve miluju Skotsko. Je to   patos, ale naprosto verohodne   a profesionalne udelany.
callaghan
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.2.2008
Co dodat. Statečné srdce   splňuje všechna kritéria   jak se stát opravdovým   historickým velkofilmem.   Víceméně se drží   historických faktů,   vynikající je hudba i   kostýmy a bitevní scény   jsou pro diváka velmi   kontaktní. Až jsem se divil,   jak rychle ty tři hodiny   utekly.
Sparta33
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.2.2009
Luke
Hmmm....Výbornej film, Mel je   prostě super..moc se mi   líbí jak to zrežíroval a   ještě skvěle zahrál! Tento   film je naprosto   skvělej...až teda na   některá ta historická   fakta...ta jsou tam trochu   jinak (některé),ale to je   detail celkový dojem z filmu   to nekazí! Výborná práce!
Ziidgaa
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 22.9.2004
Krásný film, kde Gibson   dokázal, že je Pan herec.   Líbily se mi kulisy starého   Skotska a příběh o   statečném muži, a to   nejenom jednom.
Film se   opravdu může směle postavit   do řady zodpovědně   zpracovaných historických   filmů.
KRAJTA.POLIVKOVA
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.6.2007
Mám velmi ráda historické   filmy, mám velmi ráda pana   Mela Gibsona a mám také   ráda skotskou tématiku, to   vše se snoubí a to velmi   přirozeně v tomto filmu kde   nejen že vévodí umění   herecké Mela Gibsona, ale   taktéž jeho režie. Film je   napínavý , chvilemi vám   tluče srdce až v hrdle, to   když William Wallace táhne v   čele obrovského vojska   pomalovaný bojovými barvami   s tak obrovským   přesvědčením , že byste   mu uvěřili snad cokoli,   chvílemi se vaše tvář   usmívá tak něžně a   jemně, to když se Muron   zakouká do mladého Wallace.   Když se pozorně zadíváte   uvidítě zde víru i naději,   přátelství i zradu, odvahu   a bezmeznoud dravost a touhu   po svobodě, která se nakonec   stane biřicem, který   přešpendlí na hrdinovo   čelo trnovou korunu.   Řekněte, kdo by dnes   dokázal to , co William   Wallace? Věděl, že když   poprosí o milost bude   ušetřen a přesto nepodlehl,   a tak zemřel za svou svobodu,   za svobodu svých bližních a   svého národa. Je to krásný   příběh a těm , kteří   mají rádi historické filmy   vřele tento film doporučuji.   Jelikož mám ráda   zajímavosti nemohla jsem si   nevšimnout i podobnosti jmen,   kdy scénář k tomuto   příběhu napsal jistý pan   Wallace, hezké ne? Přijde mi   to jako hezká náhoda,   stejně jako když se   představitel hlavní   Shakespearovské role Richarda   III, také jmenuje křestním   jménem Richard, i kdyby mne   na filmu třeba vůbec nic   nezaujalo, tak kvůli té   náhodě se na to stejně   podívám....a co vy?
JOKER96
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.1.2010
Nejlepsi historicky film vsech dob!
Dodnes nikým nepřekonané   středověké bitvy. Gibson   řekl, že natočili i   nějaké krvavější, ale   bylo to příliš, tak to do   filmu sami nedali - docela   bych to tedy rád viděl.   Jeden z mála filmů, kde mi   nevadí tříhodinová délka.   Režie je brilantní - kromě   bitev je skvěle odvyprávěn   celý příběh, hodně mu   pomáhá krásná kamera a   hudba Jamese Hornera, za   kterou měl Jamie dostat   Oscara.
dustur
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 31.8.2006
IBA TOLIK,ZE.SKVELY   HEREC,SKVELY REZISER,SKVELY   FILM A SKVELE OBSAZENI.SUPER   FILM.
Kozelíno
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.8.2007
Můj nejoblíbenější   historický film. Líbí se mi   jak děj, herecké obsazení,   tak i hudba. Ve filmu je jak   vážnost, tak i humor, líbí   se mi krajina ve které se   film natáčel. Z   historického hlediska byl pro   mě film velmi zajímavý.
rudyzzr
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 16.1.2010
Kultovni film pro   nas,skoty..:)Poutavy pribeh u   ktereho si i   pobrecite,vynikajici obsazeni   a hudba excelentni.Kostymy a   vyprava jedinecna,bitvy   realne,proste skvost emerycke   kinematografie.
A.d.i.s.
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.6.2009
Nádherný,hodně drsný, snad   i realistický film. Bravurně   zvládnutá hlavní role   williama W. Jeden z   nejlepších historických   filmů. Krásné scény a   srdcervoucí konec.
cold
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.1.2004
film, který stojí za to vidět
Tento film jsem bouhžel   propásnul v kině, což mě   velice mrzí.Ještě že dnes   jsou DVD, tak si tento   perfektní film (po všech   stránkách) mohu vychutnat i   s prostorovým zvukem.

V tomto filmu si   najde každý něco. Ať jsou   to bojové scény, silný   příběh, tak celkem   nečekané zvraty.
Asi   protože je tento příběh   podle skutečné postavy, tak   nespadá do typické americké   produkce (umělého konce,   typu všichni jsou   zachráněni a závěrečný   potlesk, se zde nedočkáte).   Ale právě proto ve vás   určitě zanechá něco   více.
Film je celkem   dlouhý, ale věřte, že si   to ani neuvědomíte, protože   se stále něco děje (což se   o některých filmech říci   nedá).
Co závěrem.   Doporučuji všem, kteří   mají rádi historické filmy   se silným příběhem. A   těm, co se hitorické filmy   nelíbí, ať zkusí tento.   Třeba změníte názor.
Moody
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.9.2007
NAdherny historicky velkofilm   kterj obsahuje humor drama   romantiku akci.proste opravdu   skvelej film a furt se na nej   muzu koukat i kdyz sem ho   videl uz 6krat.
JindrusKiller
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.6.2008
Sem chlap ale na konci fakt   zatlacuju slzu. Skvělé   bojové scény, celkový   příběh o statecnosti, zrade   a lasce. Sklanim pred Melem   Gibsonem.
matii
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.11.2007
Opravdu vyjímečný film.   Emoce stříkají proudem.   Proslov před bitvou je jednou   z nejhezčích pasáží.   Věčná pravda.
Diadi
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.5.2007
Mel Gibson tady opravdu jako   irský rebel velice zabodoval.   Nádherný historický film   plný cti vzrušujících   bitev, ale taky bolestné   romantiky. Dojímá mě až k   slzám, protože takhle by   jsme chtěly vidět svět -   plný cti a bez přetvářky.   Úžasná krajina a výborná   muzika.
Erkul
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.7.2013
Herec a režisér, také   producent Mel Gibson dokázal,   že alespoň tímto filmovým   dílem, patří mezi světové   filmové osobnosti.
hvezdyn
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.1.2005
historická nepřesnost
Film je nabitý bojovými   scénami, love stories a   historickými hrdiny. Mám   rád historické filmy a tento   patří k těm velice   zdařilým. Jen bych upozornil   na jednu historickou   nepřesnost, ale tvůrci   jistě mají právo na   uměleckou licenci. Film nám   předvede love story mezi   Willieme Wallacem a anglickou   princeznou a budoucí   královnou Isabelou. Jen pro   zajímavost Wallace žil v   letech (1270 - 1305) a Isabela   (1292 - 1358. V době, kdy by   měl probíhat onen milostný   vztah bylo Isabele 12 let.
MARi0
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.3.2012
Statečné srdce
Patří mezi 501 filmů,   které musíte vidět.
Nominace na Oscara:   Nejlepší kostýmy,   Nejlepší střih, Nejlepší   hudba, Nejlepší zvuk,   Nejlepší původní   scénář.
Oscar:   Nejlepší kamera, Nejlepší   režie, Nejlepší masky,   Nejlepší film, Nejlepší   střih zvukových efektů.
Ještě před tím, než   se Mel Gibson úplně pomátl   a začal mlátit svoji ženu,   začal být fanatickým   křesťanem a podobně, tak   před touto érou to byl   někdo, koho jsem měl opravdu   rád. A zde ve Statečném   srdci se opravdu vykasal. Ať   už jako herec v roli Williama   Wallace, nebo jako režisér.   Podívaná od začátku do   konce, sledujeme jednu   úžasnou scénu za druhou. I   když je vše místy až moc   naturalistické, počtu   mrtvých se nedopočítáme a   Wallace je líčen téměř   jako bezchybný božský   hrdina, já osobně nemám co   vytknout. Mě to nevadilo.   Hudba je také skvělá,   ústřední melodie   vynikající. Navíc záběry   na skotskou krajinu, k tomu ty   výborné masky, úplně si   připadáte, jako by se   filmaři dostali strojem času   do té doby, mě vše až   nalákalo na výlet do   Skotska...
LenC2
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.11.2009
Mel je v roli Williama velice   přesvědčivý a celý tento   silný příběh o svobodě   završuje dech beroucí bitva   kde je opět vidět, že Mel   vydal ze sebe úplně vše i   co se týká režie nezbývá   než nad jeho výkonem   smeknout. A konečně si film   můžeme vychutnat ve Full HD   na Blu-Ray.
BinLADIN
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.6.2009
Dobrá pecka sic toto téma   moc nemusím tak také dík   obsazení a režii se to   povedlo a vyšlo to v pěkném   obalu snad Lidové noviny to   vydali v luxusním obalu
Chrustyn
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.4.2007
Perfektní historický   snímek. Vždy jsem věděl,   že Gibson je výborný herec   ale, že je i skvělý   režisér sem se dozvěděl   až zde. Film je sice dlouhý   ale rozhodně sem se nenudil.   Už jen díky skvěle   zpracovaným obrovským   bitvám, které se obešly bez   jakýchkoliv digitálních   úprav a díky tomu vypadají   neskutečně realisticky.   Navíc filmu vévodí skvělé   herecké obsazení (v čele se   samotným Melem) a dokonalá   hudba. Perfektní film.
hejtman
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 4.12.2006
Gibson je prostě   extrémista,když něco dělá   tak se neohlíží vlevo v   pravo a jde za svým ať je to   občas tvrdé či nevkusné.To   co zde předved jako herec i   režisér v jedné osobě je   snad neopakovatelné -   dokonalé.I ostatní byly   donuceni podat maxium a   jelikož vše je jak se zdá   sladěno k dokonalosti,jde   prakticky o nejlíp a   nejreálněji zpracovaný   historický námět u kterého   se jistě nudit nebudete i   přes jeho délku.Strhující   tempo,silné téma,dodnes   nikým nepřekonané   středověk.bitvy,hrdinství,l   áska,nenávist,odvaha i zrada   - co víc si přát.

P.S.Už zde je   vidět (a vůbec mě to zde   nevadilo)jak si Gibson jako   režisér užívá krve a   masakrů a pak se není co   divit jak natočil Umučení   Krista (tam už mě to vadilo   víc)
kali.4
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 14.4.2007
Jeden z nejlepších filmů   Mela Gibsona, který exceluje   v roli režiséra i   středověkého hrdiny.   Hornerova vynikající hudba,   perfektní kamera, kvalitní   scénář i dialogy,   velkolepé a naturalistické   bitvy, krásná Sophie   Marceau, a dojemný až   uslzený závěr. Co víc si   přát? Snad jen SVOBODU !!!
netopir55
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.5.2009
Statečné srdce je jeden z   nej. historických   filmů.Bojové scény jsou   fantastické a je ich tady   mnoho.Mel Gibson se zase   předvedl jako William   Wallace.Jeho výkon je   vynikajíci a určite si ho   nenechte újit...nebudete   litovat...
hlavsa5
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.9.2010
Jeden z mála amerických   historických filmů, který   je perfektně zpracovaný.   Nejenom bojové scény, ale i   snaha o podání historických   souvislostí, jako je boj za   nezávislost Skotska. Gibson   tady podal emotivní výkon,   na který se nedá zapomenout.
Strength
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 14.5.2007
Historické filmy mám velice   ráda, takže s klidným   srdcem mohu říci, že tohle   se Melovi opravdu povedla,   nemohu víc než jen v rámci   Statečného srdce přát, aby   to takhle pokračovalo i   nadále! Historická tematika   je velmi vděčné téma a   hlavně se u toho dá hodně   pokazit, tady se jim to ale   podařilo na výbornou.
scorpiontom
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.11.2009
Kvalitní film, který je pro   Mela Gibsona stejný mezník a   vrchol kariéry jako pro   Kevina Costnera byl jeho tanec   s vlky. Tento skvělí film by   neměl uniknout nikomu.
Kaaza
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.9.2011
177 minut, které uběhnou   jako nic, jedny z nejlepších   bojových scén, které kdy   byly natočeny, Statečné   srdce je jednoduše   impozantní historický   velkofilm se vším všudy,   adrenalin, krásné ženy,   ohavný protivník   atd.....samozřejmě většina   filmu je   "americko-popcornově&quo   t; přitažena za vlasy, tak   jak to všichni máme rádi   (že by francouzská princezna   souložila v mokré chatrči   se smradlavým skotem??) , ale   tady to prostě všechno do   sebe zapadá. 9* palec nahoru
Le_Chuck
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.7.2007
Tak jeden z   kinematografických restov po   12-tich rokoch splatený.   Keďže som nedávno videl   300, Gibsona mám rád a   škótsky akcent priam   zbožňujem tak pod 5 ísť   nemôžem. A ani nechcem.   Trochu desivá stopáž frčí   ako po masle a film nemá   jedinú zbytočnú, či nudnú   pasáž. Trochu plytké a   prvoplánové, ale vo   výsldeku veľkolepé,   strhujúce a účinné.
mudr.pavlik
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 9.10.2008
Kdo by neměl rád kvalitní   historické filmy.
Toto   je jeden z těch   nejlepších.
Skvělý   Mel Gibson, skvělá výprava,   skvěle zpracované bitvy.
Drsné, ale ne   morbidní.
Jen nevím,   zda historicky správné ...
klasifikátor
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 6.2.2021
Jeden z těch filmů, u   kterých vám vůbec nepřijde   na mysl, že je tříhodinová   stopáž nějak přehnaná   nebo extrémní. Je to opravdu   velkolepá podívaná a Mel   Gibson dokázal, že je   stejně skvělý režisér   jako herec. Je to do detailu   vymazlené včetně dokonalé   hudby a chtělo by se říct   bez chybičky. Já ale musím   ty dvě hvězdy sundat za tu   řádku historických   nepřesností včetně pár   vyslovených nesmyslů. Přece   jen je to v podstatě   životopisný film o   skutečné osobě a   skutečném kusu historie.
JVSoolen
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 8.4.2007
Historie byla drsna. a presne   tak nam ji hezky   naturalisticky predvadi Mel   Gibson. Dost krvavy, ale   neuveritelne realisticky a   zabavny film, ktery spolehlive   boura romantickou predstavu   hradu, rytiru a jejich doby.   Zazitek. Zvlast na podruhe.
luccy.m
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 20.4.2010
Skvělý kultovní historický   film. Užijete si bitvy a   skvělého Gibsona, který ví   který český skladatel byl   nejlepší:0)
Pardal
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 18.12.2006
Bez té přemíry romantiky by   to byla naprostá pecka,   nevím ale myslím si, že   při povstání ve Skotsku   nebylo příliš času na to   aby se francouzská pricenzna   ve službách angl. krále   zamilovala do barbarského   vůdce povstání jménem   William Walace, to tam Gibson   přihodil jenom aby nalákal i   to ženské publikum, jinak   ale dobrý, dobrá výprava a   celkem chytlavej děj se   spádem, na to že má snímek   3 hodiny se najde jenom málo   hluchejch míst, ale jak   říkám, kdyby to bylo trochu   surovější bez těch   slaďáren a zkratek pro   zjednodušení příběhu   chválil bych mnohem víc...
Papaja73
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 20.8.2008
Historický velkofilm.Skvělá   výprava,úžasné   kostýmy,vynikající   herci,zajímavý   příběh.Samé   superlativy,přesto mám   neodbytný pocit,jako by   snímku něco   chybělo.Bohužel jsem ještě   nepřišla na to co.
arciking
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 8.8.2008
Pěknej snímek se všim   všudy, ale já nemám rád   tyhle ultrakladný hrdiny co   na konci k absolutnímu   dovršení svojí svatosti   ještě umřou....
Ivett
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 5.12.2007
Já se marně ptám sama sebe,   co na tomhle filmu všichni   vidí...není špatný, ale   není ani nijak zvlášť   vyjímečný...
SvoKar
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 28.8.2010
Nevím, jak to bylo ve   skutečnosti, ale to typické   americké "raději   zemřít, než se nechat   porobit" je už trapné.   Copak neplatí jiné americké   "vždycky je   naděje"? Stopáž taky   nenadchne.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih33502minih33502Déšť (2000) 
Rain n
minih30583minih30583Velký šéf (1969) 
Le Cerveau n
minih34132minih34132Kurýr (2002) 
The Transporter n
minih79902minih79902Diktátor (2012) 
The Dictator n
minih14962minih14962Vládkyně Aiša (1965) 
She n
minih94286minih94286Donšajni (2013) 
Donšajni n
minih21864minih21864Úžasná událost (1936) 
Mr. Deeds Goes to Town n
minih11593minih11593Loupež (1967) 
Robbery n
minih75560minih75560Oko za oko (2008) 
Noon-e-neun noon I-e-neun i n
minih8342minih8342Hlídač č. 47 (1937) 
Hlídač č. 47 n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Kuchařská pohotovost (2008) [T...

00:55 - 01:20

16 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

ČT2 - Amsterdam v ohrožení

00:40 - 01:35

31 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

00:50 - 01:50

21 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

01:05 - 02:05

6 minut již uběhlo
54 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190626
Osobností: 698008
Fotografií: 764518
Plakátů: 376941
Obsahů a biografií: 178402

Poslední komentáře

Alien Intruder (1993) [Video]

Alien Intruder
I na vysloveně béčkovou   záležitost určenou do   videodistibuce počátku   90.let, na kterou se dokážu   dívat s nostalgickou   shovívavostí, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 3 / 10

Vicky Cristina Barcelona (2008)

Vicky Cristina Barcelona
Spíš holčičí filmeček s   lehkou španělskou   prázdninovou atmosférou. Ze   začátku poněkud bez   šťávy, od vstupu Penelope   Cruz se šťávou.

Autor: petrusmev | Hodnocení: 7 / 10

Laurie se stěhuje (1999) [TV epi...

Laurie se stěhuje
Laurie se stěhuje, ale Red je   trochu nesvůj, je to jeho   "holčička" když jí jdou s   Ericem navštívit je s ní v   bytě novej chlap a to Reda více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Cigareta (1999) [TV epizoda]

Cigareta
Dobre díl celkem, Donna si   zapálí u školy, ale cígo   podrží Eric, kterej dostane   vyhazov. Bojí se aby to   nevěděl Red, ale tomu to   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Duna: Část druhá (2024)

Duna: Část druhá
Film je moc pěkný, ale něco   tomu chybí. Větší   napětí, dynamika, spád. Ale   filmek opravdu kvalitní,   dají se ty necelé hodiny   vydržet.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10