Duben
ohodnotit

Vetřelec

Alien

Další název:
Votrelec; Star Beast; Alien: The Director's Cut (režisérský sestřih); Vetřelec 1; Alien - Das unheimliche Wesen aus einer fremden
Žánr:
Rok:
1979
Délka:
117 minut, USA:116 min (režisérský sestřih)
Premiéra v ČR:
1/1983
„Ve vesmíru nikdo neuslyší tvůj křik.“

Komentáře k filmu Vetřelec

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 102
SvoKar
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 29.11.2011
První, ale ne nejlepší ze   série. Ačkoli atmosféru   tajemna, neznáma, strachu a   hrůzy líčí asi líp než   moje oblíbenější dvojka,   která už je víc   střílečka než napětí,   tohle mi přijde   zdlouhavější.
curil
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.3.2009
Základní dílo žánru   sci-fi režiséra Ridley   Scotta. Na základě novely   Dana O´Bannona, rozvíjí   Scott osvědčené motivy   vědeckofantastické   literatuty. O obsahu je   zbytečné psát, pouze   vzpomínky na letní kino v 7O   mm formátu, nádhera.
jarda53
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.9.2010
Vidět film na velkým   plátně,byl začátkem 80.   let zážitek, toho malýho   dráčka bylo vidět 2   vteřiny a šel z něj strach   2 hodiny. Pokračování šlo   kvalitativně dolů..
hvezdyn
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 8.11.2004
Skvělý napínavý film
I s odstupen doby, ve které   tento film vznikl musím   tvrdit, že se jedná o velice   zdařilé dílo. Ve své době   film šokoval, děsil i bavil.   Rád se k němu vždy vracím.   Toto ovšem nelze úplně   tvrdit o jeho pokračování.
hledaseniki
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 14.11.2012
Alien
Vetřelec patří a bude   patřit ke kultovním filmům   o tom není pochyb. Moje   první setkání s Vetřelcem   bylo před mnoha lety a od té   doby jsem ho viděla   několikrát vždycky jsem   napnutá jak struna, protože   jestli má nějaký film   atmosféru i po tom co jste ho   viděli už třeba 20x tak to   je prostě obdivuhodné a   přesně tohle splňuje   Vetřelec.
Ve filmu je   řada nezapomenutelných   scén, jako například   posezeníčko u stolu, které   je doslova klíčové a vždy   mi přijde, že jsem tu scénu   viděla poprvé. Kosmická   loď Nostromo je známá snad   každému stejně tak Ripley,   ústřední postava se kterou   jsme měli možnost se vidět   ještě několikrát. O   hercích není potřeba se   zmiňovat, film nabízí jak   kvalitní zápletku, tak   herce, hudbu a mnoho   dalšího.

Síť na odchycení   vetřelce byla hodně naivní,   možná tak kdyby členové   posádky vyrazily na hodně   daleký rybník, tam by se jim   nepochybně hodila. Co je   důležité, že hlavní   hrdinové brzy zjistí, jak   naivní vlastně byli! Film   má bezmála dvě hodiny, ale   za celou tu dobu se mi   nestalo, že bych se nudila a   to nikdy a to upřímně   říkám, že jsem film   viděla tak 15x určitě.
A proto dneškem započne   můj ALIEN MARATÓN!!!!
MARi0
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 5.3.2010
Vetřelec
Patří mezi 501 filmů,   které musíte vidět.
Nepatřím mezi skalní   fanoušky vetřelce, spíše   naopak. Poprvé jsem viděl   toto monstrum až teď, a nic   ve mě bohužel nezanechalo.   Předtím jsem ho znal jen z   parodií, například ze   Spaceballs, kde si zahrál i   doktor-vědátor z Vetřelce   (ve hvězdném baru mu vylezla   příšera z břicha a   zatancovala). Film neodsuzuji,   chápu jeho fanoušky, ale   prostě to není má krevní   skupina... (navíc hlavní   hrdinka mi přišla   anti-sympatická)
FLA
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.11.2011
ALIEN
Hodně dobrý horůrek od   mého oblíbence R. Scotta,   opravdu jsem měl při   sledování dojem, že to   může být pravda, jak   reálně je to natočené.   Bál jsem se, lekal a   tísnivá atmosféra na mně   slušně doléhala po celý   film! Vizuální stránku   netřeba vyzdvihovat je   perfektní!!
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.1.2015
Nejvelkolepější sci-fi   hororový milník na poli   žánru, který udal směr a   podle kterého byli točeny   další snímky   odehrávající se kdekoliv.   Ridley Scott na jinak   jednoduchém námětu dokázal   vytvořit tak hrůzostrašnou   atmosféru, že diváci měli   doma ohromný strach i usnout.   Vše bylo vygradováno do   dokonalosti i v tom   sebemenším detailu. V roce   2003 vznikla režisérská   verze, kde byla přidána   spousta záběrů a scén a   zároveň byl proveden nový   střih. Někde bohužel i za   cenu krácení některých   pasáží. Výsledku to však   neuškodilo. Vyprávění je   tak více plynulejší.   Atmosféra zůstala stejná a   stejně děsuplná. Původní   i nová verze má však své a   je velice těžké srovnávat.   Z nostalgického hlediska   samozřejmě vítězí ta   původní. Kdo se chce   dozvědět přeci jen něco   více, nechť sáhne po nové   verzi. Snímek rozhodně   patří do zlatého fondu   hororových sci-fi filmů.
M.A.G.
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.9.2009
A zrodila se legenda......
Dnes už kultovní sci - fi   snímek, který na svou dobu   překvapil hlavně svou   odvážností a děsivou   stránkou.
Tady se   objevila v roli hlavní   hrdinky Ripleyové S.Weaver a   stala se z ní hvězda.
jmenuji.se.libor
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 16.9.2013
Slintající vesmírná bestie
Film se skvělou atmosférou   děsu z čehosi tajemného, co   se nedopatřením dostalo na   kosmickou loď. Film mne hned   po prvním zhlédnutí   uchvátil, dějem který   postupně graduje na konci   filmu. Hudba skvěle   dotváří děj.

Zamiloval jsem se, když   jsem film viděl prvně, do   představitelky Riplayové,   Sigourney Weaver. A jednou   jsem se s ní osobně setkal,   když v Praze byla v roce 1995   na natáčení Sněhurky a byl   to skvělý zážitek, ale   příjemný. Stejně jako je   zážitek (stašidelný,   děsuplný) film Vetřelec,   film ze kterého jde děs a   hrůza.

/Kdo   ví co vše se skrývá v   hlubinách vesmíru. Vesmír   je nekonečný a je v něm   plno světů...
Prasoid
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.6.2008
Krásné klasické sci-fi
s pomalým rozjezdem a ještě   krásnějšími kulisami,   romantickou hudbou, která   však postupně přitvrzuje,   když se objevení Aliena   blíží. Atmosféra houstne   až do těch   nejděsivějších variací.   Herci na sobě nedávají   znát, že se ničeho nebojí.   A tvor si je jednoho po   druhém bere, aniž by šlo   předem poznat, v jakém   pořadí. I přes citelný zub   času a pomalejší střih je   Alien vrcholem své doby i   žánru jako takového.
Agostino
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 31.1.2009
Vynikajúci začínajúci   scifi-horor. Až od Votrelca 1   sa začali natáčať, takéto   filmy. Dej filmu sa pomaly   začína stupňovať a   naberať obratky. Človek si   od polovice filmy už ani   pomaly nevidychne.Mne osobne   sa tento film veľmi páči. A   stále si ho rád pozriem.
prvosenka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.1.2012
VETŘELEC

Film   byl natočen v roce 1979,   takže letos uplynulo   neuvěřitelných 33 let od   jeho vzniku. Film jsem   samozřejmě už viděla,   dokonce několikrát. Ale   dobrá klasika nezklame nikdy,   tak jsem jej teď viděla   opakovaně. Přijala jsem   pozvání od Ridleyho Scotta   na temnou procházku   nekonečným tajemným   vesmírem. A nelitovala jsem.   Nutno říct, že tento film   ani po těch letech neztratil   téměř nic ze svého   půvabu. Atmosféra je hustá,   že by se dala krájet.   Myslím, že stále platí,   že člověk se víc bojí   toho tušeného a neznámého   zla než příšery, kterou   může vidět naplno. Proto   má tento film tak   neuvěřitelnou dusnou   atmosféru. Udržuje diváka v   napětí, i když dávno ví,   jak to dopadne. (Stále se v   jistých místech lekám.)   Samozřejmě, že technika na   vesmírné lodi nám už dnes   připadá mírně řečeno   nemoderní, ale ten příběh   zůstal skvělý i po letech.   I herecké výkony byly velmi   přesvědčivé. Drsná   Ripleyová, která tolik dbá   na dodržování předpisů a   bezpečnost všech je   jednoduše úchvatná. Dobrý   film se prostě pozná.   Dnešní filmy jsou plné   brutalit, ale zdaleka   nedokážou vytvořit ten   všudypřítomný strach. A   právě proto, že tento film   je tak zatraceně dobrý, má   stále své diváky. I po   letech si zachoval užasnou   atmosféru, nepostrádá   napětí. Prostě jde o   mistrovský filmařský kousek   Ridleyho Scotta, který bude   jen těžko překonán.
Duri86
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 18.1.2014
První dvacetiminutovka byla   šílená, nic se nedělo a   scény po celý film byli dost   natahované. Během první   půlhodinky jsem měl dokonce   chuť to vypnout, ale část   kdy už věděli v čem že je   průser začal mnohem lepší   sled událostí a když zabili   toho robota čuměl jsem jak   péro, to jsem teda nečekal.   Vetřelec tam vlastně není   vůbec vidět, jen okamžiky   ale není to na škodu,   neznámé zlo je mnohem   lepší, po téhle stránce   film nemá chybu. Ale nějak   jsem nepobral proč si nechali   sestrojit plamenomety když   nikdo ho ani jednou na   vetřelce nepoužil ani to   nezkusili. No už se   nedozvíme jestli bych   hodnotil lépe před 15 lety.   Lepší nadprůměr 60%
LenC2
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 19.4.2009
Dnes klasický sci-fi horor v   režii Ridley Scotta , který   díky perfektní atmosféře a   zajímavé myšlence o   vetřelci rozjela velkou   filmovou éru VETŘELCŮ.
261972
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 25.12.2013
"Vetřelec" je pro   mě dokonalým filmem a jeho   režisér Ridley Scott také.   Už od dětství mě nejvíce   fascinovala scéna, kdy   vetřelec vylezá z břicha   ubohému pasažérovi na lodi   a utíká pryč... Tehdy jsem   se toho bála a pamatuju si na   ty noční můry ve kterých   se mi nafukolo břicho a   vylézali ze mě malý potvory   s křídly, které poté   odlétly. Navíc mě také   fascinuje, jak   "Vetřelec" vypadal,   což je zásluha umělce H. R.   Gigera, který vymyslel, jak   bude potvora vypadat já a   myslím, že se mu to povedlo   dokonale, co myslíte?   Samozřejmě i loď se mi   líbila. Byla obrovská a   její prostory byly tak temné   a úzké. Celý   "Vetřelec" mi   hrozně připomíná film   "Věc", kde se také   objevuje mimozemský tvor   Začátek   "Vetřelce" nás   nechává čekat a neslyšíme   žádné dialogy. Jinak si   myslím, že   "Vetřelec" je   jedná z nejoblíbenějších   potvor a konkurovat mu může   snad jen   "Predátor".   Příběh   "Vetřelce" se mi   zdá velice jednoduchý. Loď   Nostromo podniká výpravnou   misi na záchranu jiné   vesmírné lodi na které   zřejmě nebyli lidé, ale   úplně jiný druh. No a   právě ten jiný druh si s   sebou na loď přinese   astronaut, kterého zahrál   John Hurt a to přímo   přicucnutého na svém   obličeji. Když je neznámý   tvor z obličeje sundán,   posádka rozhodne, že ho   musí přinést na zem. Během   chvilky se však loď mění   ve smrt jednotlivých   astronatů...   "Vetřelec"   vyděsí... A myslím si, že   dokonale, protože, když   divák čeká, že už je po   všem, tak se vlastně úplně   mýlí I když se   "Vetřelec" nezapsal   do knížky "101   horrorů, které musíte   vidět, než umřete"   (což nechápu), tak přesto u   mě má své místo, protože   mě dokonale pobavil a   vyděsil ;)
PORTER
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 29.1.2013
Kultovní sci-fi horor to bez   pochyb.S.Weaver a T.Skerritt   jejich nejlepší role.Temný   a napínavý jako málokterý   horor.
BinLADIN
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.7.2009
SKVĚLÉ DÍLKO ZNÁM JEŠTĚ   Z ALFY PARÁDNÍ PODÍVANÁ   STOJI I DNES ZATO PROTO   DOPORUČUJU I POLETECH PECKA   TAK JETO
Kuvik
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.10.2009
Prečo sa okolo tohto filmu   robí taký humbuk, to by sa   mal dotyčný asi poriadne   zamyslieť. Neviem síce ako   vyzerá klasická sci-fi   blbosť ako to ktosi tu   špecifikoval, to necháme   radšej posúdiť filmovým   kritikom. Ja tento sci-fi   horor považujem skôr za   kvalitný klasický sci-fi   film. Ridley Scott natočil   ako prvý režisér film s   takýmto charakterom. Je tu   síce mierny dôraz na dej,   oproti akcii, no ako celok má   film veľmi dobrú úroveň,   kde nechýba napätie a   dramatický spád. Taktiež tu   nechýbajú veľmi kvalitné   herecké výkony.
Langley
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 4.4.2008
První Alien je dnes už   klasika.Přesto by tento   snímek neměl uniknout nikomu   kdo má rád sci-fi a horor.Ve   filmu jsme měli tu čest   seznámit se s emzákem s   vystřelovací čelistí z   dalekého vesmíru.Ten se po   vylíhnutí z lidského těla   stává velkým protivníkem   lidem z posádky těžařské   lodi Nostromo.H.R.Giger si za   své "dílo" odnesl   zlatou sošku a to právem.
enejčel
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 19.4.2010
no, je to první díl, není   ani akční, spíše se furt   kecá jenom o tom vetřelci,   je to také podle mě až moc   dlouhý, ale za to trikově je   ten film na tu dobu hezky   udělaný.

Prostě a jasně   nejlepší díl ze série je   druhý díl s názvem   "Vetřelci"
Chrustyn
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.10.2007
Klasika všech klasik.   Hororová sci-fárna se vším   co tento žánr má mít.   Hutnou klaustrofobickou   atmosféru, kvalitní herce a   skvělé monstrum (které   podle mě nebylo dodnes   překonáno - snad jen Preddy   se přiblížil). Skvělý   film na který se budou dívat   další a další generace.
Karius
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 22.7.2012
Tady malinko poplavu proti   proudu,ale jen malinko. Mě   prostě kult s názvem   Vetřelec, nikdy nějak   zvlášť nechytil,tak jako   konkurenční Predátor,ale ta   filmová kvalita tady, je   opravdu velká. Napětí ve   filmu, by se dalo nakouskovat   jako dřevo ve štípačce,ta   něvědomost a neznalost   protivníka, nenechá klidným   ani toho největšího   filmovýho kritika a výběr   hlavní protagonistky, byla   taky trefa do   černýho,protože větší   mužatku na boj s   vetřelcem,bychom v té době   v Holywoodu hledali asi marně   :-D A ty o dvě čísla   menší kalhotky a naběhlý   bradavky na konci? To už   Ridley Scott s tim zvířecím   pudem fakt přehnal,ale   každopádně parádní   film--->80%
thejduk
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 27.9.2013
Klasika všech klasik,   kultovní horor se vším   všudy. Objevení se vetřelce   lze řadit ke Spielbergově   zjevení žraloka v Čelistech   a opravdu jsem se v kině   bál. To se o většině   současných filmů říct   nedá. Kdo prostě Vetřelce   neviděl, ten o hodně   přišel.
T2
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.7.2018
║Rozpočet   $11miliónov║Tržby USA   $80,931,801║Tržby   Celosvetovo $203,630,630▐   Tržby za predaj Blu-ray   edície Alien Anthology v USA   $25,228,230 //počet   predaných kusov 571,927║   Sci-fi film, ktorý tento   žáner povýšilo do úplne   iných sfér, bravúrne dielo   a počiatok famóznej   série!!! /100%/
roox
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.8.2015
Kultovní podívaná, klasika žánru
Působivý svět Gigerova   monstra, ve kterém nechává   Ridley Scott hrát vetřelce s   lidmi hru na kočku a myš, je   dokonalý. Výborná hororová   atmosféra v poněkud   klaustrofobickém prostoru   vesmírné lodi je podtržena   skvělou hudbou. Vizuálně   propracovaný příběh,   který je sice jednoduchý,   ale neuráží nadměrnou   nelogičností nebo hraním si   na něco, co není.
Robinson
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 22.12.2009
Souhlasím s většinou   komentářů. Úžasný a na   svou dobu naprosto unikátní   film. Výborné obsazení,   nezapomenutelné scény,   vynikající herecké výkony   a dokonalá temná atmosféra.   Jeden z mých   nejoblíbenějších filmů.
payo1555
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.3.2012
Toto je kultovní film pro   mě,když jsem ho viděl   poprvé, tak jsem nestačil   všechno sledovat. Utkvěly   mě v paměti scény, jako,   když z břicha jednoho z   astronautů vyskočí ta   potvůrka a nebo, monstrum už   je tak velké ,že požírá   cokoliv a kohokoliv. Ovšem   velké vydechnutí pro mě   bylo, když padá do   nekonečného vesmíru. Nedám   na Vetřelce dopustit, film   vynikající!
charlie1612
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 18.5.2020
První setkání s   nezničitelným tvorem v   klasickém filmu Vetřelec -   prvním dílu   „Vetřelčí“ ságy.   Posádka komerční lodi   Nostromo si mylně vyloží   přijatý signál a spěchá   na pomoc – ono ale bylo   varováním. A nepotrvá   dlouho, a pochopí, proč bylo   vyslané. Skvěle navozená   ponurá atmosféra, jak na   planetě, tak později na lodi   během boje o přežití.
Některé věci mi   přišly sice trochu   nelogické, ale to se dá   omluvit. K některým takovým   tvůrci přistoupili vědomě   a otevřeně je přiznávají,   např. zvukové efekty ve   vzduchoprázdnu. Jenže bez   nich by to asi opravdu nebylo   ono.
Přistání na   planetě LV-426 je nerozum …
karlosphonic
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.3.2009
Strach z neznáma bez možnosti útěku
Tomuto filmu i po 30(!) letech   věříte naprosto vše.V   prvních minutách vidíte   běžnou činnost sedmi   astronautů.Je to pro ně   běžná rutina a režisér to   schválně zobrazil i jako   nudu-když první dialog   začíná až po šesti   minutách.Samotná   lodˇpůsobí gigantickým   dojmem,prošpekovaná úzkými   chodbami.Pro klaustrofobii   dokonalé:))Cítíte,že byste   tam nechtěli být   sami.Všechny postavy jsou   vykresleny naprosto dokonale   se všemi emocemi,které se   jim v různých situacích   naskytují.Všudepřítomný   strach z neznámé   bezprostřední hrozby je   vyjímečný.Pocit,že smrt   může přijít kdekoli a   kdykoli a má různé podoby a   vy nemůžete nikam utéct je   ohromující!!! Model   vetřelce je i po 30 letech   pořád děsivý (a nevypadá   jako člověk).A je jen   dobře,že ve filmu pro pocit   strachu z neznáma,nebyl moc   vidět.Navíc forma zla je v   několika   podobách(chobotničky,malý   vetřelec,vetřelec,android).T   leskám i postavě Ripley,kdy   jako astronautka je vycvičena   pro nenadálé situace,ale pro   tuhle mimořádnou situaci si   přeje jen to jediné a   základní-přežít.Svým   chováním si říkáte,že je   to silná žena,ale pořád   "jen" žena a ne   Rambo v sukních.Vetřelec se   stal novým fenoménem,kdy   odstartoval novou podívanou v   podobě sci-fi hororu.I když   se to možná mladší   generaci moc líbit nebude pro   málo akčnosti,další   podobně žánrové filmy jsou   většinou parodie Vetřelce.
Cash89
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 20.11.2009
Co napsat k dnes již   kultovnímu Vetřelci od   Ridleyho???Bylo toho napsáno   tolik že bych se určitě   někde opakoval, a tak to   zkusím jen tak nějak   zkrátit...Přelomové dílo   světového filmu, kterých   není až zas tak   mnoho...Film, který posunul   hranice své doby...Pominu   zbytek filmové tetralogie,   všechny ty knihy i hry a   celý kult, který byl na   tomto filmu   založen...Vetřelec je jen   jeden. Pro mne srdeční   režisér Ridley Scott v nás   dokázal vzbudit strach,   jakoby šlo i o náš život,   dokázal nás bezchybně   vnést do atmosféry tohoto   světa, přímo na palubu   nákladní težební lodi   Nostromo...Vlastně musím   přiznat že absolutně   nechápu postavení   filmu...Vždyť první díl se   natočil v době kdy všude   „letěly“ Hvězdné války   a všelijaké Star   Treky...Rozdíl mezi   Vetřelcem a Star Warsem je   asi v tom že Vetřelec   působí víc skutečně,   kdežto rytíři Jedi???Ruku   na srdce to zní jako   pohádka!!!
Zimmy871
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.3.2010
V dnesni dobe uz asi legenda.   Gigeruv vetrelec a vubec jeho   biomechanika se stala   fenomenem nejenom v   tetovanich, ale stalo se to uz   i zivotnim stylem. Vetrelec je   klasika, o ktere aspon kazdy   musel slyset.
RwlBem
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 24.9.2017
Kultovní film.
To bezesporu. Pozvolný úvod,   vtáhnuvší diváka do útrob   samočinně pracujícího   hutního transportního   monstra, plujícího kdoví   kde v nekonečné hloubce   vesmíru, postupně nabírá   na vražedném tempu, jež   vrcholí apokalyptickým   finále - žel absolutně   nevhodným pro epileptiky.   Přesto stále i po těch   letech žasnu, jak se tvůrci   filmu vymazlili s mnoha   detaily a vyloženě   dojmovými scénami. A tudy   vede cesta k srdci diváka,   protože je to právě dojem,   který si odnášíme z kina   domů. S odstupem 34 let od   prvního shlédnutí tedy   dávám za deset.
Akana
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.1.2010
Skvost, který můžu znova a   znova.Klaustrofobická   atmosféra, pocit   permanentního ohrožení,   dokonalé obsazení v čele se   Sigourney Weaverovou a Ianem   Holmem. Mistrovsky dávkované   "seznamování" s   Vetřelcem, scény, které se   staly klasikou a čas na nich   nezanechal stopy. Když se k   tomuhle filmu nachomýtnu   třeba jenom náhodou,   nemůžu nedokoukat. Znova a   znova.
Deviant_Girl
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.7.2022
Xenomorf útočí!
První film jenž dal   vzniknout jednomu z nejvíc   originálních monster ve   sci-fi. Atmosféra filmu je   podobná thrilleru. Není tu   moc akce, ale vynahradí to   kultovní scény a hlášky. A   finále stojí za to. Na dobu   vzniku revoluční snímek   nejen pro fandy hororů a   sci-fi.
Pardal
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.6.2006
Naprostá klasika sci-fi   hororu, po něm se začalo   točit hodně filmu s   příšerama odevšud ale   Vetřelec byl první a navíc   se mu žádnej nevyrovná. Na   svou dobu neuvěřitelné   efekty (to musel bejt v kině   mazec, dneska už to tak asi   neoceníme) navíc naprosto   strhující atmosféra, tak   ponurou temnou sem dlouho   nikde neviděl. No jo jako   vždy némě je někdy více,   a pomalé záběry po lodi   dokážou opravdu svoje, a k   tomu ta hudba...
JVSoolen
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 11.7.2008
Nervák od zacatku do konce,   atmosfera husta ze by se dala   krajet a mimozemstan, ktery   pusobi opravdu mimozemsky.
davidek
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.7.2008
První film který jsem viděl   na videu v němčině a volně   překládaný. Je to asi 20   let. Bál jsem se strašně.   Ale patří mezi mezi mé top.   Na ty roky absolutně   bombastické triky.
Jarda.ftr
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.12.2009
Jednička
Začala osmdesátá léta a   ač komunismus, hovoří se o   neuvěřitelném filmu s   otřesnou vesmírnou   příšerou. Časopisy   upozorňují, že něco   takového je skutečně jen   scifi, jiné zas varují před   vlivem západu.Ať si píšou   co chtějí, ale kina jsou   vyprodaná a narvaná dlouho   dopředu.
Už od první   čárky na plátně nás hudba   napínala a autoři šponovali   ještě víc, dlouhou dobu se   z vetřelce nic neobjevovalo,   nervy pracovaly, je tam, ale   kde?! Konečně-drsný záběr   kde se mihnou zuby. Až v   závěru nám ho konečně   představují v celé své   "kráse".
Velice dobře zpracovaný   film těžkého kalibru kde   tvůrci opravdu dokázali   neuvěřitelně stupňovat   napětí a nám modraly ruce   od drcení opěradel. Ve své   době převratný film svého   žánru. V oblasti scifi a   hororů je to prostě   jednička které se nic   nevyrovná.
rimmerova-motorka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.7.2016
Dnes již klasika. Když jsme   viděli Vetřelce poprvé v   kině, tak se napětí dalo   krájet. Jedna paní dokonce   omdlela. To ještě lidi   neotupěli a vetřelec byl   novinka.
bobo336
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 2.11.2014
Alien aneb atmosféra to zachránila
Nebyť perfektnej a dusivej   atmosféry film by bol nudný   a nezáživný.Herci síce   hrali ako mali ale votrelca   jednoducho vidíme príliš   málo krát na to aby sme sa   dokázali vydesiť alebo mať   pocit beznádeje.
netopir55
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.4.2009
Horor s vinikajucou   atmosferou,ktorý je velmi   napínavý.Ridley Scott ho   vynikajuco zrežíroval a   vytvoril dokonalé dílo.Dnes   už legendárni sci-fi horor o   neznámom mimozemskom   votrelcovi na palube   vesmírnej lodi   Nostromo.Dejovo je to jeden z   najlepších   hororov.vinikajuce
fred.appl
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.4.2009
Nejhorší zlo je to   neviděné! Zlo jen tušené.   - To platí jak v tomhle filmu   (a proto je o třídu lepší   než veškerá jeho   pokračování), tak v našem   životě.
marci22
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 19.11.2012
Film jsem měl i na VHS,ale   jaksi jsem se k jeho   shlédnutí neměl,tak jsem ho   viděl až dnes.Myslím,že   už je zde vše   napsáno,takže nevím co   dodat.Doopravdy se jedná o   nezapomenutelný scifi horor s   mrazivým prostředím   vesmírné lodi a s   vynikající S.Weaverovou v   hlavní roli.Ikdyž tu   vetřelec není až tak moc   vidět,stejně jde z něj   strach,nýbrž tušíte,že se   tam někde potuluje a ukrývá   a čeká až vás bude moct   zmasakrovat.Celkově vzato se   jedná o silný nadprůměr...
luan66
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.5.2012
Tento film, ktorý je   považovaný za elitu vo   svojom žánre stanovil latku.   Na základe úspechov tohto   filmu sa
začalo   nakrúcať mnoho iných s   podobnou tematikou, ale   máloktorý z nich dosiahol   úroveň tohto filmu.
Je to proste klasika.
johnny-rk
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 3.1.2009
Snad prvni horor, ktery jsem   videl a byl jsem u neho   po...ny strachy... bal jsem se   jit i va wc, aby na me nekde   necihali alieni. Ale to jsem   byl mladsi nez ted...
ras84
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.7.2012
film, ktory je uz desatrocia   zijucim dokazom toho, ze aby   mal film hutnu atmosferu   strachu a napatia, nie su   potrebne litre   "kecupu", digitalne   monstra, hory mrtvol a kusy   tiel, ale len kus poctivej   filmarciny.
pre mna   nesmrtelny kultovy thriller,   od ktoreho sa dnes odvadza   kvalita filmoveho strachu.
kockak1
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.12.2011
Klasika, kterou jsem viděla   už před lety a ještě   nehodnotila. Ve své době   šokující nová a   neokoukaná sci-fi, která si   své hodnocení rozhodně   zaslouží. S   přibývajícími lety už   trochu ztrácí, ale pořád   si zachovává tísnivé   okamžiky a napětí, které   by se dalo krájet. Spoustu   novějších kousků stále   hravě strčí do kapsy.
Kmotr95
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 16.7.2008
Tak tohle byl asi muj prvni   horor u ktereho jsem se celkem   bal. Vyborny napad a skvela   prisera ktera zbuzuje hruzu.
Faustka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.9.2010
Na počátku byla vize, která   se sice s obtížemi, za to   však s plným nasazením   tvůrců postupem měnila v   tolik očekávanou realitu.   Ridley Scott i futuristický   výtvarník H. R. Giger tímto   odstartovali fenomén, jenž   předčil mnohá   očekávání. A právě to   pozvolně narůstající   napětí mezi posádkou a   přizpůsobivým narušitelem   dodává Vetřelci, ten tolik   příznačný prožitek z   neznáma, kterým se   nesmazatelně zapsal do   povědomí fanoušků.
mikee
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 7.7.2008
Nemohu si pomoci , ale snímek   na mě nezapůsobil tak ,   abych mu mohl dát ta   nejvyšší doporučení.   Jinak snímek má své   nesporné kvality , výbornou   režii , parádní herecké   výkony , ve kterých kraluje   hlavně Sigourney Weaver alias   Ripley , některé šokující   a nervy drásající scény ,   ale ta pomyslná třešnička   na dortu , která by mě   donutila vyřknout nejvyšší   možný verdikt tam není. 84%
Ed
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.2.2005
Jeden z nejlepších filmů   sci-fi, který se stal jedním   z fenoménů fantastických   filmů vůbec. Dobré herecké   výkony, výborná režie,   perfektní vymakané   interiéry. Strach, hrůza a   napětí nás doprovází   celým filmem.
MaKy92z
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.2.2010
Tento film odštartoval   začiatočnú éru scifi   hororov. Dodnes je Votrelec   považovaný za kultový film   vo svojom žánre. Dej je tu   trocha zdĺhavý, ale o to je   napínavejší a   dramatickejší. Ridley Scott   tu všetko vyobrazil do   najmenších detailov, bez   najmenšej chybičky. Ale   predsa najlepší je samotný   záver, kde votrelec pomaly   za sebou likviduje členov   posádky. Prežiť sa podarí   len dôstojníčke Riplayovej.
Strength
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.11.2007
Perfekně zpracované sci-fi s   hororovými scénami nenechá   nikoho v klidu. Naprosto   dokonalé zpracování filmu a   a hlavně, kdo jednou viděl,   nikdy nezapomene. Vetřelec se   již stal klasikou, ale   zárověň je nadále hitem,   na který se vždy ráda   podívám. Není nad to se   začít pořádně bát.
ZuzikD
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.7.2009
Jedním slovem perfektní.   Klasika, která mě i po   tolika letech a shlédnutí   vždy pořádně vyleká.   Vždycky se na to ráda a s   chutí podívám, dokonalost   sama. Spolu s druhým dílem   patří k mým oblíbeným   scifi hororům.
bouncer
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.12.2003
Vetřelec
První díl kultovní ságy   Vetřelců, u kterých se   vyjímečně nebojím   pokračování. každé totiž   dělal jiný významný   režisér a každé je v   něčem jiném geniální.   První díl je, když už nic   jiného, vynikající sci-fi s   temnou atmosférou a pomalým   napínavým dějem. Klasika od   Ridleyho Scotta...
AshT
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 24.1.2011
Allen
Mám problém mě ten první   díl nepřišel nějak moc   dobrý.Vetřelec ze začátku   parazit a pak zabijí   posádku.Film o 7 hercích   vesmírna lod na tu dobu   udělaná dokonale i ted   kulisi jsou nepřekonatelné   ale celej děj mě na tuto   dobu přichází hodně   jednoduchý oproti druhému   dílu.Beru to ohledně na tuto   dobu dávám 7 bodů.Před 30   lety by bylo mé hodnocení   jiné.
Warrior7
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 19.1.2010
Průlomový, impozantní,   mysteriózní, strach   nahánějící. Všechny tyto   přívlastky se ke snímku R.   Scotta rozhodně hodí.   Určitě totiž patří k   nejvýznamnějším   průkopníkům filmové   science-fiction. Ve všech   směrech povedený film. Po   dlouhé době jsem ho opět   shlédl a musím říct, že   je docela hektické vidět   rozdíl mezi dnešní   filmografií a tou v   minulosti. Sigourney ve své   nejslavnější roli podala   skvělý výkon. Tenhle film   (byť už hodně starý),   nikdy neztratí svůj půvab.
Medousek
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.4.2008
Ač né pro mě taková   bomba,jako Vetřelci,tak i u   prvního dílu musím dát   "doplnejch",protože   je to prostě klasika všech   klasik a kromě   "Věci" se mu   málokterý film   vyrovná!Ridley Scott je   prostě borec!
artcrime
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 16.2.2005
na todle me vzal tata do kina   dyz sem byl malej   kluk.lepcejsi muvi pro deti   neni.gaga porad se mi zdaj   divoky sny
leva2
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 24.1.2008
Světová klasika ve všech   zde uvedených žánrech. Na   tehdejší dobu jedinečné   triky (ta figura vetřelce ale   i některé kulisy od H.R.   Gigera nahánějí hrůzu   dodnes). Atmosféra   neuvěřitelným způsobem   graduje a na konci jsem měl   při prvním sledování nervy   tak našponované, že kdyby   na mě někdo nečekaně   promluvil, tak se asi sesypu.
Amthauer
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 7.10.2008
Asi nejménně zábavný, ale   na druhou stranu   nejatmosféričtější z   vetřelců. Architektura z   Gigerovy hlavy působí až   dodnes dost jako z jiného   světa, temně a tajemně...
Nikii
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.1.2014
Vetřelec
Ze začátky byl pro mě   nudným filmem, ale když jsem   se na něj po dlouhé době   zase podívala ... musela jsem   změnit názor. Vskutku, toto   je výborný horor s dobrými   efekty, hudbou i herci.   Napínavé od začátku do   konce. Nejlepší scéna je   podle mě ta, kdy z Kaneova   hrudníku vyleze vetřelec.
callaghan
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 3.1.2008
Že je Alien jedním z   nejlepších počinů filmové   historie, o tom není pochyb.   Jde o vzor sci-fi hororů -   perfektní zpracování   vesmírného monstra,   stupňování napětí a   především celý příběh.   Díky naprosto reálně   zobrazenému souboji proti   silnějšímu protivníkovi je   podle mě ještě lepší než   dvojka, která je pojata v   poněkud divočejším stylu.
Henry123
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 23.1.2010
Letí loďka bez dohody, vetřelec bude mít hody
Vynikající Scottův film,   který se nedá hodnotit jinak   než desítkou. Snímek není   zdlouhavý, ani v jedné   minutě vás nenudí a   napětí začíná již ve   chvíli, kdy se jednomu z   kosmonautů přisaje na tvář   chobotnička s kyselinovou   krví. Vetřelčí porod se   dá přirovnat k vraždě ve   sprše v psychu svým   úžasným provedením i tím,   že se vám scéna zaryje pod   kůži - až tak je   působivá. U některých   filmů by možná někdo   mizerné triky omluvil, tím,   jak je film starý. Ne, tohle   není případ vetřelce. Je z   roku 1979, a působí tak   skutečně, že i dost   dnešních filmů by se od   něj mělo co přiučit. Vše   je vedeno linkou temného   komorního hororu a vše se   povedlo. Scott dokázal   každou vteřinku nafilmovat   tak, aby vás děsila a abyste   si ji zapamatovali. A takový   vetřelec je. Není to tupá   vybíječka, nebo natvrdlá   krvárna bez příběhu, ale   jde o úžasnou ukázku   perfektního filmu. Kdo   neviděl, neuvěří, kdo   neviděl, má co dohánět.
viana
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.11.2010
Vetřelec
Prostě nejlepší horror   všech dob!Ridley Scott   překročil fantazii filmu   neuvěřitelným způsobem   dokonalosti ztvárněním   postav, pointy, kamerou a   hlavně ZVUKY-ne   hudbou!!Bojíme se od   začátku do konce,a když v   poslední fázi filmu   věříme,že vše dopadne,fuj   to se zase   lekneme!Nepřekonatelný   první díl....hrozně dávno   natočený a přesto   skvělý!!!...jdeme spinkat :)
suil
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 3.4.2009
Jeden z mála filmů s   vesmírnejma potvůrkama,   který se musí vidět.   Slizák vetřelec a   nezničitelná Sigourney, pár   století. A na tu dobu,   prostě super!
Leonid
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 14.10.2007
Nápad, zpracování, gradace   napětí a bezmoci a   vneposlední řadě i hudba to   vše vytvořilo dnes již   legendární film. Komukoli   řeknete vetřelec ví o čem   je řeč. I dnes dívám-li se   vstávají mi chloupky na   rukou a žena odchází -   tvrdí něco o špatném   spaní. Kdo neviděl tomu   doporučuji podívejte se.   Vydechnete si až na konci.
Bartson
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.1.2015
Dá se něco více považovat   za legendu? Osobně se mi   možná o chloupeček více   líbila akčnější dvojka,   ale tu odstartovala jednička   samozřejmě. Myslím si, že   ale jakýkoliv jiný   komentář je   zbytečný...strhující,   děsivé, dechberoucí,   napínavé...jednoznačně   nejlepší sci-fi všech dob.
Berny.GB
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 29.4.2007
Možná vůbec jeden z   nejlepších filmů se   Sigourney Weaver. Snímek   patří mezi klasiku sci-fi   filmů. Možná není úplně   nejlepší z celé řady   snímků o vetřelcích,ale je   určitě nejkultovněší.   Herecké výkony ve filmu   patří k lepšímu standardu   ale film určitě zaujme   efekty.
Himer
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.2.2008
Kiri, kiri...
Je to fakt, nebo jen mýtus:)   Film který byl natočen v   roce 1979, věhlasným   režiserem jmenem Ridley   Scott! Co dodat, Alien je   proste opravdová   nefalšovaná sci-fi klasika,   která graduje v   thriller-hororovou bestii,   podpořená hudební   atmosferou, podepsanou   sountrackem skladatele Jerry   Goldsmithem! Nesmím také   zapomenou na opravdu v té   době, neuvěřitelné   vizualní a loutkové efekty a   také nezapomenutelné   herecké výkony všech   zůčasněných postav.   Kiri,Kiri Jones!

Ano kulisy a samotná   vesmírná příšera aliena,   vytvořená inpres..malířem   H.R. Gigerem opravdu hodně   působyvé!!!
Panzerfaust
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 19.6.2009
Klasická sci-fi blbosť.   Nudné, dlhé a trápne.   Nepochopím čo na tomto filme   tí ľudia tak obdivujú. AJ   jeden bod je veľa.
Petr1984
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 4.12.2008
Nikdy jsem nepochopil, proč   se kolem tohoto filmu dělal   takový humbuk. Je to blbost a   nebýt přítomnosti Sigourney   Weaver, tak bych tomu   nejradši vlepil nulu a   ještě s mínusem, kdyby   taková známka ovšem   existovala. Sliz, pařáty,   schramstnutí astronauti a   nuda. Tenhle typ filmů mě   nebavil a bavit nebude. Koukat   na podobné balasty je ztráta   času.
Rastaman33
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.5.2020
Při premiéře v kině, před   mnoha a mnoha lety, to bylo   něco jiného, nového,   děsivého...ale i po letech   je pořád technické   zpracování filmu i příběh   bezchybný. Dnes už je to   klasika všech klasik. Spousta   filmů z Vetřelce žije,   spousta cituje. Já mám   nejradši druhý díl, ale   jednička, ta mi tenkrát   nahnala fakt adrenalin do   žil.
Emzak
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 24.5.2004
Sci-fi horor, který se stal s   odstupem času kultovním a   nemá konkurenci na podobné   úrovni. Když jsem film   poprvé viděl, tak jsem   nemohl uvěřit, že někdo   něco takového mohl vymyslet.   Atmosféra na mě udělala   naprosto neuvěřitelný dojem   a spousta situací, u kterých   se nedal předvídat jejich   průběh, udělaly film   napínavým. Málokdy se   povede zpracovat knižní   podobu či prostě scénář,   tak výjimečným způsobem,   jako zde. Pokud jste   milovníci sci-fi, hororu nebo   prostě silnější povahy,   film je určen právě vám.   Za celý svůj život jsem   viděl pouze jeden film   srovnatelné kvality jako   Alien a tím byla Věc. Škoda   jen, že většina   pokračování již většinou   podléha jen komerci se   světlou výjimkou dílu   druhého Aliens.
Rollage
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.8.2010
Postačí dokonale hutná atmosféra...
...a je jedno, že Alien už   oslavil 31tiny. Naopak, dnes   archaicky působící IT   vybavení, která různě   bzučí, dopomáhá v opravdu   absolutním napětí, které   by mu mohlo závidět 99%   mladších hororů. Weaver si   tu odstartovala kariéru a R.   Scott si Alienem nastavil   laťku tak vysoko, že dle   mého skromného názoru ji   dokázal atakovat už jen s   Blade Runnerem a (pro někoho   přeceňovaným) Gladiátorem.  
Pro sci-fi fans je   dobrou zprávou, že výborná   jednička dostala možná o   stupínek lepší dvojku   (srovnávám už jabka s   hruškami, neboť Cameron jede   svoji cestou), nadmíru   kvalitní trojku a   nadprůměrnou čtyřku.
tommaxis
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 5.12.2009
Po dlouhé době jsem se zase   podíval na tento snímek a   opět jsem z něho nespustil   oči. Neutuchající napětí   a skvělá Sigourney. Dvojka   ještě o něco lepší.
Ocean
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.10.2009
V dnešnej dobe ešte stále   považovaný za ikonu scifi   podľa ktorej sa nakrúca   spusta dnešných filmov. Na   rozdiel od druhej časti sa   dej pomaly stupňuje, až   samotné vyvrcholenie začína   na konci filmu. Ridley Scott   nakrútil vtedy niečo   novodobé, čo sa odohrávalo   priamo vo vesmíre. Pri   pozeraní tohto scifi je   výborná atmosféra.
lidri10
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.7.2009
Vetřelec
První díl Vetřelců, kde   Replayová a její posádka   nákladní lodi stroskotá na   opuštěné planetě, kde   objeví loď s embrii   vetřelců! Jedno se však   výlíhne a nakazí jednoho z   posádky, který si nevědomky   přinese vetřelce na palubu   lodi, kde vetřelec vyhladí   celou posádku kromě   Repleyové!
kolos
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.11.2009
Tento film jsem poprvé viděl   ještě za minulého režimu a   můžu říci,že nic   takového na tu dobu nebylo   natočeno.Horor se vším   všudy.
moudrc
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 16.11.2008
Možná nejlepší scify   fantasy co existuje. Opravdu   obsahuje všechno co má mít,   skvělou hudbu, strhující   děj, originalitu a ano,   bohužel i násilí.
McFady
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.5.2009
krása!
Scott se vytáhl a vytvořil   klasiku! Nezapoměňme na   Gigera, který Vetřelce   vytvořil a také na   O'Bannona, který napsal   skvělý scénář. Tohle jsou   hlavní lidé, kteří   spolupracovali na Vetřelcovi.   V dnešní době to už lidé   neumí asi pochopit, ale   Vetřelcovo kouzlo spočívalo   vtom, že nebyl skoro vůbec   vidět. Dneska se tím skoro   nikdo neřídí a furt točej   jen ty Béčkové s***ky!!
Leda o 7 let stařší   druhý díl Vetřelci se tomu   může rovnat, ale první   Vetřelec je prostě první   Vetřelec.
korzybski
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 23.5.2007
drsná holka
U Vetřelce mě vždycky   udivuje rok výroby. Třicet   let to spolehlivě natírá   naprosté většině   pozdější produkce a dál   natírat bude. Stejně to   všichni viděli, taxnad jen   připomenu jinak nenápadnej   moment, kterej byl pro mě   významnej. No nenápadnej -   ona si ho nepochybně pamatuje   veškerá mužská část   publika - mluvím o tom, kdy   se Ripleyová souká v   záchranným člunu do   skafandru. Všimněte si (teda   kromě toho, na co tu civějí   chlapi), že je to náhle   docela jiná ženská než ta   nafoukaná barbína ze   začátku, ze který si   utahujou hloupý technici a   kterou má za pitomce i   vyšinutej robot. A zatímco   jiná holka se nám během   filmu hroutí, tahle se   pěkně naštve a impozantně   zatvrdí. Přičemž si ale   pořád zachovává schopnost   svejma něžnejma pracičkama   opečovávat toho blbýho   kocoura, kterej tam celej film   jenom vopruzuje a zdržuje a   kterej už zkraje zasloužil   šlehu tím plamenometem, no   ne?
filmy
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.4.2007
Z mého pohledu asi těžko   překonatelný sci-fi námět   a jeho zpracování. Zoufalý   boj s prakticky   nezničitelným tvorem o   přežití je to co   přitahuje. Vetřelec je nám   ukazován v průběhu děje po   částech a v plné své   "kráse" se vlastně   objeví až na konci filmu. I   moje žena, které sci-fi   vůbec nemusí konstatovala,   že film má něco dosebe.   Což znamená velkou pochvalu.
Soused89
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 11.7.2009
Tenhle film nezestárnul ani   po třiceti letech. Díky   mimořádně temné   atmosféře,dobrému střihu a   kameře, se o posádku   bloudící ve větracích   šachtách i dnes bojíte až   Vám do krku stopá knedlík.   Skvělá práce a dnes již   naprostá klasika.
Devilian
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.4.2008
,,In space no one can hear your scream..."
Tak tohle je totální   obraceč mého života. Když   jsem tohle poprvé viděla asi   před třemi lety, tak jsem si   vzala plyšového medvídka,   ať se nebojím. Byla jsem tak   napjatá jak nikdy. Při   lekačkách jsem myslela že   mě trefí šlak. A přece   jsem vydržela do konce,   úplně deprimovaná tím,   jestli se náhodou něco   nepohlo támhle ve tmě...Byla   jsem uchvácená, že jsem si   musela koupit Alien   Quadrilogy. Heil Ridley Scott!
SakoVerife
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.4.2007
dle meho nazoru kultovni   scifi. Kdo nezna je barbar :0)
wakalabunga
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.1.2009
Vesmírný horor s potvůrkamy   co vám nakladou vajíčko do   nitra organismu a vy pak   čekáte na pomalou a   bolestivou smrt. A jako by   toho nebylo málo vaše smrt   nezachrání ostatní, ale   připraví je oživot. Na   všechny 4 dílky nedám   dopustit. Doporučuji   každému kdo má rád scifi a   horor.
jahudka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.6.2007
Nostromo
Tento film byl jedním z   prvních vyjimečných sci-fi   trháků a určitě ovlivnil   hodně sci-fi tvůrců. Film i   samotný vetřelec je víc   než legenda. Jednička je   ještě specifická tím, že   tam vetřelec není příliš   vidět a je to takové jen   tušené nebezpečí. A o to   má větší kouzlo.
uwe
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.5.2009
Už to,že jsem dal 2000 za   edici quadrilogy,mluví za   vše !Pouštím si to stále   dokola a pořád nemám dost!   Remasterovaný obraz a zvuk -   certifikát THX!! Další   slova jsou zbytečná ! 100% !
Bloody.M
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.3.2005
perfektní sci-fi se   strhující atmsférou,   originálním příběhem a   efekty, pro mě kultovní   záležitost
Matthews
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 23.3.2008
95 procent dnesnich radoby   Sci-fi slatanin by se mohli od   stareho dedecka ucit.. Jeste   ze mame Star wars,Aliena a   Sunshine..
roman.no
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 27.12.2008
Na svou dobu vynikající   ztvárnění.Perfektní   výprava, parádní Sigourney   i uslintané zvířátko. Moc   dobrý nápad. Pohled   současných mládežníků na   průkopnickou klasiku akční   sci-fi ovlivní kýble   mátoživých   bezskrupulózních nestvůr z   produkce posledních 20 let.   Vetřelec a dokonce i   některá z volných   pokračování - stojí za   shlédnutí.
panHnědý
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.5.2013
Vzácné dílo, které vzniklo   daleko před TERMINÁTOREM,   nebo MATRIXEM a Scottova   geniální režie se   přiblížila do dnešní   Sci-Fi doby, i když mu   chyběly velké peníze i   zkušenosti, přesto dokázal   vytvořit tísnivě mrazivý   strach zákrytu neviditelnosti   v geniálně sofistikované   imerzi s perfektními efekty.   VETŘELEC je důmyslně   propracovaný snímek do   nejmenšího detailu. V roce   1979 spadla mince na velmi   dobrou stranu pro Scotta -   VETŘELEC se stal   nesmazatelnou stopou v Sci-Fi   žánru, který nás bude   stále uchvacovat. Prvotina   dokonalé (xenoform) ságy a   taky nejdůmyslnější,   nejdynamičtější a   nejpropracovanější ze   všech. VETŘELEC má dokonale   vybudovanou ATMOSFÉRU v   šíleném vesmírném tichu s   tučně zapsaným písmem ve   světové kinematografii.   Navždy!
JanCABOUN
Hodnocení:
Přidáno: 22.9.2018
Vetřelc - Pitryx
Jsem pouhopouhým konzumentem   a ve filmu hledám   převážně zábavu. Toť   vše. Nic moc První, ale ne   nejlepší jen sci-fi film.   Smíchy na zem padat nebudete.   Nebýt lodi Nostromo a   Sigourney Weaver jako   Ripleyová , šlo by to do   kopru.
kongolese
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.12.2010
Film jsem poprve videl na   velkem platne v letnim kine   kdyz se objevil v CZ, tzn.   zrejme nekdy zacatkem 80.let.   Byla to naprosta BOMBA, cira   hruza v hmatatelne podobe. Za   bolsevika to bylo neco   necekaneho, dojem byl   uchvatny. Asi tezko vyvola   stejny dojem dnes u mladsi   generace, v dobe modernich   "radobyhororu"   plnych krve, caru masa,   nechutnosti, a casto uplne   nesmyslnych pribehu.   Samozrejme me (asi jako vic   lidi) pozdeji napadlo, jak se   napr. z male   "jesterky" stalo   behem par hodin monstrum bez   toho ze by netvor nekde   zkonzumoval tunu organicke   hmoty....ale to neni podle me   podstatne. Podstatny je dojem   ktery vyvolal a   "gigerland" v kterem   se odehrava.
JohnyVo
Hodnocení:
Přidáno: 23.7.2008
Kultovní snímek Riddleyho   Scotta,na svoji dobu dost   dobrý snímek, hutná   atmosféra, tajemný   vetřelec, který se nám   neodhalí tolik jako v   dalších dílech, nicméně   je to klasika
dasylva
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.8.2010
Dost často mi připadá,že   tady někdo hodnotí film,při   jehož sledování mu zrovna   přijela na návštěvu teta z   Moravy. Všiml sis,milý   pursulusi,že ten kdo na lodi   porušil předpisy,byl   robot,který k tomu byl   zřejmě naprogramován? Ale   to nic. Zřejmě jsme si z   tohoto filmu odnesli každý   něco jiného.Ještě dneska   cítím jak mi běhá mráz po   zádech a ruce křečovitě   svírají opěradla u sedadla   v kině ALFA na   Václaváku,kde Vetřelec   poprvé běžel. Kdo tuto   klasiku scifi hororu   neviděl,mohu jen doporučit.I   když osobně mám radši   dvojku,nikdo už nezmění,že   R.Scott byl první.
Babou007
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 16.9.2013
Nuda od začátku do konce...   NEVÍM PROČ JE KOLEM TOHO   TAKOVÝ POVIK. Bylo to spíš   nechutný než   strašidelný...
Kvítek33
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 7.6.2009
Tento film je opravdu   vyjímečný.Patří mezi mé   nejlepší filmy,které jsem   kdy viděla.Na svoji   dobu-super!Herecký výkon   Sigourney je naprosto   úžasný!Nejde ani tak o   obsah tohoto filmu,který je   velice dobře vymyšlen,ale   především o to kým byl   film vytvořen,jak a kdo v   něm hrál!
Opravdu   velmi hezký film.
punkrocker771
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.4.2014
GGG
je to len začiatok filmovej   ságy, tak od toho netreba   očakávať vela krvi a   strelbu, votrelcov... vcelku   je to   dobré(atmosfera,pribeh...)   takže odporúčam kuknúť :)
NoN
Hodnocení:
Přidáno: 25.1.2007
je to super
Tento film miluji tak jako   celou jeho serii :-)

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih3624minih3624Baron Prášil (1961) 
Baron Prášil n
minih69437minih69437Joy (1983) 
Joy n
minih49354minih49354Jízda do pekel 2 (2008) [Video] 
Joy Ride: Dead Ahead n
minih17745minih17745Rebel bez příčiny (1955) 
Rebel Without a Cause n
minih17254minih17254Předtucha (1947) 
n
minih24511minih24511Smrt na cukrovém ostrově (1961) 
Smrt na cukrovém ostrově n
minih156211minih156211Americké náměstí (2016) 
Plateia Amerikis n
minih151658minih151658Rivalové navždy - bitva o tenisky (2016) [TV film] 
Die Dasslers n
minih41799minih41799První rána (1996) 
Jing cha gu shi IV: Jian dan ren wu n
minih67839minih67839Julie (2008) 
Julia n


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Podobné filmy

Alien 5 (2019)

 Alien 5 (2019)
Alien 5 n
 
Žánr: horor / sci-fi
Země: Spojené státy americké / Kanada / Jihoafrická republika
Režie: Neill Blomkamp

(pokračování)

Vetřelec: Covenant (2017)

 Vetřelec: Covenant (2017)
Vetřelec: Covenant n
Alien: Covenant
Žánr: dobrodružný / sci-fi / thriller
Země: Spojené státy americké / Velká Británie / Austrálie / Nový Zéland / Kanada
Režie: Ridley Scott

(pokračování)

Vetřelci vs Predátor 2 (2007)

 Vetřelci vs Predátor 2 (2007)
Vetřelci vs Predátor 2 n
AVPR: Aliens vs Predator - Requiem
Žánr: akční / sci-fi / horor
Země: Spojené státy americké
Režie: Colin Strause, Greg Strause

(pokračování)

Vetřelec vs. Predátor (2004)

 Vetřelec vs. Predátor (2004)
Vetřelec vs. Predátor n
Alien vs. Predator
Žánr: sci-fi / horor
Země: Velká Británie / Česká republika / Kanada / Spolková republika Německo
Režie: Paul W. S. Anderson

(pokračování)

Batman: Dead End (2003)

 Batman: Dead End (2003)
Batman: Dead End n
 
Žánr: akční / krimi / fantasy
Země: Spojené státy americké
Režie: Sandy Collora

(spin-off)

Vetřelec: Vzkříšení (1997)

 Vetřelec: Vzkříšení (1997)
Vetřelec: Vzkříšení n
Alien: Resurrection
Žánr: horor / sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: Jean-Pierre Jeunet

(pokračování)

Vetřelec 3 (1992)

 Vetřelec 3 (1992)
Vetřelec 3 n
Alien 3
Žánr: horor / sci-fi / akční / drama / thriller
Země: Spojené státy americké
Režie: David Fincher

(pokračování)

Vetřelci (1986)

 Vetřelci (1986)
Vetřelci n
Aliens
Žánr: horor / sci-fi / akční / thriller
Země: Spojené státy americké
Režie: James Cameron

(pokračování)

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190621
Osobností: 698003
Fotografií: 764514
Plakátů: 376929
Obsahů a biografií: 178389

Poslední komentáře

Lakomá Barka (1986)

Lakomá Barka
Knihu pohádek Fimfárum jsem   dostal na Vánoce jako malý   kluk (1960, nakladatelství   ČS, vázaný výtisk 8,50-,).   Zařadila se mezi mé   více >

Autor: curil | Hodnocení: 10 / 10

Mys hrůzy (1991)

Mys hrůzy
Točit remake je vždycky   riskantní a ošidný podnik,   obzvlášť když jde o remake   tak skvělého filmu a to i   pro tak dobrého režiséra,   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Pan profesor (1999) [TV epizoda]

Pan profesor
Lurie je stále potom co ji   vyhodili ze školy doma a   navštíví jí její profesor   se kterým má sex. Eric je   vidí líbat a chce to na ní   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

A Country Christmas (2013)

A Country Christmas
Nevím, ale tyhle americké   "santaclausovské" taškařice   (ať už filmové či   televizní) mi prostě nic   neříkají. Herecky to sice   ujde, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Neposkvrněná (2024)

Neposkvrněná
Opäť jeden náboženský   horor s tématikou počatia,   ktorý na to spočiatku ide   vcelku dobre, no konečným   vyznením rozdelí divácku   obec na více >

Autor: horribile_dictu | Hodnocení: 7 / 10