Duben
ohodnotit

Černočerná tma

Pitch Black

Další název:
Čiernočierna tma
Žánr:
Rok:
2000
Délka:
104 minut
Premiéra v ČR:
6.7.2000
„Když temnota spadne, začne boj o přežití“

Komentáře k filmu Černočerná tma

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 45
prvosenka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.2.2012
ČERNOČERNÁ TMA

Pro mě to byla nečekaná   bomba. Tak dobrou sci-fi jsem   už dlouho neviděla.   Nezvyklé prostředí,   tajemné stavby, beze stopy   zmizelí obyvatelé komplexu,   tušení, že model planet   skrývá klíč k tajemství.   Prostě napětí i akce,   pátrání a vysvětlení.   Reálné scenérie,   věrohodné krvelačné   příšerky, slušná   psychologie postav, vše ve   vyvážené kombinaci.   Přesně můj šálek kávy.   Vězeň s mimořádnými   schopnostmi byl přitom tak   hustý a tak přirozený. I   když to byl záporný hrdina,   nakonec byl asi všem   sympatický. Tajemné   potvůrky ze tmy byly rovněž   velmi realistické, že mi   běhal mráz po zádech. To   byl přesně film pro mně,   tohle já můžu, moc se mi to   líbilo. Jen víc takových   filmů, jen tak dál.
PORTER
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.1.2013
Naprosto výborný sci-fi   horor s výborným Vin   Dieselem.Vesmírná loď   ztroskotá na jaké si   planetě kterou obývají   obrovští ptáci kteří   loví vše živé.
Alix
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.6.2010
Paráda! Poprvé jsem se tak   bála, že jsem polovinu filmu   měla zavřené oči. Teď už   to je lepší, ale stejně se   u toho pořád krásně   bojím. A Vin Diesel, škoda   slov, ten je úžasný.
Ziidgaa
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 22.9.2004
Na film jsem se dívala, aniž   bych měla nejmenší   tušení, o čem vůbec je.   Už od první minuty mě   připoutal ke křeslu.
Začátek s nadávající   pilotkou a uprchlým vězněm   mě zaujal.
Taky dost   dobré prostředí - planeta,   kde se nikdy nesetmí... skoro   nikdy. A to byl kámen úrazu.   Posádka lodi se musí dostat   zpět a brání jim v tom   světloplaché příšery. To   je solidní námět. A nakonec   vám ještě mladý jack   přichystá překvapení.   Škoda, že podobných filmů   není víc.
Tanatos
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.12.2014
Čiernočierna tma
Vynikajúca Sci-FI lahodka s   temným dejom,Nemám rad   filmy,ktoré sa odohrávajú   takmer celé v tme,ala tento   bol presne preto bravúrny.   Vin Diesel v podobe Riddicka   je strašná sviňa ale je v   tom veľmi veľmi dobrý.Keď   nechal zomrieť pilotku   Carolyn,tak to som nečakal.
jirina
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.4.2007
Pro milovníky Viny Diesla je   tento film jako stvořený,   nejlepší jsou na něm modré   oči, vypracované tělo a   jeho kaskadérslé kousky.
moodreockooo
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 14.5.2007
Sci-fi žánr to je moje...   tehle filmeček patří i s   druhým pokračováním   Černočerné tmy k jedním z   vrcholů sci-fi,alespoň pro   mě....a ještě ke všemu v   obsazení Riddicka mým   oblíbencem Vin Dieselem ..no   prostě paráda..škoda,že   nění vyšího hodnocení jak   deset...dávám právě   jí..
Nehloupněte a   shlédněte ..čupr
M.A.G.
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 10.7.2009
Dost dobre horrorove sci   fi.Diesel vyborna role.Byl   jsem timto filmem velmi mile   prekvapen.Ten konec jsem ale   necekal.
BinLADIN
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.7.2009
Docela slušné asi můj   první film z Vin Dieslem   bontonu tah vyšel sice mně   až tak nevzal za srdce ale jo   dám siho znova
Deviant_Girl
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 14.7.2022
Trochu jiný hrdina
Skromný sci-fi horor si   vystačil s pár herci a   jednoduchým příběhem. Ale   i tak jde o efektivní   podívanou. Navíc dal   vzniknout originální   postavě Riddicka. Takže   dobrý horor.
davidek
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 10.11.2007
Kultovní film. Perfektně   využité peníze z rozpočtu.   Z mála se vytvbořil snímek,   který strčí do kapsy i   pokračování jenž mělo   desetinásobný rozpočet.
johnny-rk
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.8.2008
Vin Diesel... herec na svem   miste. Tento film me nezklamal   ani kdyz jsem nejdrive videl   Kroniku temna... Hned jsem si   sehnal jeho predchudce...   cernocernou tmu.. a zklamani   se nedostavilo... oba filmy   jsou opravdu excelentni..
Mirlub
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.11.2007
Dost dobrej film.Mám rád   Sci-fi a proto dávám vysoké   hodnocení v tomto hodnocení   jsem zhodnotil také herecké   obsazení.Již se těším na   druhou část"Kronika   temna"
TSZ
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.4.2007
Pro mě naprosto zásadní a   kultovní dílo,VinDiesel se   rolí Riddicka zapsal mezi   největší filmové tvrďáky   všech dob a já mu to sežral   i s navijákem:-)Někde jsem   četl,že scénař byl   původně nabídnut   producentům jako další díl   Vetřelce,po odmítnutí byl   přepracován a vznikla   Černočerná tma:-)
Duri86
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 15.7.2012
Dost zajímavý snímek,   vesmírné plavidlo   převáží z planety na jinou   sériového vraha,cestou   ztroskotají na neznámé   planetě a jeho klec je   prázdná
LenC2
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.5.2009
Vin Diesel po svém filmu   Stray, který i režíroval   dostal šanci v Saving private   Ryan a pak se vrhl na toto   skvělé sci-fi od kterého se   asi moc nečekalo, ale vyneslo   Vina do pozice akčních   hrdinů. Samotný film Pitch   black je sice brán jako   béčko , ale rozhodně   Riddick je zajímavá postava   škoda, že se po Chronicles   of Riddick už dalších   nedočkáme. Nebo někdy ?
T2
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.7.2018
║Rozpočet   $23miliónov║Tržby USA   $39,240,659║Tržby   Celosvetovo $53,187,659▐   Tržby za predaj Blu-ray   Chronicles of Riddick and   Pitch Black v USA $741,392   //počet predaných kusov   37,088 ║ Skvelá   nízkorozpočtová sci-fi,   ktorá sa atmosférou asi   najviac priblížila   kultovému Votrelcovi.   Trestanec Riddick v podaní   Vin Diesela je neskutočný   ťahúň filmu, kde mu   výborne sekunduje Radha   Mitchell. Trikovo veľmi   dobré, temnou atmosférou to   dýcha po celý čas, takže   napätie a nejaká ta akcia   tam nechýba. /videl v kine:   80%/
vojtam
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 16.4.2012
Po vetřelcích můj další   oblíbený sci-fi horor.Fiml   nás udržuje v příjemném   napětí hned od začátku   filmu.Nouzové přistání na   planatě kterou za uplné tmy   terorizují okřídlená   krvelačná monstra.Atmosféra   je děsivá a obludy fakt   nářez.První film kde jsem   zaregistroval Vina a Radhu   Mitchell.Svým způsobem   kulták.Za mně 8+:)
dobes.pavel
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 7.3.2009
Černočerná tma
Výborný Sci-Fi horor s   akčními prvky. Děj plyne   rychle a neobsahuje téměř   žádná slabší místa.   Atmosféra je vykreslena   skvěle. Dává filmu   záhadný nádech a udržuje   diváka v neustálém   napětí. Neznámá planeta   působí zpočátku pustě a   vyprahle, ale zdaleka tomu tak   není. Obývá ji totiž   nějaký druh krvelačných   monster, které baví   zabíjet, ale které se bojí   světla. Co ale příjde,   když dojde k zatmění?   Nastává boj o přežití.   Vraždy byly dynamické a   dostatečně krvelačné,   každá chyba je trestáná a   to se mi právě na filmu   líbí. A nakonec musím   vyzdvihnout výborný herecký   výkon Vina Diesla.
Xpojntman
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 22.3.2016
Teda horurek krutopřisnej a   hustej jako velkej Riddick   sám. Vin Diesel asi   natankoval sam sebe a asi i   rejžu, ale ne obyč dieselem   - naftou, ale nitro naftou a   ten film podle toho vypadá.
Vídžej
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.11.2003
Bylo to dobrý
Kdysi jsem koukal na jeden   nejmenovaný pořad o   filmových novinkách a byla   tam reportáž o tom jak   vlastně vznikali příšery z   černočerné tmy. Víte že   je kříženec kuřete,   krokodýla a žraloka? No   rozhodně tak nevypadá ale to   není důležité. Důležité   je že je tu minimálně jedna   nádherná scéna a sice   zatmění sluncí a   překrývání planet protože   to je velmi impozantní   filmařská práce. Samo sebou   je tu i spousta jiných scén   ale tahle se mi líbila   hodně. No a Vin Diesel? Co k   němu dodat. Každý někde   začíná a tohle byl asi dost   dobrý začátek.Zahrál si   vraha s dobrým srdcem:)
Medousek
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.6.2008
S o co většími rozpaky jsem   šla na Černočernou tmu do   kina,o to větší pak bylo   překvapení a nadšení z   dobrého napínavého scifi   filmu,který určitě nebyl   natočený se záměrem   okopírovat Vetřelce,jak se   zmiňoval někdo   níže.Příběh má   originální děj,s   létajícíma potvorama   podobným obřím   netopýrům,které zabíjí   světlo a žijí pouze ve   tmě.
Amthauer
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 15.9.2008
Úžasný film, jiný a temný   jako naleštěné lakýrky.   Diesel je zde tajemným   chlápkem s černou duší v   tajemném koutu vesmíru s   černou současností na   planetě, kde tma zabíjí.   Diesel má sice svaly, ale do   filmu nepřišel ani z fitka,   ani z ringu, nýbrž z   divadelních prken a je to   znát, protože i svým   unaveným pohledem dovede   hrát, až z něj jde   určitým způsobem strach.   Kamerové filtry rovněž   vykonávají obrovský díl   práce na atmosféře.
kara.lol
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 16.10.2008
Docela vydařené dílko, ve   ketrém mě zaujal   především výkon Vina   Diesela. Film je nabitý   akcí, nikde se zbytečně   netáhne a i když se mi konec   moc nelíbil, tak celkově   můžu říct, že jsem se ani   chvilku nenudila.
maciii
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.12.2011
No tak ať si je to třeba   béčko, ja jsem si ho užila   mnohem více než spoustu   sci-fi "áček",   protože má dobrou atmosféru   (ze zvuků, které příšerky   vydávají, mě doteď   mrazí), proklatě   charismatického   "záporáka",   slušně odsýpá a na nic si   nehraje. A ačkoliv logika v   něm moc prostoru nepobrala,   vůbec to nevadí, protože   díky tomu můžou být   všichni tak cool. Příjemná   a svěží žánrovka.
Duster
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.11.2007
Lehce nadprůměrná sci-fi s   výbornou atmosférou, u   které jsem se nenudil.   Standartní herecké výkony   (Diesel je tak cool až to   bolí, ale naštěstí je tu   sympatická Radha Mitchell),   zajímavá kamera i hudba,   slušně zvládnuté triky a   také režisér Twohy odvedl   slušnou práci. Film má   spád, nuda nehrozí a je tu   spousta lahůdkových   záběrů, kvůli kterým   stojí za to podívat se   znovu. Nenáročná   podívaná, u které jako   fanoušek žánru nemůžu   jít pod 8/10.
power
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.5.2006
vykon hlavniho predstavitela   riddicka nepatri k nejlepsim   vykonum vina dieasela ale film   je strasne svetly ale dvojka   je lepsi :D
Čestmír
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.6.2007
Příjemné sci-fi na jeden   příjemný večer. Nechybí   slušná akce, ale celý   snímek je dobře vyvážený   tak, aby se nestal jen   jednoduchou fraškou. Vin   Diesel předvádí sympatický   výkon, možná nejlepší,   jaký jsem u něj zatím   viděl. Je jasné, že postava   Riddicka mu opravdu sedla.   Ostatní postavy jsou spíše   v pozadí.
uwe
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.5.2009
Parádní vetřelcoidní   sci-fi,které přes mizivý   rozpočet je pro mne   áčko.Celé to stojí na   Dieslovi ! Nevím kde jsem to   četl ale - Je to   hláškující bouchač ze   kterého si pokálíte kecky !   - Kde je Johns? - kterou   půlku myslíš? Podobných   legrácek je plný film ! To   musíte vydět !
Pitryx
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 18.6.2018
Zvláštní, že se mi ten   film líbil, ačkoli se to   nápady nehemžilo. Dva druhy   oblud, žádné gore, postavy   bez mých sympatií a přesto   jej hodnotím v nadprůměru,   sedmdesát ze sta. Já fakt   nevím proč. Snad ne jen pro   pár fascinujících záběrů   na planetu a stmívání. Tak   fakt nevím.
efCZa
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 16.1.2009
Luxusní Béčko. Tento film   si nehraje na velký trhák s   oskarovými ambicemi a to se   mi líbí. Jedná se o   kvalitní práci, bez   zbytečně astronomického   rozpočtu a bez davů lidí. V   podstatě v jednom prostředí   se odehrává celý film pouze   s pár herci, což zase   přispívá k lepšímu   prožitku diváka....pokud ten   přistoupí na to, že se   jedná o kvalitní Béčko,   které ví, co chce divákovi   předat - tj. slušnou   podívanou v rychlém tempu.
mildaaxe
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 11.3.2009
Celkem slušnej sci-fi horor,   nebo podle mě spíš jenom   slušný sci-fi.Bez   výbornýho Riddicka by to ale   nic extra zážitek   nebyl.Právě Dieslova role   tenhle film obzvláštňuje a   pjekně posouvá od průměru   spíš ke kvalitnějšim   snímkům.
kockak1
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 19.9.2010
Horor snad ani ne, ale   koukatelný film, když   nemáte právě co dělat.   Jinak vesmírné žravé   příšerky a k tomu   uvíznutí na jiné planetě a   ještě nesourodá skupina   lidí - co dodat.... nic   nového. Ale úplná nuda to   zas nebyla, to uznávám.
Naki
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 20.1.2013
Atmosféra skvělá. Nejsem   zrovna fanda Vina Diesla, ale   předvedl se tu lépe než v   Rychle a zběsile a do role se   vžil až do posledního   detailu, tím nechci říct,   že by v rychle a zběsile do   role neseděl, ale asi tomu   něco scházelo a zde se to   našlo. Jinak film by si   zasloužil nějaký počátek,   který mi chybí. Začátek mi   přišel přeci jen trochu   přehnaný, ale co už, je to   sci-fi film a to k tomu   patří :))
Koimisto
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 8.9.2006
Paráda...celé je to   zajímavé a prostě   dobré.Vin Diesel je   našlápnutý chlápek, který   si takové role musí   užívat.No a mi si musíme   užívat také.Já ačkoliv   nejsem sci-fi maniak a nijak   mi tento žánr nepřirost k   srdci ČERNOČERNOU TMU   řadím mezi velmi dobré   filmy u kterých není nuda.
sussy
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 12.8.2005
Je to béčko, nicméně   kvalitní sci-fi béčko   založené na hereckých   výkonech a skvělé hudbě.
mikron
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 12.6.2007
Napínavé akčné sci-fi   odohrávajúce sa na neznámej   planéte v sústave s troma   slnkami. Aj keď mi na sci-fi   prekáža, keď sa tam   vyskytujú smrtiace potvorky   útočiace na ľudí, film ma   od začiatku do konca ma   udržal v napätí. Pred   koncom je jedna z hlavných   postáv morálne skúšaná,   niet však pochýb ako sa   rozhodne
FLA
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 1.12.2011
Zajímavý mix hororu a sci-fi   a větší zviditelnění Vina   Diesla.Nebyl špatný,místy   fungoval dobře+zajímavé   lokace a nápady.Slušných   60%
Chrustyn
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 31.10.2007
Celkem povedený sci-fi horor   s dobrou hororovou atmosférou   a slušnými triky. Zřejmě   nejlepší Dieselova role.
ZuzikD
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 7.7.2009
Příjemné překvapení!   Díky duu Diesel, Mitchell se   na to dalo koukat, ale i tam   musím přiznat, že jsem se u   toho chvílema nudila. Konec   mě velice mile překvapil,   hodně něčekané! Opravdu   solidní dílko.
bouncer
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 13.9.2003
Pitch Black
Ještě neznámý Vin Diesel v   horroru, nak terý se nekouká   vůbec špatně, ale tak moc   kvalitní také není...
artcrime
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 23.2.2005
asi petkrat sem to stopnul   abych se sel napit nebo dojit   s vodpadem takze sem nebyl   prilepenej ke   kreslu..scifi+akcni horor?
SvoKar
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 19.4.2012
Stylizaci do omezeného počtu   barev bych filmu odpustil jen   proto, že se odehrává na   cizí planetě, takže budiž.   Jinak - trochu mi vadí, že   příšery prakticky   neukážou celé, takže   známe jen hlavu, podobně   jako u Vetřelce. Překvapivé   je odhalení pohlaví a   složení přeživších. Pár   scén jsem zrychlil, ale dalo   se.
red.mann
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 18.6.2019
Nízkorozpočtové béčko,   které má velmi dobré   hodnocení. Pro mě to ale   zase taká pecka nebyla.   Nenaplnilo to moje   očekávání a často jsem se   až nudil. Vůbec jsem   nepochopil srovnávání s   Vetřelcem.
AcidBurn
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 9.11.2007
Černočerná tma je film   vhodný leda tak na zabíjení   času - nízký rozpočet   ovlivnil v tomto filmu vše   vyjma hereckých výkonů, za   které by se nemuseli stydět   uchazeči do vily   VySolených...scénář je de   facto kopie Vetřelců,   přestože film obsahuje   několik zajímavých nápadů   a scén, výsledný dojem je   ubohý. U tohoto filmu se   prostě nebojíte.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih27579minih27579Gallipoli (1981) 
Gallipoli n
minih186644minih186644Vyproštění 2 (2023) 
Extraction 2 n
minih40784minih40784Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže (2006) 
Pirates of Caribbean 2: Dead Man's Chest n
minih14563minih14563O Janovi a podivuhodném příteli (1990) [TV film] 
O Janovi a podivuhodném příteli n
minih151352minih151352To (2017) 
It n
minih87831minih87831Život (2009) [TV minisérie] 
Live n
minih10065minih10065Kde alibi nestačí (1961) 
n
minih4316minih4316Bledý jezdec (1985) 
Pale Rider n
minih16197minih16197Poklad byzantského kupce (1966) 
Poklad byzantského kupce n
minih10162minih10162Když muž miluje ženu (1994) 
When a Man Loves a Woman n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Riddick (2013)

 Riddick (2013)
Riddick n
 
Žánr: sci-fi / akční / horor
Země: Spojené státy americké / Velká Británie
Režie: David Twohy

(pokračování)

Riddick: Kronika temna (2004)

 Riddick: Kronika temna (2004)
Riddick: Kronika temna n
The Chronicles of Riddick
Žánr: akční / sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: David Twohy

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Plné hnízdo v Ústeckém kraji 2

16:45 - 17:15

3 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

ČT2 - Zvířecí demokracie

16:25 - 17:20

23 minut již uběhlo
32 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:25 - 16:57

83 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

16:40 - 17:55

8 minut již uběhlo
67 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190626
Osobností: 698007
Fotografií: 764518
Plakátů: 376941
Obsahů a biografií: 178401

Poslední komentáře

Alien Intruder (1993) [Video]

Alien Intruder
I na vysloveně béčkovou   záležitost určenou do   videodistibuce počátku   90.let, na kterou se dokážu   dívat s nostalgickou   shovívavostí, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 3 / 10

Vicky Cristina Barcelona (2008)

Vicky Cristina Barcelona
Spíš holčičí filmeček s   lehkou španělskou   prázdninovou atmosférou. Ze   začátku poněkud bez   šťávy, od vstupu Penelope   Cruz se šťávou.

Autor: petrusmev | Hodnocení: 7 / 10

Laurie se stěhuje (1999) [TV epi...

Laurie se stěhuje
Laurie se stěhuje, ale Red je   trochu nesvůj, je to jeho   "holčička" když jí jdou s   Ericem navštívit je s ní v   bytě novej chlap a to Reda více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Cigareta (1999) [TV epizoda]

Cigareta
Dobre díl celkem, Donna si   zapálí u školy, ale cígo   podrží Eric, kterej dostane   vyhazov. Bojí se aby to   nevěděl Red, ale tomu to   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Duna: Část druhá (2024)

Duna: Část druhá
Film je moc pěkný, ale něco   tomu chybí. Větší   napětí, dynamika, spád. Ale   filmek opravdu kvalitní,   dají se ty necelé hodiny   vydržet.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10